Μετακινούνται από μέρος σε μέρος, την τελευταία στιγμή, σε μία απελπισμένη προσπάθεια να γλυτώσουν από τους Ταλιμπάν - κορίτσια που κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους μόνο και μόνο επειδή διάλεξαν να ασχοληθούν με ένα άθλημα που αγαπούν.
Η διεθνής προσπάθεια για να απομακρυνθούν από την χώρα τα μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου νεανίδων του Αφγανιστάν, μαζί με δεκάδες μέλη των οικογένειών τους, υπέστη ένα πολύ σοβαρό πλήγμα την περασμένη βδομάδα, μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 169 Αφγανοί και 13 Αμερικανοί στρατιώτες.
Σήμερα, τρομοκρατημένα και απελπισμένα, τα κορίτσια ανησυχούν για το αν οι πρώην αξιωματούχοι του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, οι γερουσιαστές, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και η αρχηγός της εθνικής ομάδας του Αφγανιστάν, θα καταφέρουν να βγάλουν τις ίδιες και τις οικογένειές τους από την χώρα.
″Είναι απίστευτες νεαρές κυρίες, οι οποίες βρίσκονται σε μία πολύ άσχημη θέση, μόνο και μόνο επειδή παίζουν ποδόσφαιρο” δήλωσε ο Ρόμπερτ ΜακΚρίρι, πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επί κυβέρνησης Μπους, ο οποίος μετείχε στις ειδικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. ”Πρέπει να κάνουμε ο,τι μπορούμε για να τις προστατεύσουμε και να τις μεταφέρουμε σε ασφαλές περιβάλλον.”
Τα περισσότερα μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών, η οποία ιδρύθηκε το 2007, έφυγαν από την χώρα την περασμένη εβδομάδα, με προορισμό την Αυστραλία.
Ομως, τα κορίτσια, ηλικίας 14-16 ετών, κινδυνεύουν να γίνουν στόχοι των Ταλιμπάν, όχι μόνο επειδή τα σπορ είναι απαγορευμένα για τις γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά και διότι αποτελούν παραδείγματα για τις κοινωνίες τους, δήλωσε η Φαρκούντα Μουχτάτζ, η αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών του Αφγανιστάν, η οποία ζει στον Καναδά.
″Είναι συντετριμμένα και απελπισμένα” λέει η Μουχτάτζ, η οποία βρίσκεται σε επαφή με τα κορίτσια και προσπαθεί να τα βοηθήσει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει τουλάχιστον πέντε αποτυχημένες προσπάθειες διάσωσης των κοριτσιών, τα οποία μετακινούνται σε διάφορα σημεία για την ασφάλειά τους. Ηταν σε απόσταση αναπνοής από την ελευθερία, όταν έγινε η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Περίπλοκη επιχείρηση
Το πρόβλημα της διάσωσης περιπλέκεται λόγω του μεγέθους της ομάδας - 133 άτομα, μεταξύ των οποίων τα 26 μέλη της ομάδας νεανίδων, ενήλικες και άλλα παιδιά, όπως και βρέφη. Πολλοί δεν έχουν διαβατήρια ή άλλα έγγραφα, απαραίτητα για να μπούν σε πτήση από την Καμπούλ.
Ο ΜακΚρίρι δήλωσε στην αποστολή - με τίτλο ”Επιχείρηση Μπάλα Ποδοσφαίρου” - συνεργάζονται και άλλες χώρες, με την ελπίδα ότι τα κορίτσια θα καταφέρουν τελικά να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ. Την διάθεσή τους να βοηθήσουν έχουν εκφράσει η Αυστραλία, η Γαλλία και το Κατάρ.
Ο ΜακΚρίρι κάλεσε, επίσης, τους Ταλιμπάν να δείξουν καλή θέληση και να διευκολύνουν την έξοδο των κοριτσιών από την χώρα.
″Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε έναν κλοιό ασφαλείας γύρω από αυτά τα κορίτσια, πιστεύω ότι ο κόσμος θα ξεσηκωθεί και θα υπάρξουν πολλές προσφορές για την εγκατάστασή τους” πρόσθεσε ο ΜακΚρίρι.
Alex Sanz, Tammy WebberAssociated Press
Πηγή: HuffingtonPost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου