Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Ανάπηρες/οι αθλητριες/ές στο Μαραθώνιο της Αθήνας

Αναδημοσιεύουμε την ανάρτηση του κυρίου Αντώνιου Ρέλλα, σκηνοθέτη και ανάπηρου ακτιβιστή, στο Facebook, αναφορικά με τη συμμετοχή ανάπηρων αθλητριών/αθλητών στο Μαραθώνιο της Αθήνας:

Η Κατερίνα Σαράντη είναι η πρώτη ανάπηρη αθλήτρια στην ιστορία του μαραθωνίου της Αθήνας που τερματίζει!

Για την ιστορία.

Πριν 8 χρόνια, το Νοέμβριο του 2013, οι ανάπηροι αθλητές Alexandros Taxildaris και Makis Kalaras επιχείρησαν να συμμετάσχουν στον κλασικό μαραθώνιο με τα χειρήλατα αμαξίδια τους.

Οι διοργανωτές απαγόρευσαν την συμμετοχή των δυο διακεκριμένων αθλητών με το επιχείρημα της δήθεν επικινδυνότητας των χειρήλατων αμαξιδίων για τους μη αναπήρους συμμετέχοντες.

Η διοργανώτρια αρχή επέτρεπε μόνο τη συμμετοχή ανάπηρων αθλητών με αμαξίδια στον ημιμαραθώνιο των 5 και 10 χιλιομέτρων με την προϋπόθεση ότι κάποιος μη ανάπηρος θα σπρώχνει το αμαξίδιο.

Η εικόνα ενός ανάπηρου ατόμου που σπρώχνεται από κάποιο ικανό σώμα παίζει το ρόλο της έμπνευσης (inspiration porn) και αποτελεί συνήθης πρακτική των φιλανθρωπικών σωματείων, συντηρητικών πολιτικών και του ηλεκτρονικού τύπου.

Οι ανάπηρες/οι δεν υπάρχουμε όμως για να γίνουν οι μη ανάπηροι "καλύτεροι άνθρωποι".

Αποτελούμε το 15% του πληθυσμού και αξιώνουμε την ανεμπόδιστη συμμετοχή μας στην κοινωνία.

Το Νοέμβριο του 2018 ο ανάπηρος αθλητής Μάκης Καλαράς, σπάζοντας τον αποκλεισμό, τερματίζει ανεπίσημα στον μαραθώνιο της Αθήνας περνώντας το μήνυμα ότι οι ανάπηροι χειρήλατοι αθλητές δεν είναι επικίνδυνοι.

Την επόμενη χρονιά (2019) η διοργανώτρια αρχή αναγκάζεται να δεχτεί τους ανάπηρους αθλητές και οι Θανάσης Σύρμας και Μάκης Καλαράς τερματίζουν με τα χειρήλατα τους στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Φέτος, η Κατερίνα Σαράντη, είναι η πρώτη ανάπηρη αθλήτρια που παίρνει μέρος και τερματίζει με χρόνο 2:33:37.

Η διοργανώτρια αρχή μετά από χρόνια αποκλεισμού οφείλει έμπρακτο σεβασμό στους ανάπηρους αθλητές που απέδειξαν ότι η μόνη επικινδυνότητα προέρχεται από την εξιδανίκευση της κανονικότητας (ableism).

Η εκκίνηση δεν μπορεί να έχει σκαλοπάτια, τα προσβάσιμα WC δεν πρέπει να βρίσκονται μακριά από τον χώρο προετοιμασίας και όπως γίνεται εδώ και 70 χρόνια σε άλλους μαραθώνιους η εκκίνηση των χειρήλατων αθλητών να προηγείται.

Katerina Saranti θερμά συγχαρητήρια!

Μας έκανες ΟΛΟΥΣ, ΟΛΕΣ και ΟΛΑ περήφανους/ες/α!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου