Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Σουηδία: Βίντεο στο TikTok τρομοκρατούν τα παιδιά – Τους λένε πως ξεκινά πόλεμος με τη Ρωσία

Παιδιά και έφηβοι στη Σουηδία άρχισαν ξαφνικά να ρωτούν, με αγωνία, τους γονείς τους εάν η χώρα τους πρόκειται να δεχθεί στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία.

Από που τους ήρθε όμως αυτή η ιδέα; Το θέμα άρχισε να αποκτά διαστάσεις έπειτα από σχετικές αναρτήσεις γονέων στα social media, με πολλούς γονείς αλλά και πολλούς δασκάλους δημοτικών σχολείων να επιβεβαιώνουν ότι όντως έχουν έρθει παιδιά και τους έχουν ρωτήσει εάν πρόκειται να γίνει πόλεμος με τη Ρωσία.

Ανάλογες κλήσεις δέχθηκε και η σουηδική ΜΚΟ για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών BRIS, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet.

Όσο για την πηγή της ανησυχίας, όλα φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει από κάποια βίντεο τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους στον κινεζικής ιδιοκτησίας και ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των ανηλίκων ιστοχώρο TikTok.

Η πραγματική πηγή προέλευσης των εν λόγω βίντεο δεν έχει προς το παρόν εντοπιστεί-διασαφηνιστεί, με τους σχολιαστές από την πλευρά τους να κοιτούν προς την πλευρά της Ρωσίας αλλά και της Κίνας.

Δεν είναι τυχαίο, για πολλούς, το γεγονός ότι τα βίντεο είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα από την κίνηση των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων να ενισχύσουν την παρουσία τους με επιπλέον στρατεύματα στο νησί Γκότλαντ στη Βαλτική.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον, βέβαια, αλλά και μεγάλη ανησυχία, είναι πώς ιστοχώροι όπως το TikTok μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων «πλήττοντας» το ηθικό μιας κοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ειδικά η Σουηδία έχει πλέον, από τις αρχές του 2022, λανσάρει και Υπηρεσία-Αρχή αντιμετώπισης των κακόβουλων εχθρικών ψυχολογικών επιχειρήσεων. Ο λόγος για την Swedish Psychological Defense Agency (Myndigheten för psykologiskt försvar).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου