Το ερευνητικό εργαστήριο Privacy Engineering and Social Informatics (PrivaSI Lab) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό τη διεύθυνση του Αναπλ. Καθηγητή Χρήστου Καλλονιάτη, Προέδρου του Τμήματος, από την αρχή της πανδημίας αξιοποιεί τα αποτελέσματα που προκύπτουν από το ερευνητικό του αντικείμενο, υλοποιώντας πολλαπλές δράσεις για την αντιμετώπιση των επιζήμιων συνθηκών της COVID-19.
Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών, πραγματοποιήθηκε από τα μέλη του ερευνητικού εργαστηρίου τρισδιάστατη εκτύπωση άνετων εξαρτημάτων τοποθέτησης μάσκας προσώπου (straps), προκειμένου να μοιραστούν σε μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Λέσβου. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης του εργαστηρίου PrivaSI είναι η εποικοδομητική και έμπρακτη αρωγή του στην κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα της Λέσβου στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε.
Παράλληλα, μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, το PrivaSI Lab αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ουσιαστική υποστήριξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), όπως τέθηκαν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με όραμα τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με ποιοτική εκπαίδευση, στηριζόμενη στον αμοιβαίο σεβασμό, τη συνεργασία, τη συμμετοχή, τη βιωσιμότητα, την κοινή ευθύνη, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Έτσι, σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του επταθέσιου Δημοτικού Σχολείου Βαριάς, κα Γεωργία Τσάγκου, το διδακτικό προσωπικό του σχολείου και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κ. Λάμπρο Πετρογιάννη, τα άνετα εξαρτήματα διαμοιράστηκαν στους/στις 135 μαθητές-τριες του σχολείου την Τρίτη 25 Μαΐου.
Στην εκδήλωση, ο Αναπλ. Καθηγητής Χρήστος Καλλονιάτης παρουσίασε στο διδακτικό προσωπικό, στον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και τους/τις μαθητές-τριες του σχολείου, το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα μαθήματα και τις δράσεις που υλοποιεί, το ερευνητικό αντικείμενο του εργαστηρίου, καθώς και τις δυνατότητες που προκύπτουν από το γνωστικό αντικείμενο της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ενώ πραγματοποιήθηκε αναλυτική συζήτηση με το διδακτικό προσωπικό, τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοινή παραδοχή ότι η συγκεκριμένη δράση συνιστά το εφαλτήριο και για μελλοντικές συνεργασίες του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας με το Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς, προγραμματίζοντας εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών-τριων στο Τμήμα.
Ο κ. Καλλονιάτης επεσήμανε ότι «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας να συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικές δομές της Λέσβου και να προσφέρουμε εμπράκτως, καθιστώντας προσιτά τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε λόγω του κορωνοϊού. Με τη φιλοδοξία ότι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από το γνωστικό αντικείμενο της τρισδιάστατης εκτύπωσης, όπως τα άνετα εξαρτήματα τοποθέτησης μάσκας, θα συμβάλλουν στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας για την τήρηση των μέτρων υγιεινής, ειδικότερα σε αυτή τη χρονική περίοδο που τα μέτρα προστασίας έχουν περιοριστεί, ευελπιστούμε ότι παρέχουμε ένα χρήσιμο εργαλείο για τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς και για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου, κα Γεωργία Τσάγκου, το διδακτικό προσωπικό, τον Προέδρο του Συλλόγου Γονέων, κ. Λάμπρο Πετρογιάννη, και κυρίως τους μαθητές και τις μαθήτριες για το έντονο ενδιαφέρον τους και την εποικοδομητική συζήτηση που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας».
Πηγή: stonisi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου