Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Τέλος η ελεύθερη πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία στις παραλίες της Αίγινας;

Παραθέτουμε την καταγγελία- ανάρτηση του κ. Ν. Περδικάρη στο Facebook, αναφορικά με την απουσία των υποδομών των Seatracks από τις παραλίες της Αίγινας:

Τέλος η ελεύθερη πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία στις παραλίες της Αίγινας;

Απογοήτευση και θυμό αισθάνομαι για το γεγονός ότι ο δήμος της Αίγινας δεν μερίμνησε φέτος, ώστε να είναι και πάλι εγκατεστημένες στις παραλίες του νησιού οι υποδομές των Seatracs. Πρόκειται για ειδικούς διαδρόμους με κάθισμα, που επιτρέπουν σε εμάς τους ανθρώπους με αναπηρία να μπαίνουμε στη θάλασσα και να βγαίνουμε από αυτήν χωρίς βοήθεια. Πέρσι χειροκροτούσαμε όλοι (και εγώ εδώ στο Facebook) τον δήμαρχο, Κύριο Giannis Zorbas, για την πρωτοβουλία του να εγκαταστήσει στις πλαζ του Μαραθώνα, της Βάγιας και της Αγίας Μαρίνας τρία από αυτά τα μηχανήματα. Φέτος όμως το ζήτημα μοιάζει να ξεχάστηκε ή απλώς να αποφασίστηκε ότι τα μπάνια στη θάλασσα για εμάς, τους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες, τελείωσαν.

Φτάσαμε ήδη στα μέσα του καλοκαιριού (υπολογίστε πόσα μπάνια έχουν χαθεί) και περιμένω -από τις 15 Ιουνίου- μια επίσημη απάντηση εκ μέρους του δημάρχου στην επιστολή μου, με θέμα το αίτημα της επανατοποθέτησης των υποδομών Seatracs στις παραλίες της Αίγινας. Οι απαντήσεις των αρμοδίων σε τηλεφωνήματα που κάναμε στο γραφείο δημάρχου -τόσο εγώ όσο και η σύντροφός μου Georgia Tsokou- ήταν από απογοητευτικές ως απαράδεκτες.

Με λίγα λόγια, μας απάντησαν ότι η επανατοποθέτηση των Seatracs δεν είχε συμπεριληφθεί στον φετινό προϋπολογισμό! Ως εκ τούτου, πριν από λίγες ημέρες, χρειάστηκε να συνεδριάσει (καλοκαιριάτικα!) η οικονομική επιτροπή για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, για ένα θέμα που έπρεπε να έχει ήδη προβλεφθεί από τον χειμώνα! Σα να μην έφτανε αυτό, χρειάζεται, λέει, να συνεδριάσει και το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου οι Τεχνικές Υπηρεσίες να προχωρήσουν στην επανατοποθέτηση των Seatracs. Αλλά όχι, η συνεδρίαση αυτή δεν μπορεί να είναι έκτακτη, παρόλο που το καλοκαίρι φεύγει. Το πιθανότερο είναι (σύμφωνα πάντα με τις προφορικές απαντήσεις των αρμοδίων) αυτό να πραγματοποιηθεί στο τέλος του Ιουλίου. 

Συμπέρασμα; Οι υποδομές για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα θα λειτουργήσουν -αν λειτουργήσουν- από τον Αύγουστο και μετά στην Αίγινα. Γιατί; Γιατί έτσι θα έχουν αποφασίσει οι αρμόδιοι. Και αν ο δήμος εγκαταστήσει και πάλι τα Seatracs, εμείς θα χρειαστεί να πούμε και «ευχαριστώ» για τα 15-20 ελεύθερα μπάνια που θα μας προσφέρει. 

Σημειώνεται ότι -σύμφωνα και με περσινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστοτόπου AeginaPortal- η Δράση (της τοποθέτησης- λειτουργείας των Seatracs) συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους. 

Παραθέτω εδώ και το σχετικό άρθρο (https://www.aeginaportal.gr/.../31053-topothetithike-stin...) για να δείτε στο βίντεο τι ωραία που τα έλεγε πέρσι ο κύριος Ζορμπάς, παρουσιάζοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και μιλώντας για τη σημασία της ελεύθερης πρόσβασης των ανθρώπων με αναπηρίες στη θάλασσα. Προφανώς, το δικαίωμά μας αυτό είχε ημερομηνία λήξης. 

Παρακαλώ διαδώστε την ανάρτηση αυτή, μήπως και καταλάβουν αυτοί που πρέπει ότι έχουν ευθύνη και υποχρέωση για δράση. ΑΜΕΣΑ. Προτού τελειώσει το καλοκαίρι. 

Με πίστη και αφοσίωση στους αγώνες που δίνουμε μια ζωή για τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.

Νικόλας Περδικάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου