Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Πού να διαβάσεις λογοκριμένα βιβλία – όλα δωρεάν

To 2021, οι προσπάθειες για την απαγόρευση των βιβλίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτοξεύτηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα. 729 βιβλία απαγορεύτηκαν, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών, με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν μαύρους ή ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρες, αναφέρει το mashable.

Για παράδειγμα, το «Think: Gender Queer» της Maia Kobabe, ένα βιβλίο για την εφηβεία και την ταυτότητα φύλου απαγορεύτηκε σε σχολεία στη Φλόριντα, στο Ρόουντ Άιλαντ, στο Νιου Τζέρσεϊ, στο Οχάιο, στην Ουάσιγκτον και στο Τέξας. Το «The Hate U Give» της Angie Thomas, ένα μυθιστόρημα για νέους εμπνευσμένο από το κίνημα Black Lives Matter που εξετάζει τον συστημικό ρατσισμό και την αστυνομική βία απαγορεύτηκε στο Τέξας. Το «The 1619 Project» (και η παιδική εκδοχή με τίτλο «Born on the Water») της Nikole Hannah-Jones, το οποίο επικρίνει το συστημικό ρατσισμό και εξετάζει το ακαδημαϊκό πλαίσιο της κριτικής φυλετικής θεωρίας έχει απαγορευτεί σε 27 πολιτείες.

Η απαγόρευση βιβλίων έχει γίνει προτεραιότητα για ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως ο βουλευτής από το Τέξας, Matt Krause, ο οποίος ζήτησε από τις βιβλιοθήκες των δημόσιων σχολείων να αποκαλύψουν αν είχαν κάποιο βιβλίο για θέματα όπως η φυλή και η σεξουαλικότητα. Ομάδες όπως το Moms for Liberty, μια συντηρητική ομάδα που ισχυρίζεται ότι κάνει εκστρατεία για τα «γονικά δικαιώματα», προσπάθησε να λογοκρίνει βιβλία σε δημόσια σχολεία που περιλαμβάνουν θέματα όπως η σεξουαλική και η φυλετική ταυτότητα.

Αυτή η επίθεση στη λογοτεχνία έχει γεννήσει αντικινήματα, με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Μπρούκλιν (BPL) να ανακοινώνει ότι οι νέοι σε όλη την Αμερική μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν κάρτα ψηφιακής βιβλιοθήκης ώστε να έχουν πρόσβαση σε όλα τα απαγορευμένα βιβλία και λάνσαρε το Books UnBanned, μια πρωτοβουλία που απευθύνεται σε νεαρούς αναγνώστες σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως πολιτείας.

Ο Nick Higgins, επικεφαλής της BPL, λέει ότι ο περιορισμός της πρόσβασης στην πληροφορία και η παροχή μονόπλευρων πληροφοριών αποτελεί απειλή για την ίδια τη δημοκρατία: «Η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Μπρούκλιν τάσσεται σθεναρά ενάντια στη λογοκρισία και υπέρ των αρχών της πνευματικής ελευθερίας, το δικαίωμα κάθε ατόμου να αναζητά και να λαμβάνει πληροφορίες από όλες τις απόψεις χωρίς περιορισμούς».
Πού μπορείτε να διαβάσετε απαγορευμένα βιβλία


Άτομα ηλικίας 13-21 ετών μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μια δωρεάν κάρτα ψηφιακής βιβλιοθήκης που ισχύει για ένα έτος και η οποία δίνει πρόσβαση σε όλη τη συλλογή και τις βάσεις δεδομένων της BPL, δηλαδή 350.00 e-books, 200.000 audiobooks και πάνω 100 βάσεις δεδομένων. Μπορείτε να το κάνετε στέλνοντας email στο BooksUnbanned@bklynlibrary.org ή μέσω του λογαριασμού Instagram της βιβλιοθήκης, @bklynfuture. Η ηλεκτρονική κάρτα είναι δωρεάν. Η χρέωση για την κάρτα για όσους ζουν εκτός Νέας Υόρκης είναι συνήθως 50 δολάρια.

Η BPL έχει επίσης συντάξει μια λίστα με απαγορευμένα βιβλία που περιλαμβάνει μια σειρά από βιβλιοθήκες όπου μπορούν να βρεθούν τα βιβλία σε φυσικά αντίγραφα αλλά και σε μορφή eBook και Audiobook.



Το College of the Mainland, ένα δημόσιο κολέγιο του Τέξας, έχει μια ειδική σελίδα για απαγορευμένα βιβλία, η οποία διερευνά την ιστορία τους. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτούς τους τίτλους, πρέπει να είστε μέλος του ιδρύματος, αλλά η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει μια λίστα με βιβλία που απαγορεύονται συχνά και μπορείτε να τα διαβάσετε δωρεάν στο Google Books και σε άλλους ιστότοπους. Οι τίτλοι περιλαμβάνουν το «The Scarlet Letter» του Nathaniel Hawthorne και το «Of Mice and Men] του John Steinbeck. Κάτω από κάθε βιβλίο, υπάρχουν λεπτομέρειες για τους λόγους για τους οποίους έχει απαγορευτεί.

Στο Many Books, έναν κατάλογο χιλιάδων δωρεάν ηλεκτρονικών βιβλίων, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε απαγορευμένα βιβλία όπως το «Καντίντ» του Βολταίρου και «Τα δικαιώματα του ανθρώπου» του Thomas Paine. Απλώς κάντε κλικ στον τίτλο που σας ενδιαφέρει και θα σας ζητηθεί να συνδεθείτε, είτε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό σας Google είτε δημιουργώντας έναν νέο λογαριασμό. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή «Δωρεάν λήψη» όπου μπορείτε να επιλέξετε τη μορφή που αναζητάτε: PDF, eBook κ.α.


Άλλες δωρεάν βιβλιοθήκες

Το Libby επιτρέπει στους αναγνώστες να δανείζονται ebooks, audiobooks και περιοδικά από τη βιβλιοθήκη της περιοχής τους. Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή στο App Store ή στο Google Play.

Το Hoopla επιτρέπει τη δωρεάν πρόσβαση στη βιβλιοθήκη της περιοχής σας, παρέχοντας πρόσβαση σε υλικό που μπορείτε να κατεβάσετε στο smartphone ή τον υπολογιστή σας. Μπορείτε να εγγραφείτε online, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε διεύθυνση email. Μετά τον δανεισμό, οι τίτλοι επιστρέφονται αυτόματα στο τέλος της περιόδου δανεισμού.

Πηγή: LIFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου