Η σύγκρουση μεταξύ διαζευγμένων ή χωρισμένων γονέων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας στο παιδί, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη και για αυτό θα ήταν καλό να την αποφεύγετε, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι συγκρούσεις στην ψυχολογία των παιδιών
Μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Υγεία των Παιδιών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα (REACH) διαπίστωσε ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν φόβο εγκατάλειψης όταν οι διαζευγμένοι ή χωρισμένοι γονείς τους εμπλέκονται σε συγκρούσεις.
Ο φόβος της εγκατάλειψης, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των παιδιών.
«Η σύγκρουση είναι ένα έντονο άγχος για τα παιδιά και η σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε συγκρούσεις των γονιών και στα ψυχική προβλήματα είναι καθιερωμένη σε κάθε τύπο οικογένειας, ακόμα και αν οι γονείς είναι παντρεμένοι, αν συγκατοικούν, αν είναι χωρισμένοι ή και διαζευγμένοι» δήλωσε η Karey O’Hara, βοηθός καθηγήτρια ψυχολογίας.
«Κλειδί» οι ποιοτικές σχέσεις
Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, ο φόβος εγκατάλειψης εμφανιζόταν περίπου τρεις μήνες μετά την έκθεση του παιδιού σε κάποια σύγκρουση ενώ τα προβλήματα ψυχικής υγείας φαίνεται να εκδηλώνονται περίπου δέκα μήνες αργότερα.
Επειδή οι ποιοτικές σχέσεις γονέα-παιδιού είναι γνωστό ότι προστατεύουν τα παιδιά από το άγχος, οι ερευνητές περίμεναν τα παιδιά που είχαν ισχυρές σχέσεις με τον ένα γονέα να βιώνουν λιγότερο φόβο εγκατάλειψης. Όμως, η ομάδα δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο.
Η ποιοτική σχέση γονέα – παιδιού είναι πραγματικά προστατευτική, αλλά δεν είναι αρκετά για να αντισταθμίσει τις συνέπειες της σύγκρουσης, καταλήγουν οι ερευνητές, επισημαίνοντας την σημαντικότητα του γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στους γονείς και της υγιούς διαφωνίας.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου