Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης - ας κάνουμε τα μπορώ; των παιδιών μπορώ


Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Όρασης (κατά της Τύφλωσης) που καθιερώθηκε ως η δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου και την Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού η οποία αντίστοιχα έχει καθιερωθεί στις 15 Οκτωβρίου, η Οργάνωση μας έχει δημιουργήσει ένα μικρού μήκους βίντεο με απώτερο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας όσων αφορά τις δυσκολίες και τις ανισορροπίες που αντιμετωπίζουν τα τυφλά παιδιά αλλά και εκείνα με μειωμένη όραση. 

Πρόκειται για ένα βίντεο το οποίο προσπαθεί να θέσει παράλληλα και σε αντιδιαστολή την δυνατότητα επίτευξης των στόχων – ονείρων των παιδιών με πλήρη όραση και των παιδιών με οπτική αναπηρία στην σημερινή κοινωνία. Αποτελείται από τέσσερις υποθετικές περιπτώσεις, όπου παράλληλα ένα παιδί με πλήρη όραση και ένα παιδί με οπτική αναπηρία έχουν τον ίδιο επαγγελματικό στόχο για το μέλλον τους. 

Σε κάθε περίπτωση το παιδί με την πλήρη όραση, με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα ανακοινώνει το επαγγελματικό του προσανατολισμό. Το όνειρο του. Χρησιμοποιεί το ρήμα «θέλω». Δίχως δεύτερες σκέψεις, δίχως ενδοιασμούς και αμφιβολίες. Παράλληλα ένα παιδί με οπτική αναπηρία επιθυμεί να ακολουθήσει το δικό του όνειρο το οποίο είναι ίδιο με του πρώτου παιδιού. Αλλά στην δική του περίπτωση χρησιμοποιεί το ρήμα «μπορώ» αλλά με ερωτηματικό. Αναρωτιέται αν μπορεί. Αν οι συνθήκες θα του το επιτρέψουν. Εάν το παρόν σύστημα του επιτρέπει να έχει τις αντίστοιχες ευκαιρίες. Αν υπάρχουν οι υποδομές για να καλύψουν και την δική του ανάγκη και επιθυμία αλλά κυρίως το δικό του ΔΙΚΑΙΩΜΑ στο να κυνηγήσει το όνειρό του. 

Καθ' όλη τη διάρκεια του βίντεο μια φωνή (του αφηγητή), λέει τα αυτονόητα. Το δικαίωμα όλων των παιδιών σε ίσες ευκαιρίες, ίση μεταχείριση, ίσες αποστάσεις από τον στόχο. Ακολούθως παρακινεί στο αυτό αυτονόητο. Το να βοηθήσουμε και να επιτρέψουμε στα παιδιά μας, τα παιδιά με οπτική αναπηρία, να μπορέσουν να κυνηγήσουν το όνειρό τους. Ας βοηθήσουμε τα παιδιά με οπτική αναπηρία να κάνουν τα ΄θέλω;' τους ΄μπορώ!΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου