Τρίτη 12 Απριλίου 2022

10 θετικά χαρακτηριστικά που έχουν τα άτομα στο Φάσμα του Αυτισμού.

Όταν διαβάζετε ή ψάχνετε στο διαδίκτυο για τον Αυτισμό, αυτό που θα παρατηρήσετε αρχικά είναι ότι όλες σχεδόν οι πληροφορίες έχουν αρνητικό περιεχόμενο. Λέξεις όπως «μη ευέλικτοι», «ελλείψεις», «δυσκολίες στο», «καθυστέρηση στο» βρίσκονται συνήθως δίπλα στη λέξη του Αυτισμού. Δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι βλέπουν τον Αυτισμό μόνο με αρνητισμό όταν τέτοιου είδους πληροφορίες χρησιμοποιούνται για να παρουσιάσουν τα άτομα στο Φάσμα. Και δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ακόμα τους μύθους που συνοδεύουν τόσα χρόνια τον Αυτισμό.

Αλλά η νευροδιαφορετικότητα όπως ο Αυτισμός είναι κάτι καλό. Και το να είσαι Αυτιστικός έχει και θετικά χαρακτηριστικά. Αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά θα ήθελα να σας παρουσιάσω.

Γνωρίζω, προφανώς, ότι ο Αυτισμός είναι ένα Φάσμα και δεν έχουν όλα τα αυτιστικά άτομα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά (αν και εμφανίζονται συχνά).

Δείτε μερικά θετικά χαρακτηριστικά των ατόμων στο Φάσμα του Αυτισμού :

1) Είναι ιδιαίτερα παθιασμένα για τα πράγματα που τα ενδιαφέρουν. Ένα χαρακτηριστικό που μεταφράζεται σε υπερσυγκέντρωση και εμμονική αναζήτηση για τα ενδιαφέροντά τους μέχρι να έχουν βαθειά κατανόηση του θέματος. Επίσης, έχουν μεγάλη ποικιλία ενδιαφερόντων.

2) Είναι άμεσοι, ευθείς και ειλικρινείς. Εννοούν αυτά που λένε και δεν διστάζουν να πουν αυτό που πραγματικά σκέφτονται.

3) Αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά και επεξεργάζονται τις πληροφορίες με μοναδικούς τρόπους. Σαν αποτέλεσμα, είναι ανεξάρτητοι και δημιουργικοί στοχαστές.

4) Είναι προσανατολισμένοι στις λεπτομέρειες. Δίνουν προσοχή σε πολύ μικρές λεπτομέρειες που τα άλλα άτομα συχνά «χάνουν», δεν αντιλαμβάνονται.

5) Αγαπούν τις ρουτίνες και τις διατηρούν με μεγάλη χαρά και επιτυχία.

6) Έχουν εξαιρετική μνήμη και εκπληκτική ικανότητα να ανακαλούν γεγονότα.

7) Σκέφτονται οπτικά. Συνεπώς, μπορούν να οραματίζονται λύσεις σε προβλήματα, καθώς και άλλα πράγματα, καλύτερα από ότι οι περισσότεροι άνθρωποι.

8) Ακολουθούν τον δικό τους μοναδικό σύνολο κοινωνικών κανόνων, πράγμα που σημαίνει ότι συνήθως δεν εκφοβίζουν και δεν κρίνουν τους άλλους ανθρώπους ούτε επηρεάζονται εύκολα από την πίεση των συνομηλίκων τους. Δεν αισθάνονται την πίεση να ταιριάζουν κάπου, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι. Βάζω στοίχημα ότι πάρα πολλοί θα ήθελαν να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

9) Είναι έξυπνοι : Πολλοί έχουν νοημοσύνη μέσα στα όρια του φυσιολογικού. Ναι, ακόμα και οι μη λεκτικοί αυτιστικοί. Και αυτό μας υπενθυμίζει ότι θα πρέπει πάντα να θεωρούμε τους άλλους ικανούς.10) Δεν φοβούνται να είναι ο εαυτός τους. Είναι μοναδικοί και ιδιόρρυθμοι και δεν ενοχλούνται από την γνώμη των άλλων για αυτούς. Απλώς συνεχίζουν να είναι μοναδικοί και να μοιράζονται τα ενδιαφέροντά τους με τον κόσμο.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου