Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

«Δεν θα τους συγχωρέσω ποτέ» – Παιδιά γονιών influencer που είδαν τη ζωή τους να γίνεται ‘περιεχόμενο’

Αν αναζητήσετε το όνομα της Claire στο διαδίκτυο θα βρείτε φωτογραφίες της ως παιδί, αντικείμενα προς πώληση με το πρόσωπό της και ένα κανάλι στο YouTube με εκατομμύρια συνδρομητές και εκατοντάδες βίντεο με αυτήν και μέλη της οικογένειάς της. Στα βίντεο, η Claire από μικρό παιδί γίνεται έφηβη. Στο Instagram, οι θαυμαστές σχολιάζουν ότι τους λείπουν τα βίντεο «από τα παλιά». Μερικές φορές την αναγνωρίζουν στο δρόμο και της ζητούν φωτογραφίες. Συνολικά, το κανάλι της οικογένειας στο YouTube έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο προβολές, αλλά αν ήταν στο χέρι της Claire, κανένα από τα βίντεο δεν θα υπήρχε online, διαβάζουμε στην teenvogue.

Για την Gen-Z, τα social media ήταν πάντα δεδομένα. Πολλοί θεωρούν ότι ο πρώτος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε το 1997, την ίδια χρονιά που η Pew Research σηματοδοτεί την αρχή της Generation Z. Είναι συνηθισμένο για τους νέους αυτής της γενιάς να ζουν στο διαδίκτυο, με ένα ψηφιακό αποτύπωμα που μοιράζεται από πλατφόρμα σε πλατφόρμα. Αλλά για μερικούς νέους, οι γονείς τους μοιράστηκαν κάτι παραπάνω από μια φωτογραφία τους από την πρώτη τους μέρα στο σχολείο. Δημοσιεύονται όλες οι προσωπικές στιγμές τους και μερικές φορές αποφέρουν έσοδα χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους.

Η Claire, της οποίας το όνομα έχει αλλάξει για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, δεν γνώρισε ποτέ πώς είναι να ζεις χωρίς μια κάμερα στο πρόσωπο σου. Την πρώτη φορά που έγινε viral, ήταν νήπιο. Όταν το κανάλι της οικογένειας άρχισε να έχει πολλές προβολές, η Claire λέει ότι και οι γονείς της άφησαν τις δουλειές τους επειδή τα έσοδα από το κανάλι YouTube ήταν αρκετά για να στηρίξουν την οικογένεια, να πάρουν καλύτερο σπίτι και νέο αυτοκίνητο. «Δεν είναι δίκαιο να πρέπει να τους στηρίζω όλους εγώ», λέει. «Προσπαθώ να μην αγανακτώ, αλλά δεν γίνεται». Κάποτε, είπε στον μπαμπά της ότι δεν ήθελε να κάνει πια βίντεο στο YouTube και εκείνος της απάντησε ότι θα έπρεπε να φύγουν από το σπίτι τους και να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Όταν η οικογένεια είναι μαζί, μιλάνε για το κανάλι τους στο YouTube. Η Claire λέει ότι ο πατέρας της της είπε ότι μπορεί να είναι ο πατέρας της, αλλά είναι επίσης και το αφεντικό της. «Είναι μεγάλη πίεση», λέει. Όταν γίνει 18 σκέφτεται να διακόψει τις επαφές με τους γονείς της. Σκοπεύει να μιλήσει δημόσια και να χρησιμοποιήσει ακόμη και το πραγματικό της όνομα. Θέλει να μάθει ο κόσμος πώς η παιδική της ηλικία επισκιάστηκε από τα social media και θέλει να ξέρουν οι γονείς της ότι «τίποτα από αυτά που κάνουν τώρα δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα χρόνια που έζησα».

Αν και οι γονείς της Claire της λένε ότι εξοικονομούν μέρος των χρημάτων για τις σπουδές της, εκείνη δεν ξέρει πόσα και δεν υπάρχει νόμος που να προστατεύει τα κέρδη των παιδιών influencer. Ακτιβιστές και νομοθέτες πιέζουν για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των κερδών των ανήλικων influencer σε πολιτείες όπως η Ουάσιγκτον, όπου ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο που βρίσκεται επί του παρόντος σε αδιέξοδο θα εξασφάλιζε παρόμοια προστασία που παρέχει ο νόμος Coogan της Καλιφόρνια για τα παιδιά ηθοποιούς. Σύμφωνα με το νόμο Coogan, το 15% των κερδών των ανηλίκων πρέπει να παρακρατείται από τον εργοδότη σε ένα καταπίστευμα.

Η 25χρονη Bobbi Althoff είναι μητέρα δύο παιδιών με πάνω από 3,6 εκατομμύρια ακόλουθους στο TikTok. Δημοσιεύει θέματα για τη μητρότητα, αλλά μεγάλο μέρος του περιεχομένου της είναι σατιρικό. Μια σημαντική διαφορά μεταξύ της Althoff και των άλλων μαμάδων είναι ότι δεν θα δείτε τα παιδιά της στη σελίδα της. Φροντίζει να κρύβει την ταυτότητά τους επεξεργάζοντας τα βίντεό της για να βεβαιωθεί ότι δεν ακούγονται τα πραγματικά τους ονόματα. Δεν ήταν πάντα έτσι. Συνήθιζε να δημοσιεύει τα πάντα. Μεταξύ των διαγραμμένων αναρτήσεών της είναι το πραγματικό όνομα της κόρης της, η ημερομηνία γέννησής της, το ονοματεπώνυμό της, το νοσοκομείο στο οποίο γεννήθηκε και φωτογραφίες της.

Πριν από ένα χρόνο, η Althoff πήρε την απόφαση να κρατήσει την ανωνυμία των παιδιών της σε κλάσματα δευτερολέπτου ακολουθώντας το μητρικό ένστικτο. Είχε δημοσιεύσει ένα σατιρικό βίντεο για το πώς η μία κόρη της είχε μάθει να μιλάει σε ηλικία έξι μηνών το οποίο πλημμύρισε με σχόλια που την αποκαλούσαν άσχημη και χαζή. Τι θα συνέβαινε όταν μεγάλωνε και μπορούσε να διαβάσει αυτά τα σχόλια; «Δυσκολεύομαι να διαβάσω άσχημα σχόλια για τον εαυτό μου και είμαι ενήλικας που επιλέγει να βάλει τον εαυτό του στο διαδίκτυο», λέει η Althoff. Το ίδιο βράδυ, διέγραψε όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο της κόρης της.

Η ασφάλεια είναι σημαντικό θέμα για την Althoff. Δεν θέλει να τις αναγνωρίζουν. Θέλει να γίνουν αυτό που θέλουν αυτές, όχι ένα ψηφιακό αποτύπωμα της ζωής τους. Μερικές φορές, λέει η Althoff, οι άνθρωποι ξεχνούν ότι τα παιδιά τους δεν θα είναι για πάντα παιδιά. Ο περιορισμός των εμφανίσεων των παιδιών της στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης τη βοήθησε να βρει μια νέα ταυτότητα πέρα από το να είναι μαμά. «Με βοήθησε να μην κάνω τα παιδιά μου τη μοναδική μου προσωπικότητα», λέει.

Όταν αποφάσισε να απομακρύνει τα παιδιά της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η επιλογή ήταν ασυνήθιστη, αλλά φαίνεται ότι γίνεται δημοφιλής. Η Maia Knight, μια νεαρή μαμά του TikTok με 8,5 εκατομμύρια ακόλουθους, δεν δείχνει πλέον τα πρόσωπα των παιδιών της από τον Δεκέμβριο του 2022. Τα δείχνει από πίσω ή βάζει το χέρι της ή ένα emoji μπροστά στα πρόσωπά τους. Στα πρώτα βίντεο όπου η Maia κρύβει τα πρόσωπα των διδύμων, οι σχολιαστές διχάζονται: κάποιοι λένε ότι σέβονται την απόφασή της να προστατεύσει τα παιδιά της και άλλοι λένε ότι είναι στενοχωρημένοι που δεν μπορούν να τα δουν. Σε ένα βίντεο, η Maia υπερασπίζεται την απόφασή της: «Είναι νήπια τώρα. Αποφάσισα να μην τις δείχνω. Το κάνω για να τις προστατεύσω». Τον Μάρτιο, η Laura Fritz, μια μαμά influencer με 2,7 εκατομμύρια followers, ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το λογαριασμό της στο TikTok. Σε μια ανάρτηση στο Instagram, έγραψε: «Θα είναι δύσκολο να εγκαταλείψουμε το TikTok, αλλά είναι για το καλό της οικογένειάς μας. Θέλω τα παιδιά μου να έχουν μια κανονική ζωή μεγαλώνοντας, χωρίς την πίεση των social media».

Η 24χρονη Cam μιλάει για την ανάγκη προστασίας των παιδιών στους 160.000 ακολούθους της. Ως παιδί, η μητέρα της δημοσίευε προσωπικές πληροφορίες της στο Facebook. Μια φορά, όταν ήταν 12 ετών, πήρε ένα μήνυμα από έναν άνδρα που έλεγε ότι την είχε δει έξω με τους φίλους της. Η Cam άρχισε να αισθάνεται άγχος στη σκέψη να φύγει από το σπίτι – τι θα γινόταν αν τους έβλεπε κάποιος άλλος που τους γνώριζε από τη σελίδα της μαμάς τους στο Facebook; «Είναι πιο εύκολο να σου πω τι δεν δημοσίευσε η μαμά μου», λέει. Έφτασε στο σημείο που δεν ήθελε να πει τίποτα στη μαμά της για τη ζωή της επειδή ήξερε ότι θα γινόταν ανάρτηση. Όταν γνώριζε κόσμο αναρωτιόταν αν είχαν δει ολόκληρη την ιστορία της ζωής της Facebook. Στο γυμνάσιο, τα παιδιά της έστελναν «ντροπιαστικές φωτογραφίες» από τη σελίδα της μαμάς της. Πρόσφατα κατέθεσε υπέρ ενός νόμου που θα στοχεύει στην προστασία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης του δικαιώματος «να ζητήσουν οριστική διαγραφή των βίντεο, των ονομάτων ή των φωτογραφιών τους».

Η αλλαγή κλίματος είναι ευχάριστο νέο για τη Sarah, ιδιοκτήτρια του λογαριασμού «mom.uncharted». Όταν έγινε η ίδια μαμά, άρχισε να ακολουθεί ιστολόγια νέων μαμάδων. Η γέννηση του δεύτερου παιδιού της συνέπεσε με την πανδημία, η οποία έφερε εκατομμύρια νέους χρήστες στο TikTok και μια έκρηξη στα βίντεο μητρότητας. Τότε ήταν που άρχισε να αισθάνεται περίεργα για τον όγκο των πληροφοριών με θέμα τα παιδιά. Ως απάντηση έφτιαξε λογαριασμό και άρχισε να μιλά για αυτό. Τα βίντεό της είναι αυστηρά – μιλάει μπροστά στην κάμερα και εκθέτει τα αρνητικά της υπερβολικής έκθεσης παιδιών στο διαδίκτυο. Πλέον, την κάνουν tag σε βίντεο παροτρύνοντάς την να σχολιάσει περιπτώσεις που θεωρούν ότι είναι στην καλύτερη περίπτωση υπερβολικές και εκμετάλλευση στη χειρότερη. «Είναι σχεδόν σαν να έχει γίνει η εκμετάλλευση των παιδιών σου επιλογή καριέρας», είπε. «Αν έχεις μωρό, έχεις μια νέα ευκαιρία καριέρας».

Η 28χρονη Caroline, που διατηρεί έναν δημοφιλή λογαριασμό στον οποίο δημοσιεύει σατιρικά σκετς, διάβασε το γράμμα ενός παιδιού που πρωταγωνιστούσε σε οικογενειακά vlog. «Σε όλους τους γονείς που σκέφτονται να ξεκινήσουν ένα οικογενειακό vlog ή να κερδίσουν χρήματα από τη ζωή των παιδιών τους, η συμβουλή μου είναι να μην το κάνετε», έγραφε το γράμμα. «Τα χρήματα που θα πάρετε θα επισκιαστούν από την ταλαιπωρία. Το παιδί σας δεν θα είναι ποτέ φυσιολογικό. Ποτέ δεν συμφώνησα να είμαι online».


Πηγή: LIFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου