Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

ΦΕΚ: μεγαλώνει η λίστα των κατασκευών χωρίς άδεια δόμησης - Χωρίς οικοδομική άδεια οι κατασκευές για την κίνηση ατόμων με αναπηρία

Μεγαλώνει η λίστα των κατασκευών και εγκαταστάσεων, για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης, καθώς συμπληρωματικά με τα ισχύοντα στο πολεοδομικό νόμο (άρθρο 30 του ν. 4495/2017) με νέα κοινή απόφαση των υπουργείων ΠΕΝ και Ναυτιλίας προστίθενται πέντε νέες κατηγορίες. 

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφουν ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης επιπρόσθετα των οριζόμενων στο άρθρο 30 του ν. 4495/2017 δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας στις εξής πέντε κατηγορίες κατα­σκευών ή εγκαταστάσεων εντός Χερσαίας ή εξομοιωμέ­νης Ζώνης Λιμένων οι οποίες είναι:

α. Προκατασκευασμένοι οικίσκοι για την έκδοση εισι­τηρίων, κάλυψη αναγκών φύλαξης και ασφάλειας λιμένα καθώς και προστασίας περιβάλλοντος, μέγιστους ύψους 3,5 μ. και μέγιστης επιφάνειας 30 τ.μ., χωρίς σύνδεση με δίκτυα κοινής ωφέλειας πλην αυτών που αφορούν σε ενέργεια και τηλεπικοινωνίες.

β. Κατασκευές απαραίτητες για την κίνηση ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων, όπως κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) και οδηγοί όδευσης πεζών.

γ. Στέγαστρα για τη στάση και αναμονή των επιβατών πλοίων, λεωφορείων και ταξί έως μέγιστου ύψους 3 μ. και μέγιστης επιφάνειας 10 τ.μ.

δ. Κατασκευές δικτύων υποδομής και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας μετά των παραρτημάτων αυτών (υπέρ­γειων και υπόγειων).

ε. Σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θο­ρύβου και μετεωρολογικών παραμέτρων καθώς και ελέγχου κυκλοφορίας πλοίων με τον αναγκαίο εξοπλι­σμό τους για εξυπηρέτηση αναγκών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Ναυτι­λίας και Νησιωτικής Πολιτικής, των Περιφερειών και των Δήμων.

Ασφάλεια και αισθητική

Η κοινή απόφαση συνοδεύεται από πρόβλεψη «διαδικασία ελέγχου από άποψη ασφάλειας και αισθητικής» και στη σχετική ρύθμιση αναφέρεται ότι:

1.Όλες οι παραπάνω κατασκευές και εγκαταστάσεις πρέπει να αποτελούν ένα ενιαίο αισθητικό σύνολο, με αρμονική ένταξη στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον ως προς τον σχεδιασμό και τα υλικά και η θέση τους δεν θα πρέπει να εμποδίζει την κίνηση πεζών (συμπεριλαμ­βανομένων των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζό­μενων ατόμων) και οχημάτων.

2.Αδειοδοτούνται και υλοποιούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες, κατά περίπτωση, διατάξεις στη χερσαία ή εξομοιούμενη ζώνη λιμένα. Γ ια τις περιπτώσεις λιμένων που εφάπτονται με περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος (παραδοσιακοί οικισμοί, αρχαιολογικοί χώροι) απαιτείται κατά περίπτωση έγκριση της σχετικής μελέτης από το οικείο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) ή/και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

3.Η απόφαση για την εκτέλεση του έργου κοινοποιεί­ται στην οικεία Υπηρεσία Δόμησης.

Τέλος προβλέπεται ότι η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ (Τεύχος B’ 3521/07.07.2022).

Πηγή: ecopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου