Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Τα παιδιά κοιμούνται χειρότερα, όταν η οικογένεια δεν μπορεί να αγοράσει πάνες

Η μελέτη στο Journal of Developmental Behavioral Pediatrics είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της ανάγκης για πάνα και του ύπνου.

«Ο ύπνος προάγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και ενισχύει τη μάθηση και τη μνήμη», αναφέρει η Σάλι Πόρτερ μία από τις συγγραφείς της μελέτης, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ράτγκερς. «Τα παιδιά με προβλήματα ύπνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας,  συναισθηματικών και συμπεριφορικών προβλημάτων».

Οι ερευνητές εξέτασαν 129 γονείς παιδιών ηλικίας 3 ετών και κάτω που συμμετείχαν σε προγράμματα πρώιμης ανάπτυξης, επισκέψεων στο σπίτι και υποστήριξης αναπηρίας, σχετικά με τη σημασία της ανάγκης για πάνες και τις συνήθειες ύπνου του παιδιού τους. Οι συνήθειες περιλαμβάνουν τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθούν, πόσο συχνά ξυπνούν τη νύχτα, τη μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου και τον συνολικό αριθμό των λεπτών που κοιμούνται.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους γονείς να αναφέρουν δυσκολίες με τις ρουτίνες πριν τον ύπνο, τα προβλήματα ύπνου και τις τοποθεσίες ύπνου, καθώς και τις αντιλήψεις τους για την ποιότητα του ύπνου του παιδιού τους. Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τους γονείς εάν το παιδί τους είχε διαγνωστεί με αναπτυξιακή αναπηρία.

Διαπίστωσαν ότι το 88% των οικογενειών που συμμετείχαν ήταν επισιτιστικής ανασφάλειας και το 76% ήταν χωρίς πάνες τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, με περισσότερο από το ένα τρίτο να αναφέρει ότι δεν είχε πάνες κάθε μήνα. Το ένα τρίτο των παιδιών είχε διαγνωσμένη αναπτυξιακή αναπηρία και το 47% των γονέων είχε ανησυχίες για την ανάπτυξη του παιδιού τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά σε οικογένειες που δυσκολεύονταν να παρέχουν πάνες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαταραχές, μικρότερες περιόδους ύπνου και χαμηλότερες συνολικές βαθμολογίες ύπνου.

Οι γονείς που ανησυχούσαν ότι δεν είχαν αρκετές πάνες τουλάχιστον κάθε μήνα ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν τον ύπνο του μωρού τους ως πρόβλημα ή δυσκολία.

«Περίπου το ένα τρίτο των μητέρων στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να αγοράσουν πάνες και ο επιπολασμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος», λέει ο Porter.

«Η ανάγκη για πάνα σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης ερεθισμένου δέρματος και λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Σχετίζεται επίσης με αυξημένα συμπτώματα ψυχικής υγείας της μητέρας».

Η Πόρτερ αναφέρει ότι . σύμφωνα με τα ευρήματα, οι κλινικοί γιατροί πρέπει να ρωτούν για την ανάγκη για πάνες κατά τη διάρκεια επισκέψεων ελέγχου ανάπτυξης και καλής ποιότητας ζωής των παιδιών, και στη συνέχεια να συνδέουν τις οικογένειες με φορείς που παρέχουν προμήθειες για πάνες. Θα πρέπει επίσης να παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με τις κατάλληλες πρακτικές ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των σταθερών ηρεμιστικών ρουτινών πριν τον ύπνο.

Με πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο Rutgers


Ευλαμπία Αγγέλου
Ανεξάρτητη ερευνήτρια
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου