Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Λάρισα: Ο μαγικός κόσμος της κούκλας που κάνει τα παραμύθια να ζωντανεύουν

Τα παραμύθια γίνονται πραγματικότητα στο πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Κούκλας που στήθηκε σε αίθουσα που παραχώρησε ο δήμος Λαρισαίων στο παλαιό συγκρότημα του Μύλου του Παπά.


Σύμφωνα με την υπεύθυνη του μουσείου, κ. Φωτεινή Καλούδη, στο μουσείο εκτίθενται περίπου 300 χειροποίητες κούκλες κουκλοθέατρου που έχουν βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, αντιπροσωπεύουν διάφορες εποχές, ηλικίες, τάσεις αλλά και το ζωντάνεμα γνωστών παραμυθιών που έχουν συντροφέψει τα παιδικά χρόνια όλων.

Στο μουσείο μπορεί κανείς να συναντήσει συλλεκτικές κούκλες, πολύ παλιές, όπως είναι η μάγισσα και ο Δον Κιχώτης που έχει κατασκευαστεί από ξυλοπολτό και έχει για μάτια δύο μπαλάκια του πινκ πονκ.

Η κάθε κούκλα είναι μοναδική, δεν αντιγράφεται, δεν χρησιμοποιείται σε άλλους ρόλους, τόνισε η κα Καλούδη, ενώ, για να μπορέσει ο κουκλοπαίχτης να δημιουργήσει μία παράσταση πρέπει να θεωρήσει πως η κάθε κούκλα σηματοδοτεί τη γέννηση ενός νέου πλάσματος και να το λογαριάσει ως τέτοιο.

Το Μουσείο είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στην παγκόσμια τέχνη του κουκλοθέατρου. Ένας τόπος όπου θα μπορεί κάποιος να δει, να ακούσει, να μάθει, να δημιουργήσει και ο ίδιος όχι μόνο κούκλες αλλά και όνειρα, αφού εκτός από τους μικρούς και οι μεγάλοι έχουν ανάγκη από παραμύθια.

Παράλληλα, λειτουργούν και εργαστήρια για παιδιά που τους δίνουν την δυνατότητα να μάθουν τον τρόπο κατασκευής μίας κούκλας και ήδη πάνω από 400 παιδιά τα παρακολουθούν.

Ακόμη λειτουργεί εργαστήρι ξυλογλυπτικής, όπου τα παιδιά φτιάχνουν μαριονέτες, ένα πηλοπλαστικής, όπου «πλάθουν» μαριονέττες και ένα τρίτο για κατασκευή κούκλας από φελιζόλ. Τέλος, υπάρχει και εργαστήρι για… επίδοξους μικρούς ζογκλέρ.

Όλα ξεκίνησαν το 1984, από τους ιδρυτές και εμπνευστές του κουκλοθέατρου Λάρισας, του Κώστα Χατζηανδρέου και της συνεργάτιδάς του, Σοφίας Φουτζοπούλου, οι οποίοι, αν και έφυγαν πρόωρα από τη ζωή, πρόλαβαν να δουν το όνειρο της ζωής τους να γίνεται πραγματικότητα.

“Στη δική μας πόλη, τη Λάρισα, η τέχνη του κουκλοθεάτρου πρωτοστάτησε, σημείωσε τεράστια πρόοδο, εξελίχθηκε, άνθισε. Κι αυτό είναι πολιτισμός. Είτε ως περίτεχνες κούκλες, είτε ως καλλιεργημένοι θεατές, να στοχεύουμε στην πρόοδο και στην ανάπτυξη”, κατέληξε η κα Καλούδη.

ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΠΙΔΑ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
Πηγή: ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου