Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Tο 4o Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» από το ΠΑΜΑΚ

Για τέταρτη χρονιά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργανώνει από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2021 και σε διαδικτυακή (online) μορφή το Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη - Reflection of Disability in Art» - iRoDi.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η υποστήριξη και προώθηση της κοινωνικής συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία μέσω της συμμετοχής τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε οποιονδήποτε ρόλο επιθυμούν, ως ηθοποιοί, σκηνοθέτες, εθελοντές ή απλώς, ως θεατές.

Προβολές κινηματογραφικών ταινιών, ελληνικών και ξένων παραγωγών, μουσικές παραστάσεις και πολλές άλλες δράσεις περιλαμβάνονται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ https://rodi.uom.gr/programma.

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα των κινηματογραφικών ταινιών του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ iRoDi, από τις 597 κινηματογραφικές ταινίες όλων των ειδών, που υποβλήθηκαν απ’ όλο τον κόσμο, θα προβληθούν 42.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους: Γεωργία Φύκα, κοινωνική λειτουργό με εξειδίκευση στις Σπουδές Αναπηρίας (Disability-Studies) στο Πανεπιστήμιο του Leeds και στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Ελένη Ανδρουτσοπούλου, υπεύθυνη Ελληνικού Προγράμματος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Ματίαζ Ντέμπεβτς αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ της Σλοβενίας, Μαρία Τσακίρη, λέκτορα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με 16 χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία και υποστήριξη μαθητών και παιδιών με αναπηρία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και Στρατή Χατζηελενούδα, σεναριογράφο/σκηνοθέτη.

Επίσης το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη- Reflection of Disability in Art» έχει απευθύνει «Ανοιχτή Πρόσκληση Μουσικής Σύνθεσης» σε ενδιαφερόμενους δημιουργούς, προκειμένου να απαθανατίσουν με τη μουσική τους σύνθεση την έννοια του περιορισμού στη σύγχρονη κοινωνία και στη σημερινή εποχή. Ο διαγωνισμός στοχεύει στην ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική της αναπηρίας. Οι μουσικές συνθέσεις που έχουν διακριθεί, συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα και σε άλλες σχετικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο του Φεστιβάλ.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς και ευαισθησίας, το Φεστιβάλ διοργανώνει «Εθελοντική Αιμοδοσία» από τις 3 ως τις 10 Δεκεμβρίου 2021 στο Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ και κάνει έκκληση σε όσους επιθυμούν να ανταποκριθούν στην προσφορά αίματος.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

*αφίσα του Διεθνούς Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη»

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου