Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Οφέλη και κίνδυνοι του εμβολιασμού στα παιδιά

Πριν από λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ ένα σημαντικό συμπόσιο από τα πανεπιστήμια του Johns Hopkins και Washington. Κορυφαίοι ειδικοί συζήτησαν για τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολιασμού έναντι της covid-19 στα παιδιά.

Στις ΗΠΑ, έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εφήβων αρχικά 15-17 ετών και επίκειται στις ηλικίες 12-14 ετών, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες σε παιδιά 5-11 ετών. Ας δούμε λοιπόν τι συζητήθηκε στο συνέδριο για τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολιασμού στα παιδιά. Ξεκινάμε πρώτα να δούμε τον κίνδυνο που τα παιδιά διατρέχουν από τη νόσο covid-19.

Οι κίνδυνοι από την covid-19

“Νομίζω ότι μιλώ για πολλούς από εμάς λέγοντας ότι γνωρίζουμε ότι η πανδημία είχε πραγματικά καταστροφικές επιπτώσεις στα παιδιά και τις οικογένειές τους”, δήλωσε η Ellen MacKenzie, πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg. “Έτσι, σήμερα, η εστίασή μας αφορά εκείνες τις επιπτώσεις και τον ρόλο που παίζουν τα εμβόλια COVID-19 για παιδιά, τις οικογένειές τους και τις κοινότητές μας.

Η Rochelle Walensky, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ είπε ότι η συζήτηση γύρω από τους νέους και το COVID-19 συχνά πλαισιώνεται με λάθος τρόπο – υπονοώντας ότι το μικρότερο ποσοστό θανάτων παιδιών από την ασθένεια σημαίνει ότι είναι λιγότερο σοβαρό για τα παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες. “Αυτό είναι απολύτως το λάθος σημείο αναφοράς”, είπε. “Τα μικρά, υγιή παιδιά υποτίθεται ότι δεν πεθαίνουν.”

Εκτός από τους θανάτους και τις νοσηλείες, ένα άλλο σπάνιο, αλλά ανησυχητικό αποτέλεσμα του COVID-19 για τα παιδιά είναι η ανάπτυξη του MIS-C, ενός πολυφλεγμονώδους συνδρόμου, που έχει επηρεάσει περισσότερα από 4.000 παιδιά στις ΗΠΑ – 62% από οικογένειες λατίνων ή μαύρων – και προκάλεσε 36 θανάτους, ανέφεραν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, περίπου το 60-70% των περιπτώσεων του MIS-C καταλήγουν σε εντατική θεραπεία και το 1-2% είναι θανατηφόρα.

Ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων

Εμπειρογνώμονες στο συμπόσιο αναγνώρισαν ότι οι κλινικές δοκιμές δεν μπορούν να καταγράψουν όλες τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων, αλλά θέτουν τις βάσεις για να τις εντοπίσουμε σε μεγαλύτερους πληθυσμούς. “Έχουμε ένα απίστευτα ισχυρό δίκτυο ασφάλειας μετά την έγκριση εμβολίων μετά την αδειοδότηση”, δήλωσε ο Kawsar Talaat, αναπληρωτής καθηγητής στο Bloomberg School, σημειώνοντας ότι οι αρχές διέκοψαν προσωρινά τους εμβολιασμούς Johnson & Johnson τον Απρίλιο, αφού αναφέρθηκαν μόνο έξι περιπτώσεις θρόμβων αίματος.

Πολλοί επίσης δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε αναφορές για περισσότερες από 700 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας – φλεγμονή της καρδιάς ή της καρδιάς – σε άτομα κάτω των 30 ετών μετά από πλήρεις δόσεις των εμβολίων Pfizer και Moderna. Σύμφωνα με τα δεδομένα του CDC, τα περιστατικά ήταν πιο διαδεδομένα σε άνδρες ηλικίας 16 ετών και άνω μέσα σε λίγες ημέρες από τη δεύτερη δόση τους. Οι περισσότεροι ασθενείς που ανέπτυξαν την ανεπιθύμητη ενέργεια ανταποκρίθηκαν καλά στη θεραπεία και ανάρρωσαν γρήγορα.

Στο συμπόσιο, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι, παρά αυτές τις περιπτώσεις καρδιακής φλεγμονής, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλή για ηλικίες 12 ετών και άνω – επαναλαμβάνοντας την απόφαση, που έλαβε πρόσφατα μια επιτροπή του CDC.

“Πιθανότατα έχετε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσετε το λαχείο και να κερδίσετε το μεγάλο έπαθλο από το να πάθετε φλεγμονή της καρδιάς”, δήλωσε ο José Romero, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για εμβόλια του CDC. “Όλοι με τους οποίους συμβουλευτήκαμε ξεκάθαρα πιστεύουν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού ξεπερνούν κατά πολύ τους κινδύνους”, δήλωσε ο David Kessler, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος για την απάντηση COVID-19 στο Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.

Ο Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας της Βιολογίας στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δήλωσε «πρέπει να είμαστε διαφανείς, αλλά ταυτόχρονα, θέλουμε να συνεχίσουμε να διευκολύνουμε τα ποσοστά εμβολιασμού, που είναι απαραίτητα εάν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να μην ξεσπάσουν νέες παραλλαγές”.

Χρονοδιάγραμμα και ασφάλεια εμβολίων

Το CDC συνιστά επί του παρόντος σε οποιονδήποτε παιδί 12 ετών και άνω να εμβολιαστεί κατά του COVID-19, αλλά μέχρι στιγμής μόνο το εμβόλιο Pfizer είναι διαθέσιμο για την ομάδα ηλικίας 12-15 ετών, ενώ η Moderna έχει ζητήσει άδεια έκτακτης ανάγκης για αυτές τις ηλικίες από το FDA.

Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna ολοκληρώνουν κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια τους στην ηλικιακή ομάδα 5-11, αναμένοντας να υποβάλουν αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης στην FDA μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου. Ένας εκπρόσωπος της Johnson & Johnson είπε επίσης ότι η εταιρεία έχει προγραμματίσει τέσσερις μελέτες σε παιδιατρικούς πληθυσμούς αυτό το φθινόπωρο.

Η ανάπτυξη εμβολίων για τα παιδιά κινείται πιο αργά επειδή απαιτείται μια «σταδιακή» προσέγγιση, δήλωσε η Merlin Robb, επικεφαλής ιατρός του Ιδρύματος Henry M. Jackson – ξεκινώντας από μεγαλύτερα παιδιά σε χαμηλές δόσεις, στη συνέχεια ενσωματώνοντας σταδιακά τους νεότερους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Τα οφέλη από τα παιδιά που λαμβάνουν το εμβόλιο “θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της επιδημίας που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κοινότητα και τη χώρα”, δήλωσε ο Christopher Murray, διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας στο πανεπιστήμιο της Washington. Εάν διατηρηθούν οι τρέχουσες φθίνουσες τάσεις εμβολιασμού, είπε, μπορούμε να περιμένουμε μια αύξηση στα τέλη του φθινοπώρου που οφείλεται στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του Delta. “Πρέπει να περιμένουμε να ξεκινήσει η μετάδοση όταν τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι εκεί”.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου