Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Άποψη: Λένα Παπαδημητρίου - Τι γονιός είσαι στα σόσιαλ;

Κοιτάζω τον λογαριασμό της Ριάνα στο Τwitter με τους 108 εκατομμύρια ακολούθους (χονδρικά ο πληθυσμός της Τουρκίας και της Ταϊβάν μαζί). Το «τέλειο μωρό» της, όπως γράφει η λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία του εννέα μηνών γιου της (από το photo shoot στη βρετανική Vogue) είναι ήδη «παλιοσειρά», αφού έχει εμφανιστεί (Δεκ. 2022) στο TikTok. Τι να πει δηλαδή και το αγέννητο ακόμα μωρό της, που έκανε το πανηγυρικό ντεμπούτο του στο Super Βowl 2023 με τους 113 εκατ. τηλεθεατές! 

Το τι γονιός είσαι στα σόσιαλ εξαρτάται εν πολλοίς από το ποιο brαnd θέλεις να λανσάρεις (στην περίπτωση της Ριάνα, ενδεχομένως αυτό μιας υπερσεξουαλικοποιημένης μητρότητας που ταιριάζει γάντι με ένα κατακόκκινο μεταλλικό bustier). Σίγουρα, το τι επιλέγεις να δείξεις από το παιδί σου και τη δική σου σχέση μαζί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτει πολλά για σένα. 

Είσαι υπεύθυνος ή «ό,τι να ‘ναι»; Είσαι mom influencer ή τα ποστ σου είναι «κριντζ»; Είσαι από εκείνους που εκθέτουν το παιδί τους στα μάτια του κάθε παιδόφιλου ή από τους άλλους που τού ζωγραφίζουν καρδούλες στο πρόσωπο (όπως το «μωσαϊκό» στα δελτία ειδήσεων) τις μετρημένες στα δάχτυλα φορές που «ανεβάζουν» φωτογραφία του; Πόσταρες με περηφάνια τον εμβολιασμό του ή μήπως είσαι κανένας «κραγμένος» αντιεμβολιαστής; 

Γονεϊκό clickbait 
Λένε ότι το «sharenting» (το να ποστάρεις φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες για το παιδί σου στο Διαδίκτυο, συχνά χωρίς τη συγκατάθεσή του) επιδεινώθηκε στη διάρκεια της Covid-19. Λογικό. Στα χρόνια του φόβου και της πλήξης ο γονεϊκός ναρκισσισμός ήταν (και είναι) ένα κάποιο καταφύγιο, ένας τρόπος να δείξεις ότι κάτι τέλος πάντων πάει καλά ή ότι κάτι συνεχίζεις να κάνεις καλά, και ας πηγαίνει ολόκληρος ο πλανήτης στον διάολο. Χώρια ότι τίποτα δεν συνιστά καλύτερη δεξαμενή clickbait από τις φωτογραφίες τρισχαριτωμένων (συνήθως μικρών, πριν την έλευση της εφηβικής ακμής) πλασμάτων. 

Μόνο που οφείλεις να γνωρίζεις πως όταν εκθέτεις ψήγματα της γονεϊκότητάς σου στο Διαδίκτυο, γίνεσαι αυτομάτως βορά του ψηφιακού όχλου. Που συχνά είναι κατά τι χειρότερος από τον πραγματικό (δείτε τι εισέπραξε αυτές τις ημέρες εγχώρια influencer που πόσταρε τα παιδιά της πάνω στον ιμάντα αποσκευών του αεροδρομίου). 

Αναμφίβολα, το de profundis παραλήρημά σου, π.χ. στα γενέθλια της μικρής ή όταν ο μεγάλος αναδείχθηκε MVP στο σχολικό τουρνουά μπάσκετ, θα προσελκύσει ειλικρινείς ευχές και συγχαρητήρια από τους περισσότερους φίλους σου στο Facebook. Καλό όμως είναι να γνωρίζεις ότι μπορεί κάλλιστα να πυροδοτήσει και τη θυμηδία πολλών. Ή ακόμα και (νοερά) «πατ πατ» στην πλάτη για τη «ζωή που δεν έχεις». Διότι, αν είχες, θα πόσταρες και εσύ κάτι «ψαγμένο» (κάτι για την τύχη του κόσμου ή έστω τη λίστα με τις πιο hot ροκ συναυλίες που έχεις δει). 

Ποια πραγματικότητα; 

Αυτό που αξίζει ίσως να δεις είναι ποια πραγματικότητας της ζωής σου με το παιδί επιλέγεις να «ανεβάσεις» στον κυβερνοχώρο. Εν έτει 2023, η γονεϊκότητα προβάλλεται και αυτή όπως απαιτούν οι κανόνες των σόσιαλ μίντια. Πρέπει να είναι και αυτή instagrammable. Mε άλλα λόγια, το ποστ σου οφείλει να διεγείρει είτε τον φθόνο είτε τον θαυμασμό. 

Κανείς, π.χ., δεν ποστάρει ότι ο γιoς του στη Δ’ Δημοτικού έχει εμφανίσει σοβαρά μαθησιακά προβλήματα (γιατί ξεκίνησε το σχολείο το 2020 και ακόμα έχει δυσκολία στην ανάγνωση). Οτι η 15χρονη έφηβη κόρη του παθαίνει κρίσεις πανικού κάθε φορά που πρόκειται να βγει έξω. Ή ότι τις μισές μέρες τις εβδομάδας τα 12χρονα δίδυμα γυρνούν από το σχολείο σε ένα άδειο σπίτι και τρώνε ένα τοστ βλέποντας TikTok. 

Οι περισσότεροι γονείς συνεχίζουν να υποδαυλίζουν το παρωχημένο παραμύθι της «τέλειας παιδικής ηλικίας». Και όταν καμιά φορά πέφτουν λίγες ψαλιδιές στη βελούδινη κάπα του σούπερ μπαμπά ή της σούπερ μαμάς, γίνεται εν είδει αυτοσαρκασμού, που όμως δεν πρέπει να ξεπερνάει ποτέ τα όρια (για να μη θεωρηθείς κακός ή ανεπαρκής ή απελπισμένος γονιός). 

Το πιο πιθανό, βέβαια, είναι πως όταν τα τέκνα μεγαλώσουν λίγο, θα πάρουν την εκδίκησή τους. Στα δικά τους βίντεο, π.χ., στo TikTok οι έφηβοι σήμερα φωτίζουν εκδικητικά την αθέατη πλευρά της μητρότητας και της πατρότητας (συχνά το τρίπτυχο «παντόφλα, γκρίνια και υπερσυντηρισμός») που εσύ αφήνεις χρόνια τώρα απ’ έξω. 

Πραγματικά, δεν τολμώ να σκεφτώ πώς θα απαντήσει μελλοντικά ο γιός της Ριάνα, που αυτές τις μέρες παρελαύνει ημίγυμνος και γελαστός σε όλους τους λογαριασμούς της, ένα viral τρόπαιο ενός brand μεγατόνων. Σχεδόν τρομάζω όταν σκέφτομαι με τι τρόπο θα πάρει πίσω το αίμα του για τα αμαρτωλά σόσιαλ της μητρός του. 

Λένα Παπαδημητρίου
Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου