Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Νταντάδες, κράμα Μέρι Πόπινς και Τζέιμς Μποντ

ΜΠΑΘ, ΑΓΓΛΙΑ. Τα μαθήματα ξεκινούν στις 09.30 ακριβώς. Από την αρχή του δρόμου που οδηγεί στις πύλες με τις αψίδες, πάνω στις οποίες αναγράφεται το όνομα της σχολής Νόρλαντ, μπορεί κανείς να δει τις σειρές των φοιτητών με τα μαλλιά χτενισμένα πίσω με στρατιωτική ακρίβεια. Ετοιμάζονται για μια μακρά ημέρα διαλέξεων και πρακτικών μαθημάτων. Με τις στολές τους, λευκά γάντια και τα καφέ καπέλα, οι εκπαιδευόμενες γκουβερνάντες του κολεγίου φοιτούν σε μία από τις αρχαιότερες και εγκυρότερες σχολές νταντάδων στον κόσμο. Ακόμη και στην 130ή χρονιά από την ίδρυση της σχολής, οι απόφοιτοι είναι οι πλέον περιζήτητοι. «Κατά μέσον όρο κάθε απόφοιτος λαμβάνει επτά προσφορές εργασίας», υπόσχεται το διαφημιστικό φυλλάδιο. Με ελάχιστη προϋπηρεσία κάθε «Νορλάντερ» μπορεί να εξασφαλίσει εξαψήφιο μισθό, φροντίζοντας τους απογόνους γαλαζοαίματων, τραπεζιτών ή διασημοτήτων. Συνήθως εργάζονται ως ανεξάρτητοι εκπαιδευτές ή προστίθενται σε ένα στρατό οικιακού προσωπικού, ο οποίος αποτελείται από σεφ, οικιακές βοηθούς, δασκάλους που παραδίδουν ιδιαίτερα κ.λπ. Ο Μικ Τζάγκερ των Ρόλινγκ Στόουνς και ο τενίστας Ρότζερ Φέντερερ έχουν απασχολήσει κατά καιρούς αποφοίτους της σχολής. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι βέβαιο ότι μεγάλωσε με μια γυναίκα-απόφοιτο της σχολής, το οποίο –παρά τη μυστικότητα που περιβάλλει τη Νόρλαντ– μαθεύτηκε χάρη σε σχετικό άρθρο της αδελφής του Ρέιτσελ στους «Τάιμς του Λονδίνου».

Κατάλυση του απορρήτου

Καμία φορά, ωστόσο, αυτό το απόρρητο καταλύεται με τη συναίνεση των γονιών. «Είμαστε πολύ τυχεροί που η βασιλική οικογένεια επέτρεψε στην νταντά του πρίγκιπα Τζορτζ να φορέσει τη στολή της Νόρλαντ σε βαφτίσια το 2015, καθώς δεν θα δημοσιοποιούσαμε ποτέ κάποια πληροφορία για πελάτη μας», λέει η Τζάνετ Ρόουζ, διευθύντρια του κολεγίου. Μόλις εντοπίστηκε η στολή, το ενδιαφέρον για τη Νόρλαντ διογκώθηκε. «Μας έχουν ζητήσει να ανοίξουμε σχολές στην Κίνα και στις ΗΠΑ, αλλά πάντα λέγαμε όχι», προσθέτει η 59χρονη Ρόουζ. Μέρος της γοητείας είναι ακριβώς αυτό το μικρό μέγεθος: μόλις 300 φοιτητές φοιτούν εκεί, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση. Εκτός από τα κλασικά μαθήματα (αλλαγή πάνας, κέντημα, παρασκευή φαγητού και πρόγραμμα ύπνου), οι Νορλάντερ διδάσκονται πολεμικές τέχνες και επικίνδυνη οδήγηση. Μαθαίνουν να εξουδετερώνουν απαγωγείς και να προστατεύουν τα καρότσια από παπαράτσι, ενώ γνωρίζουν μεθόδους κυβερνοασφάλειας από πρώην στελέχη υπηρεσιών ασφαλείας.
Και πολεμικές τέχνες

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται κάπως ακραία, τα βρετανικά ΜΜΕ αποκαλούν τις γκουβερνάντες της Νόρλαντ διασταυρώσεις «Μέρι Πόπινς και Τζέιμς Μποντ», αλλά η σχολή επιμένει πως αυτές οι δεξιότητες είναι απαραίτητες. «Μια νταντά χρησιμοποίησε την εκπαίδευσή της σε πολεμικές τέχνες όταν κάποιος επιχείρησε να της πάρει το καρότσι στο Λονδίνο. Και δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σχολιάζει η Ντι Μπερν, επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ. «Από την πρώτη στιγμή οι απόφοιτοί μας ήταν περιζήτητοι και αυτό δεν άλλαξε… Από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την πανδημία. Το 2021 για κάθε απόφοιτο υπήρχαν 10 αιτήματα. Γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιούμε τους γονείς ότι έχουν πολύ πολύ μικρές πιθανότητες να βρουν έναν ή μία απόφοιτό μας». Οταν ιδρύθηκε η σχολή, το 1892 στο Λονδίνο, από την πρωτοπόρο εκπαιδευτικό Εμιλι Ουόρντ, η Νόρλαντ ήταν η πρώτη στη Βρετανία που προσέφερε επίσημη εκπαίδευση στον τομέα της φροντίδας βρεφών. Οι φοιτητές συμπληρώνουν δύο κύκλους σπουδών στη διάρκεια των τεσσάρων ετών: ένα μπάτσελορ για τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης και εκμάθησης, το οποίο συμπληρώνεται από ένα χρόνο εκπαίδευσης. Με τα ετήσια δίδακτρα να φτάνουν τις 15.000 στερλίνες είναι πιο ακριβό από το μέσο βρετανικό πανεπιστήμιο των 9.000 στερλινών. Αν και το πρόγραμμα σπουδών είναι πολύ ακαδημαϊκό, η βασική εκπαίδευση βασίζεται στα διδάγματα του Φρίντριχ Φρέμπελ, Γερμανού παιδαγωγού του 19ου αιώνα και εμπνευστή του συστήματος του παιδικού σταθμού, που δίνει έμφαση στη μοναδικότητα κάθε παιδιού μέσα από το παιχνίδι και όχι τις εντολές. Βασιζόμενες στα διδάγματά του, οι Νορλάντερ έχουν πάντα μαζί τους εξοπλισμό νταντάς: χαρτί και μολύβια, σνακ και παιχνίδια προκειμένου να απασχολήσουν τα παιδιά σε περίπτωση που βρεθούν σε κάποια ανιαρή, άβολη ή δυνάμει επικίνδυνη περίσταση. Οι φοιτήτριες απαγορεύεται να χρησιμοποιούν κινητά, να πίνουν αλκοόλ ή να τρώνε πρόχειρο φαγητό δημοσίως ενώ φορούν τη στολή της σχολής. Η διοίκηση ελέγχει επίσης αυστηρά τα σόσιαλ μίντια των νταντάδων και σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι επιλήψιμο, ο/η απόφοιτος μπορεί ταχύτατα να χάσει τον τίτλο της πιστοποιημένης γκουβερνάντας από τη Νόρλαντ.

ΣΑΣΚΙΑ ΣΟΛΟΜΟΝ / THE NEW YORK TIMES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου