Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Νικόλας Τσιγάντες: Αυτιστικός και πτυχιούχος κλασικών κρουστών Συμφωνικής Ορχήστρας!

Στην Ελλάδα ζούμε σε παράλληλες πραγματικότητες. Από την μία είναι τα «μουσικά βραβεία» με τις αόρατες κονσόλες, τους φουσκωτούς, τους ξυλοδαρμούς και χορηγό την εταιρεία που κόβει το ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά κάθε μέρα.

Από την άλλη είναι αυτό που δεν μάθατε, αυτό που δεν έχει χιλιάδες retweet, likes και εκατομμύρια views.

Λοιπόν…

Ένας αυτιστικός άνθρωπος πέρασε τις εξετάσεις, στις μουσικές σπουδές του, με άριστα.

Μπορεί πλέον καί επίσημα να συμμετέχει ως Επαγγελματίας Μουσικός σε οποιαδήποτε Συμφωνική Ορχήστρα και μπορεί να διδάξει μουσική, σε όποιους σταθούν τυχεροί να είναι δάσκαλός τους.

Αλλά πώς να τον ξέρετε;

Αυτός κάνει μουσική που ομορφαίνει τη ζωή αλλά για κάποιο λόγο δεν προωθείται στα media και δεν αποθεώνεται από τον κόσμο.

Θα ήθελα όμως να σας τον γνωρίσω…


Το όνομά του είναι Νικόλας Τσιγάντες. Ένας αυτιστικός που καθημερινά δίνει τους δικούς του, μικρούς και μεγάλους αγώνες, απέναντι σε μια ελληνική κοινωνία που ακόμα, εν έτει 2022, δείχνει να δυσκολεύεται να δεχθεί το διαφορετικό αλλά, κάποιες φορές, “χειροκροτεί” αυτούς που στον βωμό του χρήματος και της δημοσιότητας κάνουν πράγματα που για πολλούς είναι κατακριτέα. Πόσο αντιφατικό άραγε;

O Νικόλας λοιπόν, που κάποτε στο σχολείο οι δάσκαλοι είχαν ως παράπονο τον ενοχλητικό θόρυβο που έκανε όταν χτυπούσε ρυθμικά τα χέρια του στο θρανίο, σήμερα γιορτάζει το πτυχίο του στα κλασικά κρουστά.

Ταλέντο, σκληρή δουλειά, στήριξη από το περιβάλλον του, διδασκαλία και καθοδήγηση από τους καθηγητές του Κωνσταντίνο Βορίση, Κώστα Θεοδωράκο, Χρυσή Γρενδά και το τελικό αποτέλεσμα όπως αποφάνθηκε ομόφωνα η εξεταστική επιτροπή ήταν παμψηφεί άριστο! 

Τα συναισθήματά του Νικόλα μόλις ανακοινώθηκε από την επιτροπή το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο “ουφφ” ανακούφισης. Στο χαμογελαστό του πρόσωπο στη φωτογραφία, είναι φανερή η χαρά, η ικανοποίηση και η δικαίωση, για την τελική αναγνώριση και επιβράβευση της 10χρονης προσπάθειας (που στην πορεία της ουκ ολίγες φορές είχε αμφισβητηθεί, απλά λόγω προκατάληψης).

Συγχαρητήρια στο Ωδείο Κόνταλυ – Kodály Conservatoire και τον Διευθυντή κο Μιχάλη Πατσέα, που στα τελευταία χρόνια της προετοιμασίας του Νικόλα ήταν αρωγοί και στάθηκαν πάντα δίπλα στη προσπάθεια του, παρέχοντας τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες καθώς και το κατάλληλο περιβάλλον.

Ο Νικόλας κατάφερε να αποδείξει την αξία του και πλέον τα μουσικά του προσόντα είναι διαπιστευμένα. Το ερώτημα που έρχεται στο μυαλό πολλών είναι πως θα προχωρήσει επαγγελματικά. Δυστυχώς στην χώρα μας μεχρι σήμερα, η επαγγελματική αποκατάσταση των αυτιστικών επαφίεται στο αν θα βρεθούν κάποιοι καλοί άνθρωποι που μπορεί να μην γνωρίζουν τίποτα για τον αυτισμό, αλλά θα τον εμπιστευτούν και θα του δώσουν την ευκαιρία να εργαστεί.

Αξίζει πραγματικά να δείτε (αν δεν το έχετε ήδη κάνει) την συνέντευξη του Νικόλα Τσιγάντες στην Ειρήνη Συνανίδου για την στήλη Autism Stories…


INFO:

Ο Νικόλας Τσιγάντες είναι μέλος του μουσικού προγράμματος κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece, που προσφέρει από το 2016 δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά, νέους και νέες σε διάφορα σημεία της Αττικής και στην Κόρινθο, με σκοπό τη δημιουργία μιας κοινότητας χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις, με πυρήνα τη μουσική.

14/07/21 (Ηρώδειο)
El Sistema Greece – Blend Mishkin
World A Music
Συμμετείχαν: Θοδωρής Μαραντίνης (ONIRAMA), Μαρίνα Σάττι, Κατερίνα Ντούσκα, Jérôme Kaluta, Taf Lathos, BNC

1/12/21 Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
ΚΠΙΣΝ: Έναρξη των Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων
Συναυλία των ONIRAMA

29/06/2019 (Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Ελληνική Λυρική Σκηνή)
Yale Alumni Chorus με τη σύμπραξη της Ορχήστρας Academica Αθηνών και το El Sistema Greece
Κλασική & Σύγχρονη Κλασική Μουσική



Πηγή: nevronas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου