Ο Βασίλης Τσούπρας, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Αγώνα των Τυφλών του 1976, θυμάται την ιστορία και καταθέτει τη μαρτυρία του για τον αγώνα που άλλαξε τη ζωή όχι μόνο των τυφλών αλλά και όλων των αναπήρων και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα. (πηγή: Γιώργος Τσούπρας - Youtube).
Διαβάστε ακόμα:
1976-2022 "46 χρόνια από την ιστορική εξέγερση των τυφλών"
Την ίδια περίοδο που τα κινήματα των αναπήρων στην Αγγλία αμφισβήτησαν τους ορισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αναπηρία θέτοντας το ζήτημα της καταπίεσης και της κοινωνικής περιθωριοποίησης που βίωναν τα ανάπηρα άτομα στα πλαίσια της καπιταλιστικής κοινωνίας με το μανιφέστο των UPIAS που μετασχηματίστηκε στο «κοινωνικό μοντέλο για την αναπηρία» μέσα από την ακαδημαϊκή εγκυρότητα της δουλειάς του Finkelstein, του Colin Barnes και κυρίως του Mike Oliver, μια χούφτα τυφλών στον «Οίκο Τυφλών» στην Καλλιθέα αξίωσαν κοινωνική δικαιοσύνη με σύνθημα «Ψωμί, παιδεία και όχι επαιτεία».
Το «πολυτεχνείο των αναπήρων» ξεκίνησε σαν σήμερα πριν 46 χρόνια με την κατάληψη του «Οίκου Τυφλών» για 5 ολόκληρους μήνες και χρειάστηκαν 2 χρόνια αγώνες μέχρι την τελική δικαίωση.
Τις ιστορικές στιγμές της εξέγερσης και του «Αγώνα των Τυφλών» αποτύπωσε η σκηνοθέτις Μαρία Χατζημιχάλη - Παπαλιού Maria Papaliou στο σπουδαίο ντοκιμαντέρ της και έτσι τα δίκαια αιτήματα των τυφλών έκαναν το γύρο της Ευρώπης και έγιναν υπόθεση όλου του πολιτισμένου κόσμου.
Οι Ζαν Πολ Σαρτρ, Σιμόν Ντε Μποβουάρ, Μισέλ Φουκώ, Σιμόν Σινιορέ, Κώστας Βεργόπουλος, Νίκος Πουλαντζάς κ.α. δήλωσαν δημόσια τη συμπαράστασή τους, στο δίκαιο αγώνα των Τυφλών.
O ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου