Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Ρύζι με Κίμτσι; 10 μενού σχολικών γευμάτων από όλο τον κόσμο

Σκρολάροντας στο r/interestingasfuck, το thread του Reddit που συλλέγει τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες εκεί έξω, το μάτι μου έπεσε σε μια φωτογραφία. Είναι το μεσημεριανό γεύμα ενός μέσου μαθητή δημοτικού σχολείου στην Ιταλία:

(Κοστίζει 2,5 ευρώ)

«Σκαλίζοντας» λίγο παραπάνω το πλαίσιο κανόνων σχετικά με τη διατροφή των Ιταλών μαθητών, έμαθα ότι η la mensa della scuola (καντίνα του σχολείου) σερβίρει συνήθως πιάτα με βάση τα ζυμαρικά και το ριζότο και μόλις 1-2 φορές την εβδομάδα μπαίνει το κρέας ως βασική ύλη, σε μια χώρα όπου το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών ξεπερνάει ακόμα και αυτό των ΗΠΑ. Τι συμβαίνει όμως στα σχολικά μενού άλλων χωρών;

Φινλανδία – hernekeitto
Η σούπα αρακά με καπνιστό χοιρινό, ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της χώρας, κυριαρχεί στο μενού των περισσότερων σχολείων, με το σχετικό διατροφολόγιο να περιλαμβάνει κυρίως vegan επιλογές και ελάχιστα πιάτα με κρέας.

Κένυα – Githeri
Πρόκειται για ένα γεύμα με φασόλια, καλαμπόκι, το οποίο έχει τις ρίζες του στη φυλή Kikuyiu και θεωρείται ευρέως αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους.

Νότια Κορέα – Ρύζι με λαχανικά ή ψάρι
Είναι απλά τα πράγματα στις σχολικές καντίνες της Κορέας: Το ρύζι σερβίρεται καθημερινά συνήθως με κίμτσι και ο κάθε μαθητής επιλέγει να το συνδυάσει με ψάρι ή με λαχανικά.

(Τι είναι το κίμτσι άραγε;)

Η Ζωή Παρασίδη σε κείμενο της στην LiFO έχει εξηγήσει: Είναι τα λαχανικά τα οποία έχουν αλατιστεί, καρυκευτεί και ζυμωθεί ‒ υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες κίμτσι στην Κορέα. Η ιστορία του ανάγεται στους αρχαίους χρόνους. Το κίμτσι που συναντάμε συνήθως γίνεται με λάχανο, παραδοσιακά με το κινέζικο (napa cabbage).

Νησιά Μπαμπέιντος – Μπισκότα με φρέσκο γάλα για όλους
Η γενέτειρα της Rihanna είναι ξακουστή για την βιομηχανία μπισκότων της και ο θεσμός του πρωινού με γάλα και σοκολατένια μπισκότα, υπάρχει σε κάθε σχολείο από το 1930. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει φροντίσει ώστε να διανέμονται μικρά γεύματα με κρέας και ρύζι σε επιλεγμένα σχολεία.

Γαλλία – ένα σωρό λιχουδιές με γκουρμέ προσέγγιση
Ένα restaurant scolaire (μια σχολική καντίνα) δεν είναι μια «τυχαία» υπόθεση για την γαλλική Παιδεία. Προβλέπονται για όλα τα παιδιά φρέσκο ψωμί και σαλάτα, μαζί με φρούτα και γιαούρτι, ενώ τα κυρίως πιάτα συνήθως περιλαμβάνουν αρνί με σάλτσα πάπρικας, χοιρινά σκαλοπίνια Marengo και μπακαλιάρο με σάλτσα λεμονιού. Γαλλικό κρασί όχι, δεν υπάρχει στα μαθητικά μενού ημέρας.

Βιετνάμ – Σούπα Mi Quang
Το μοτίβο υγιεινής και ελαφριάς διατροφής με ρύζι και λαχανικά απαντάται και στις σχολικές κουζίνες του Βιετνάμ. Η σούπα noodles Mi Quang είναι μια παραδοσιακή συνταγή με φλίδες χοιρινού που παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής σε μαθητές και όχι μόνο.

Ιαπωνία – Korokke και Omurice
Η παροχή μεσημεριανού γεύματος σε κάθε μαθητή είναι κάτι υποχρεωτικό για κάθε σχολείο στην Ιαπωνία. Ρύζι και ψάρι παρέχεται κάθε μέρα, ενώ δε λείπουν και κάποιες λιχουδιές που αγαπούν όλα τα παιδιά, όπως τα Korokke (κροκέτες πατάτας) και το omurice, που είναι ομελέτα με κάτι το οποίο μοιάζει με ριζότο με κοτόπουλο.

Γερμανία – Λουκάνικο με πατατοσαλάτα
Στις περιπτώσεις των σχολείων που το μάθημα τελειώνει αργά το μεσημέρι (δεν είναι πολλές), το μενού περιλαμβάνει λουκάνικο τύπου Wurst και πατατοσαλάτα, ενώ προβλέπονται και επιλογές όπως ψάρι πανέ και κροκέτες πατάτας. Μπύρα παγωμένη μαζί με το λουκάνικο, δεν φαίνεται να παρέχεται.

Ισπανία – Γιαούρτι με γεύση μπανάνας
Το γεύμα για κάθε μαθητή στην Ισπανία περιλαμβάνει συνήθως αυγά ομελέτα και σούπα λαχανικών, ενώ το γιαούρτι με βάση φρούτα, είναι το σταθερό στοιχείο σε κάθε σχολικό δίσκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου