Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Σέρρες: Μανούλες εν δράσει - Από το facebook στην πραγματική κοινωνία

Πανελλαδικά είναι γνωστές ως «μανούλες του facebook». Σχεδόν σε κάθε περιοχή της χώρας υπάρχει σχετική διαδικτυακή κοινότητα με μαμάδες που ανταλλάσσουν πληροφορίες. Στο νομό Σερρών όμως, η τάση αυτή εξελίχθηκε σε έναν δραστήριο τοπικό σύλλογο και μάλιστα πολύ πριν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης διαδοθεί σε τέτοιο βαθμό. Οι «Σερραίες Μανούλες» διανύουν ως σύλλογος τον 13ο χρόνο λειτουργίας τους, συμμετέχοντας στα δρώμενα της περιοχής. Τελευταία τους δράση ήταν προ ημερών η χρηματική ενίσχυση στο τοπικό παράρτημα αποθεραπείας και αποκατάστασης ΑΜΕΑ (πρώην ΚΑΑΜΕΑ) στο οποίο διέθεσαν το σύνολο των εσόδων από τον τελευταίο χορό του συλλόγου.

Ο σύλλογος δημιουργήθηκε την περίοδο 2010-2011 και αναπτύσσει φιλανθρωπική δράση βοηθώντας μαμάδες που έχουν ανάγκη, σωματεία ή άλλους συλλόγους που σχετίζονται με παιδιά (όπως τριτέκνων, πολυτέκνων κ.α.) ενώ πλούσιο είναι και το εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό του έργο, με σχολές γονέων, σεμινάρια, ομάδες στήριξης κ.ά.

Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση στη χώρα που ένα απρόσωπο γκρουπ στο facebook έχει εξελιχθεί σε μια συλλογικότητα με τόσο μεγάλη τοπική δραστηριότητα, με δική του τράπεζα αίματος, δική του έντυπη εφημερίδα αλλά και με παρεμβάσεις στις τοπικές αρχές για ζητήματα καθημερινότητας, όπως η προσβασιμότητα στην πόλη. Ο σύλλογος διοργανώνει και συμμετέχει σε εκατοντάδες δράσεις όλα αυτά τα χρόνια, σε συνεργασία με τοπικούς αθλητικούς ή πολιτιστικούς συλλόγους. Σημαντικό κομμάτι της δράσης του επικεντρώνεται στην πληροφόρηση για θέματα υγείας.

Μια από τις κορυφαίες στιγμές στην πορεία του συλλόγου είναι το «Σπίτι της Σερραίας Μανούλας» το οποίο δημιουργήθηκε με προσωπική δουλειά των μελών που ανακαίνισαν μια παλιά μονοκατοικία, παραχωρημένη από τον δήμο Σερρών. Εκεί στεγάζουν τις δράσεις τους και συγκεντρώνουν την ογκώδη βοήθεια που καταφθάνει από κάθε γωνιά του νομού για τις φιλανθρωπικές τους δράσεις.

Μαμάδες ή υποψήφιες μαμάδες στην περιοχή, έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν εύκολα με το σύλλογο μέσα από την ιστοσελίδα sermothers.gr αλλά και τη σελίδα του facebook «Σύλλογος Σερραίες Μανούλες».

* Δημοσιεύτηκε στη «ΜτΚ» στις 02.04.2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου