Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Περισσότερα παιδιά, πιο δύσκολη τήρηση των κανόνων χρόνου στις οθόνες (screen time).

Οι Αυστραλοί γονείς με πολλά παιδιά, συχνά, δυσκολεύονται να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους ακολουθούν τις οδηγίες για τον χρόνο οθόνης. Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία σε ελαφρώς περισσότερες από τις μισές οικογένειες τηρήθηκαν οι οδηγίες, όταν τα παιδιά τους ήταν στην ίδια ηλικιακή κατηγορία.

Αντίθετα, μόνο το 23% των οικογενειών με παιδιά σε διαφορετικές ηλικίες -και κατ’ επέκταση κατηγορίες χρήσης χρόνου οθόνης- συμμορφώνονταν με τις συστάσεις, υποστηρίζει η Λι Τουθ (Leigh Tooth), αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.

«Βρήκαμε, επίσης, σε μια εθνική μελέτη με 1.993 μητέρες και 4.543 παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών, ότι τα νήπια υπερέβαιναν τις οδηγίες, εξισώνοντας τον χρόνο τους στις οθόνες με αυτόν των μεγαλύτερων αδερφών τους», αναφέρει η Τουθ. Και, σε ένα δείγμα παιδιών ηλικίας 2 έως 4 ετών που είχαν αδέρφια μεγαλύτερης ηλικίας σε διαφορετικές κατηγορίες χρόνου οθόνης, πολλά από τα παιδιά αυτά υπερέβησαν τις οδηγίες έως και 92%.

Στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες, οι οδηγίες για τον χρόνο οθόνης βασίζονται στην ηλικία.

Οι τρέχουσες συστάσεις είναι να μην υπάρχει χρόνος οθόνης για παιδιά κάτω των δύο ετών, μία ώρα την ημέρα για τα παιδιά ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών και δύο ώρες την ημέρα για παιδιά μεταξύ πέντε και δώδεκα ετών.

Αυτές οι οδηγίες απέτυχαν να λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα της ανατροφής πολλών παιδιών διαφορετικών ηλικιών, επισημαίνει η Tooth.

«Ενώ πολλές κατευθυντήριες γραμμές εστιάζουν πλέον στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, όπως η συν-παρακολούθηση και ο εμπλουτισμός περιεχομένου, οι δυσκολίες παραμένουν για οικογένειες με πολλά παιδιά», λέει.

«Θα θέλαμε να δούμε τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τον χρόνο χρήσης να τροποποιούνται για να εξυπηρετούν οικογένειες με πολλά παιδιά και περισσότερες πολιτικές και πόρους με πρακτικές συμβουλές και στρατηγικές για τους γονείς.

«Οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον χρόνο χρήσης, όπως αυτές για τη σωματική δραστηριότητα, τη διατροφή και τον ύπνο, είναι ένας σημαντικός οδηγός για τους γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν μια υγιή ισορροπία στις καθημερινές τους δραστηριότητες και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ασθένειας στο μέλλον».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την υπομελέτη της Αυστραλιανής Διαχρονικής Μελέτης για την Υγεία των Γυναικών (ALSWH) και της Υγείας των Μητέρων και των Παιδιών τους (MatCH) που αφορούσε οικογένειες με τρία παιδιά κάτω των 13 ετών.

Η μελέτη εμφανίζεται στο JAMA Pediatrics.

Το Υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας χρηματοδότησε το έργο.

Απόδοση του άρθρου Sticking to screen time rules is tougher with multiple kids  

Ευλαμπία Αγγέλου
Ανεξάρτητη ερευνήτρια
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου