Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Μη φυσιολογική κινητική λειτουργία σε παιδιά συνδέεται με φτωχότερη όραση

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παρουσία αστιγματισμού και μη φυσιολογικής κινητικής λειτουργίας σε παιδιά 2 ετών μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με φτωχότερη όραση στην ηλικία των 4.5 ετών.

Η μελέτη ερευνητών από την Ιρλανδία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Χονγκ Κονγκ και Καναδά δημοσιεύτηκε στο Ophthalmic and Physiological Optics.

Η καθηγήτρια Nicola Anstice του Flinder University, δήλωσε ότι παιδιά που δείχνουν χειρότερες κινητικές ικανότητες σε μικρή ηλικία μπορεί ενδεχομένως να ωφεληθούν από συνολικές οφθαλμικές εξετάσεις για να εξασφαλιστεί ότι αυτά τα παιδιά έχουν την καλύτερη έναρξη στη ζωή, ιδιαίτερα όσον αφορά το διάβασμα και τη μάθηση όταν ξεκινούν το σχολείο.

Δήλωσε ότι τα υπάρχοντα κλινικά τεστ όρασης για δίχρονα παιδιά δεν προβλέπουν το οπτικό αποτέλεσμα στην ηλικία των 4,5 ετών, επομένως προτείνει την ανάπτυξη πιο ευαίσθητων τεστ για αυτό. Πρόσθεσε ότι προβλήματα όρασης δεν διαγιγνώσκονται σε 1 στα 4 παιδιά.

Ο Dr Nabin Paudel, του University of Auckland, δήλωσε ότι ελαφρά έως μέτρια απώλεια όρασης επηρεάζει πολλά παιδιά και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρχική ικανότητα ανάγνωσης και τα εκπαιδευτικά επιτεύγματα του παιδιού.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στο ποιοι παράγοντες στα πρώτα χρόνια του παιδιού δείχνουν την ανάγκη για μακροχρόνιες οφθαλμικές εξετάσεις, ιδιαίτερα σε παιδιά με περιγεννητική δυσκολία.

Στη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν σε 516 παιδιά με κίνδυνο περιγεννητικής δυσκολίας, άμεση σχέση μεταξύ φτωχών επιδόσεων στις κινητικές ικανότητες στην ηλικία των 2 ετών και μειωμένης ικανότητας αντίληψης βάθους (τρισδιάστατη όραση) στην ηλικία των 4,5 ετών.

Πηγές: Ophthalmic and Physiological Optics.
Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου