Την άνω «βόλτα» παίρνουν τα δίδακτρα των θερινών μαθημάτων που ξεκίνησαν ήδη για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων του 2023, προκαλώντας πονοκέφαλο στους γονείς των μαθητών της τρίτης λυκείου και όχι μόνο.
Τα φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης απορρόφησαν κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών, καθώς οι οικονομικές συμφωνίες που είχαν συνάψει με τους γονείς για τα δίδακτρα των μαθητών ήταν από την αρχή του έτους, ωστόσο πλέον το βάρος των ανατιμήσεων δεν μπορεί να καλυφθεί αποκλειστικά από τους φροντιστές.
«Η αύξηση ήταν τέτοια ώστε να μπορέσουμε να είμαστε βιώσιμοι»
«Έγινε μια μικρή αύξηση αλλά όχι στο σημείο να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν οι γονείς», αναφέρει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος των Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Βόρειας Ελλάδας, Νίκος Πετρόπουλος, κάνοντας λόγο για 5-7% ακριβότερα δίδακτρα σε σχέση με τις τιμές του 2021.
«Πολλοί φροντιστές αποφασίσαμε και κάναμε μια μικρή αύξηση για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και οι γονείς στα δίδακτρά μας, κυρίως λόγω του μισθολογικού κόστους που μας επηρέασε. Εμείς ξεκινήσαμε από τις αρχές του 2021 και μέσα στη διάρκεια της χρονιάς ήρθε μια αύξηση κοντά στο 9,7% στους μισθούς. Αυτό βέβαια δεν πέρασε στους γονείς γιατί είχαν ξεκινήσει τη συνεργασία μαζί μας από πριν, αλλά λαμβάνοντάς το υπόψη και λόγω της ενεργειακής κρίσης, ήταν κάτι που μπήκε στη σκέψη μας. Εμείς απευθυνόμαστε σε οικογένειες της μεσαίας τάξης και με χαμηλά εισοδήματα. Δεν έχουμε μαθητές κατά κύριο λόγο υψηλών οικονομικών δυνατοτήτων μιας και αυτοί είτε πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία είτε επιλέγουν ιδιαίτερα. Οπότε η αύξηση ήταν τέτοια ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να είμαστε βιώσιμοι και βέβαια να μπορεί και η οικογένεια να ανταπεξέλθει».
Ο κ. Πετρόπουλος επισημαίνει ότι η ομοσπονδία είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το πήραμε θετικά γιατί αφορά συναδέλφους μας», ωστόσο το μεγαλύτερο κόστος για τα φροντιστήρια είναι το μισθολογικό. «Για αυτό είμαστε σε μια διαδικασία να προτείνουμε προς το κράτος να κοιτάξουν ξανά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε».
«Τα “μαύρα” ιδιαίτερα είναι η πραγματική παραπαιδεία»
Ενώ συμπλήρωσε πως οι φροντιστές θα είναι δίπλα στην ελληνική οικογένεια όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ενώ σε περιπτώσεις που κάποιοι δυσκολεύονται στην αποπληρωμή των διδάκτρων, γίνεται συζήτηση και προτείνονται λύσεις όπως ο διακανονισμός. «Υπάρχει μούδιασμα στους γονείς αλλά έρχονται και ρωτάνε και για τις μικρότερες τάξεις πέραν της τρίτης λυκείου και προσπαθούν να δουν τα οικονομικά τους δεδομένα».
Μία λύση που έχει προταθεί από την ομοσπονδία είναι η χορήγηση voucher εκπαίδευσης για τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, ενώ σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο «πληγή» για τα φροντιστήρια αποτελεί το καθεστώς των «μαύρων» ιδιαίτερων από καθηγητές είτε του δημοσίου είτε από ιδιώτες καθώς «αυτή είναι η πραγματική παραπαιδεία».
«Οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι διαδικασία μιας χρονιάς»
Ερωτηθείς μάλιστα για τους μαθητές των θερινών τμημάτων, σημείωσε πως ξεκίνησαν τα μαθήματά τους αμέσως μετά το πέρας των ενδοσχολικών εξετάσεων και διανύουν την τρίτη εβδομάδα στα φροντιστήρια. Είναι επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με τα παιδιά που έδωσαν πανελλήνιες φέτος, καθώς τη φετινή σχολική χρονία δεν διακόπηκαν τα μαθήματα εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο όπως επεσήμανε, «οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι διαδικασία μιας χρονιάς. Πρόκειται για μια προετοιμασία από την πρώτη λυκείου».
Ελίνα Τουκουσμπαλίδου
Πηγή: thesstoday
Πηγή: thesstoday
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου