Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Η επιστολή του Ρόαλντ Νταλ σε αναγνώστριά του για τον ρόλο των παιδικών βιβλίων

Μία χειρόγραφη επιστολή του Ρόαλντ Νταλ προς μια αναγνώστριά του, γραμμένη το 1989, διατίθεται σε δημοπρασία από τον οίκο Hansons Auctioneers στις 15 Ιουνίου και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αναδεικνύει την αποφασιστικότητά του να βοηθήσει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά.

Η επιστολή απευθυνόταν στην 20χρονη τότε Κριστίν Γουότον, η οποία του είχε νωρίτερα γράψει ένα γράμμα εκφράζοντας την άποψή της για το έργο του, χωρίς να περιμένει απάντηση. Κι όμως, προς μεγάλη της έκπληξη η απάντηση ήρθε και σε αυτήν ο συγγραφέας αναφερόταν στην προσέγγισή του απέναντι στη συγγραφή και στην άποψή του για τη λειτουργία της παιδικής λογοτεχνίας. Μεταξύ άλλων, ο Νταλ έγραφε:

«Ποτέ μην προστατεύεις τα παιδιά από τον κόσμο. Κατά βάση το “περιεχόμενο” οποιουδήποτε παιδικού βιβλίου δεν έχει κανένα άλλο νόημα, παρά να ενθουσιάζει το παιδί –και έτσι το μαθαίνει ή το παρασύρει να του “αρέσουν” τα βιβλία και να γίνει τακτικός αναγνώστης–, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας, αν θέλουμε το παιδί να πετύχει οτιδήποτε αργότερα στη ζωή του. Το παιδί που διαβάζει βιβλία θα ξεπερνά πάντα στο μέλλον το παιδί που δε διαβάζει βιβλία. Υπάρχουν λιγοστά μηνύματα στα βιβλία μου. Τα βιβλία μου γράφονται μόνο για να κάνουν τα παιδιά φιλαναγνώστες».

Μιλώντας στην εφημερίδα Irish Times για την απόφαση να αποχωριστεί αυτή την επιστολή, η Γουότον ανέφερε: «Απολάμβανα αυτό το γράμμα εδώ και 30 χρόνια, κι έχει έρθει η ώρα να το μοιραστώ, να το διαβάσουν κι άλλοι και ν’ απολαύσουν τα σοφά λόγια του, που είναι γραμμένα με το θαυμάσια αμίμητο, μοναδικό του στιλ».

Πηγή: diastixo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου