Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Δραστηριότητα: Χριστουγεννιάτικο δέντρο ισορροπίας

πηγή
Αρχές Δεκεμβρίου και έχουμε μπει για τα καλά στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Και εμείς και τα παιδιά, αλλά το υλικό και οι δραστηριότητες στο ΚΕΑ. Μία από τις αγαπημένες μας  είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο ισορροπίας, μία δραστηριότητα εξάσκησης της ισορροπίας, του κινητικού σχεδιασμού, του συντονισμού και της ενδωνάμωσης του κορμού.  

Είναι αρκετά εύκολη στο σχεδιασμό και την προετοιμασία, καθώς θα χρειαστείτε χαρτοταινία (ιδανικά σε πράσινο χρώμα), στολίδια από χαρτόνι ή οποιοδήποτε άλλο υλικό (πχ νήμα πλεξίματος, φελιζόλ) και φυσικά ενα αστέρι (από χαρτόνι) για την κορυφή.

Με την χαρτοταινία δημιουργήστε στο πάτωμα τον κορμό και τα κλαδιά ενός μεγάλου χριστουγεννιάτικου δέντρου. Τοποθετήστε τα στολίδια σε ένα σωρό στο κάτω μέρος του δέντρου. Ζητήστε από τα παιδιά να κάθονται οκλαδόν ή να σκύβουν εναλλάξ για να σηκώσουν ένα στολίδι και στη συνέχεια να ισορροπήσουν κατά μήκος του κορμού και των κλαδιών του δέντρου μέχρι να βρουν το σημείο που θέλουν να διακοσμήσουν. Τα παιδιά πρέπει να στολίσουν το δέντρο, χωρίς να πατήσουν έξω από αυτό. 

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά χριστουγεννιάτικα στολίδια (πλαστικά), τα οποία να μεταφέρουν τα παιδιά σε κουτάλα στο κλαδί που θέλουν να διασκοσμήσουν. Ακόμα, μπορείτε να ορίσετε συγκεκριμένες θέσεις με βέλκρο για τα "στολίδια" ή τα "λαμπάκια" (κατασκευές που να μπορούν να κολήσουν στο βέλκρο) και τα παιδιά να στολίσουν σημαδεύοντας.

Επίσης, μπορείτε να χρωματίσετε ομαδοποιημένα τα κλαδιά και τα στολίδια. Τα παιδιά σ' αυτήν την παραλλαγή θα πρέπει να βάλουν το στολίδι στο κλαδί με το ίδιο χρώμα. Μπορείτε να εξελίξετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της ισορροπίας, βάζοντας αριθμούς στα στολίδια και πράξεις  προς λύση στα κλαδιά (πχ τα ζευγαράκια του 10, την προπαίδεια) ή λέξεις στα στολίδια και τα κλαδιά για να ταιριάξουν τα παιδιά αντίθετα/συνώνυμα κλπ, ακόμα και χώρες και πόλεις. Οι δυνατότητες που προσφέρονται είναι ατελείωτες.

Καλή διασκέδαση!

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου