Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

«Ποτέ δεν φταις εσύ»: Τρεις πραγματικές ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

Μόνο στους δέκα πρώτους μήνες του 2021 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε 2.459 κακοποιημένα παιδιά, ενώ συνολικά στα 26 χρόνια δράσης του, στον τομέα της Βίας έχει υποστηρίξει 1.285.460 παιδιά.

Οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης που αναφέρθηκαν στον Οργανισμό ωστόσο, ήταν ελάχιστες σε σχέση με αυτούς τους αριθμούς. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Χαμόγελου, αυτού του είδους η κακοποίηση εξακολουθεί να παραμένει μυστικό.

Βίντεο γροθιά στο στομάχι από τα παιδιά του You Smile

Σύμμαχος στις ενέργειες του Οργανισμού είναι και το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο «You Smile», οι μαθητές- εθελοντές του οποίου αναλαμβάνουν δράση με προσωπικές ιδέες και προτάσεις για την προστασία των παιδιών.

Τα παιδιά δημιούργησαν το ακόλουθο βίντεο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης αφηγούμενα τρεις πραγματικές ιστορίες που περιγράφουν τη φρίκη, την ντροπή και τις ενοχές που βιώνουν οι συνομήλικοί τους που πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.


Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών συνεχίζει να μένει μυστικό

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχρονικά δίνει έμφαση στο φαινόμενο της Σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών, ένα φαινόμενο που αποτελεί θέμα Δημόσιας Υγείας κι έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με βασικότερο εξ αυτών το γεγονός ότι δεν καταγγέλλεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε αναφορές για την κακοποίηση 1.338 παιδιών, εκ των οποίων μόνο για 11 παιδιά αναφέρθηκε σεξουαλική κακοποίηση.

Ποσοστό ελάχιστο, σε σχέση με την πραγματικότητα.

Με αυτό ως δεδομένο, από το 2017, ο Οργανισμός υλοποιεί την πανελλαδική εκστρατεία «Μένει μυστικό» ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

O Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος μίλησε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών και τα αυξημένα περιστατικά που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας.


Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, διαβάστε εδώ τον αναλυτικό απολογισμό της πανελλαδικής καμπάνιας «Μένει Μυστικό» από το 2017 έως σήμερα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα υλοποιεί δράσεις με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση των φαινομένων κάθε μορφής Βίας απέναντι στα παιδιά. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω πλήθους υπηρεσιών που επεκτείνονται σε τρεις βασικούς άξονες: την Πρόληψη, την Παρέμβαση και τη Θεραπεία.

Τα επόμενα βήματα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

1. Υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “CARE”, το οποίο στοχεύει στην εκπαίδευση φορέων και αρχών της «πρώτης γραμμής» όπως η αστυνομία, οι εισαγγελικές αρχές, οι τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας, και οι κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες πάνω στις καλές πρακτικές προσέγγισης των κακοποιημένων παιδιών που πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

2. Έχει εντάξει στον σχεδιασμό του συναντήσεις εργασίας και συνέργειες με τους αστυνομικούς συντάκτες της χώρας για την υλοποίηση οργανωμένων διαδικασιών προστασίας των παιδιών μέσω της προβολής από τα ΜΜΕ.

3. Συνεχίζει να εργάζεται σταθερά για τη Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη μέσα από διεθνείς συνεργασίες με στόχο την εφαρμογή προτάσεων και διαδικασιών για τη Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη.

4. Εφαρμόζει καινοτόμες τεχνολογίες από το εξωτερικό, όπως το GMCNgine, την πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία αναρτώνται όλες οι πληροφορίες και φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών, έχουν πρόσβαση οι συνεργαζόμενοι φορείς και οι διωκτικές αρχές, και όπου, στο πλαίσιο συνεργασίας με την εταιρεία Amazon Web Services γίνεται αναζήτηση και αναγνώριση σε βάσεις δεδομένων και στο deep & dark web. Σε περίπτωση που τα παιδιά εντοπιστούν, κινητοποιούνται διασυνοριακά όλες οι αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό των παιδιών όσο και για τη δίωξη των δραστών. Η Ελλάδα και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χάρη στην εμπειρία, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, την τεχνογνωσία που διαθέτουν εντάχθηκαν πρώτοι στο νέο αυτό εργαλείο.


Τι έχει κάνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» το 10μηνο του 2021

● Έχει διαχειριστεί 1.057 κλήσεις που αφορούν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

● Έχει φιλοξενήσει και στηρίξει 41 γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας και τα 55 παιδιά τους

● Έχει πραγματοποιήσει 125 επιτόπιες παρεμβάσεις για 193 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο

● Έχει δεχτεί στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 1.026 ανώνυμες και επώνυμες αναφορές για κακοποίηση και παραμέληση 1.338 παιδιών

● Έχει δεχτεί από τις αρμόδιες αρχές 101 αιτήματα γα τη φιλοξενία 143 παιδιών θυμάτων βίας

● Έχει παράσχει θεραπευτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε 112 παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας

● Έχει στηρίξει συμβουλευτικά 5.066 παιδιά και ενήλικες, εκ των οποίων τα 512 αφορούσαν εξειδικευμένα σε α) Προβλήματα Σεξουαλικής Κακοποίησης ανηλίκων, β) Προβλήματα Σωματικής -Ψυχολογικής κακοποίησης ανηλίκων και γ) Εκφοβισμό

● Έχει πραγματοποιήσει διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης 12.921 μαθητές και μαθήτριες, 7.265 γονείς και κηδεμόνες και 2.031 εκπαιδευτικούς

● Σήμερα μεγαλώνει στα 11 Σπίτια του 304 παιδιά

● Σήμερα στηρίζει 79 ενηλίκους που μεγάλωσαν στα Σπίτια του

Πηγή: ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου