Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Τη φυσική κατάσταση 500 μαθητών θα αξιολογήσει το ΑΠΘ

Πεντακόσιοι έφηβοι μαθητές ελληνικών σχολείων πρόκειται να περάσουν από μία σειρά ελέγχων της φυσικής τους κατάστασης, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Οι δοκιμασίες αντοχής στις οποίες θα υποβληθούν οι μαθητές περιλαμβάνουν τεστ καρδιοαναπνευστικής αντοχής με παλίνδρομο τρέξιμο 20 μέτρων, τη δοκιµασία του ενός µιλίου για την εκτίμηση της αερόβιας ικανότητας, το push-up τεστ για την αξιολόγηση της αντοχής και της αντίστασης του άνω μέρους του σώματος, το τεστ δύναμης λαβής του χεριού για τη μέτρηση της ισομετρικής αντοχής, το άλμα από όρθια θέση για την αξιολόγηση της μυϊκής δύναμης και εκρηκτικότητας στο κάτω μέρος του σώματος, την καταμέτρηση του χρόνου κάλυψης απόστασης 20 μέτρων για την αξιολόγηση της επιτάχυνσης και ταχύτητας και το τεστ αξιολόγησης της ευκαμψίας του κάτω μέρους του σώματος. Τα αποτελέσματα των δοκιμασιών θα αξιολογηθούν σε συνδυασμό με τις μετρήσεις του δείκτη μάζας σώματος και περιφέρειας μέσης, για δώσουν μαζί μία αξιόπιστη εικόνα για τη φυσική κατάσταση των εφήβων. 

Τα στοιχεία αυτά θα αναρτηθούν σε διαδικτυακή πλατφόρμα, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι συμμετέχοντες μαθητές στο πρόγραμμα, ενώ τα ανώνυμα στοιχεία και συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα διατεθούν στους φορείς χάραξης πολιτικής των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Πρόκειται συγκεκριμένα για το ευρωπαϊκό έργο «European Fitness Monitoring System-EUFITMOS (Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης της Φυσικής Κατάστασης των Εφήβων στην Ευρώπη)», στο οποίο εκτός από την Ελλάδα συμμετέχουν πανεπιστήμια και φορείς από την Πορτογαλία, τη Γερμανία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο και την Ισπανία. Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι το Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας, ενώ από το ΑΠΘ επιστημονικά υπεύθυνος του έργου είναι ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Θρασύβουλος Τσιάτσος.

Το EUFITMOS ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει πλήρες εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής για την αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης στους εφήβους, και μία διαδικτυακή πλατφόρμα για την καταγραφή και παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης των εφήβων στην Ευρώπη.

«Το έργο έχει σαν στόχο την καταγραφή της φυσικής κατάστασης των εφήβων στην Ευρώπη και παρακολούθηση της. Έχουμε ολοκληρώσει τα πρωτόκολλα μέσω των οποίων θα γίνει η καταγραφή των στοιχείων και καθώς το έργο ολοκληρώνεται έχουμε καλέσει καθηγητές φυσικής αγωγής για να εμπλέξουμε τα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσιάτσος. 

«Θα συμμετάσχουν 500 μαθητές από κάθε χώρα που εκπροσωπείται στο πρόγραμμα. Τα πρωτόκολλα θα δώσουν τα στοιχεία για τη φυσική κατάσταση και υγεία των παιδιών και τα συμπεράσματα που θα βγάλουμε θα καταγραφούν στην πλατφόρμα. Όλα αυτά τα στοιχεία ανώνυμα θα είναι διαθέσιμα σε όποιον ερευνητή τα χρειάζεται ή στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής. Ο χρήστης της πλατφόρμας θα μπορεί να βλέπει τα στοιχεία και να συγκρίνει την επισκόπηση για τη φυσική κατάσταση των εφήβων στα σχολεία της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης», πρόσθεσε ο καθηγητής. 

Σμαρώ Αβραμίδου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου