Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Η Ρόδος στους ρυθμούς του 2ου Διεθνούς Σκακιστικού Φεστιβάλ

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου έλαβε χώρα στο νησί μας, τη Ρόδο, ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός παγκοσμίου αναγνώρισης και απήχησης: το 2ο Διεθνές Σκακιστικό Φεστιβάλ (Ρόδος, 15-27 Οκτωβρίου 2021).

Το Φεστιβάλ αυτό περιελάμβανε τρεις διοργανώσεις:
1) Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ερασιτεχνών Σκακιστών
2) Το 63ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σύνθεσης και το 44ο Πρωτάθλημα Λύσεως Σκακιστικών Προβλημάτων
3) Τη 16η Σκακιστική Ολυμπιάδα Τυφλών.

Στο Φεστιβάλ αυτό που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Rodos Palace του νησιού μας έλαβαν μέρος παίκτες και παίκτριες προερχόμενοι από 57 χώρες! Επρόκειτο, πραγματικά, για ένα πανηγύρι, χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι δεν τηρήθηκαν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε ότι ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους και η βαθύτερη ουσία του ολυμπιακού πνεύματος είναι η συναδέλφωση των λαών.

Προσωπικά, συμμετείχα στη διοργάνωση αυτή ως εθελόντρια και είχα την τιμή να μου ανατεθεί η παρουσίαση της Τελετής Έναρξης και των δύο Τελετών Λήξης (μία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ερασιτεχνών Σκακιστών και μία για την Ολυμπιάδα Τυφλών).

Δεν έχω λόγια για την άριστη οργάνωση και ομαλή διεξαγωγή όλων! Γι’ αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές: και πρώτα απ’ όλους, τον Σκακιστικό Όμιλο Ρόδου «Ιππότης» με όλα του τα μέλη και, ειδικότερα, την “alma mater” του, τον αεικίνητο και αθόρυβο κ. Νίκο Βασιλάκη· την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου· τον Δήμο Ρόδου και, συγκεκριμένα, τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού· την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρίες, υπό την αιγίδα της οποίας τελούσε το Φεστιβάλ.

Συγχαρητήρια θα ήθελα να απευθύνω και στους επιχειρηματίες του νησιού μας που στήριξαν αυτήν τη διεθνή διοργάνωση με ευγενικές τους χορηγίες.

Το «παρών» έδωσαν πολλοί υψηλοί προσκεκλημένοι και πρώτα απ’ όλα από τον χώρο του αθλήματος: ο Πρόεδρος της IBCA (International Braille Chess Association), δηλαδή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τυφλών Σκακιστών κ. Dr.Τσαρουντάτα Τζαντχάβ και ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Καλέσης, ο εκπρόσωπος της FIDE (Federation International des Eshecs), δηλαδή της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας κ. Οσγκούρ Τσολάκογλου, ο Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ομοσπονδίας κ. Θεόδωρος Τζορμπατζόγλου, ο Πρόεδρος της Σκακιστικής Ομοσπονδίας Κένυας κ. Μπενάρντ Τζαβάλ, ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΕΑΟΜ (Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία) κ. Στέφανος Φασιάς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ρόδου «Ιππότης» κ. Στάμος Καράβας, κ.α.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους και πολιτειακές αρχές: εκ μέρους του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού παρευρέθηκε ο κ. Παύλος Μπακίρης.

Από το Ελληνικό Κοινοβούλιο οι Βουλευτές Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας και κ. Ιωάννης Παππάς, ενώ θερμό χαιρετισμό απηύθυναν με μηνύματά τους η κ. Μίκα Ιατρίδη, ο κ. Βασίλης Υψηλάντης και ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.

Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο Εντεταλμένος για θέματα Αθλητισμού Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Νικολής, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κ. Σέργιος Αϊβάζης καθώς επίσης και ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου κος Γιώργος Ευγενικός.

Τη διοργάνωση τίμησαν, επίσης, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ουγγαρίας, κ. Αγαπητός Καϊλής, η Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κατερίνα Φραντζή και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης.

Τις επίσημες τελετές έναρξης και λήξης «έντυσαν» μουσικά ερμηνεύοντας αξέχαστα τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, όπως του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου και άλλων, η Μικτή Χορωδία Ρόδου, η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρόδου και το Συγκρότημα AMABILE από το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.


Όλα τα μουσικά σχήματα ήταν υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Μιχάλη Καλαεντζή. 

Τα αποτελέσματα των αγώνων ανακοίνωσαν οι επικεφαλής διαιτητές (chief arbiters) κύριοι Βαντίμ Τσίπιν και Μιχάλης Κεραμιώτης. Όλοι οι παίκτες και όλες οι ομάδες καταχειροκροτήθηκαν.

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό χειροκροτήθηκε -όπως ήταν αναμενόμενο- γεμίζοντάς μας με εθνική υπερηφάνεια ο Έλληνας παίκτης Δημήτρης Λαδόπουλος, ο οποίος πήρε την πρώτη θέση (1ος) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ερασιτεχνών Σκακιστών.

Όπως προείπα, έζησα πραγματικά μια συναρπαστική εμπειρία και διαπίστωσα για μία ακόμη φορά πως, όταν αποφασίζουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας εθελοντικά και ανιδιοτελώς στο κοινωνικό σύνολο, η ζωή μάς το ανταποδίδει πολλαπλά και με το παραπάνω.

Έτσι γνώρισα πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους, έζησα από κοντά -κι ας μην έχω γνώσεις για το άθλημα- το κλίμα της ευγενούς άμιλλας, της αυστηρής συγκέντρωσης των παικτών, του σεβασμού στον αντίπαλο και στους κανόνες, του «ευ αγωνίζεσθαι».

Θεωρώ ότι αυτό το δεκαπενθήμερο φεστιβάλ ήταν ένα καβαφικό ταξίδι για όλους μας, «γεμάτο περιπέτειες, γεμάτο γνώσεις», αλλά και διδάγματα. 

Ένα από αυτά ήταν το αξιοθαύμαστο ψυχικό σθένος των τυφλών σκακιστών να έρχονται από χώρες γεωγραφικά μακρινές, ώστε να συμμετάσχουν σε μια διεθνή διοργάνωση και να διεκδικήσουν ένα μετάλλιο.

Τους ανθρώπους αυτούς τους έβλεπες να περπατούν στους διαδρόμους του ξενοδοχείου με τον/τη συνοδό τους και να χαμογελούν, πάντα γλυκομίλητοι, πάντα προσηνείς. Σου ερχόταν να υποκλιθείς μπροστά τους, στο πείσμα και στην αγωνιστικότητά τους, αλλά και στο ήθος τους.

Αυτό το υψίστης σημασίας παγκόσμιο αθλητικό γεγονός είχε φόντο το υπέροχο νησί της Ρόδου, με τα μοναδικά τοπία του, τη μακραίωνη ιστορία και τον πολιτισμό του.

Έτσι, πολλοί από τους παίκτες, διαιτητές και συνοδούς δεν έχασαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα αξιοθέατα και να θαυμάσουν τις ομορφιές του νησιού. Επίσης, δεν παρέλειψαν να δοκιμάσουν και την αιγαιοπελαγίτικη και μεσογειακή γαστρονομία του, την τοπική κουζίνα.

Προσωπικά, γράφω αυτές τις γραμμές, γιατί είναι πεποίθησή μου ότι τέτοιες αξιέπαινες διοργανώσεις διεθνούς κύρους που προβάλλουν το νησί μας παγκοσμίως, καλό θα ήταν να αναδεικνύονται και σε τοπικό επίπεδο. Να γνωρίζουμε, με άλλα λόγια, τι όμορφα, ενδιαφέροντα και διεθνούς εμβέλειας πράγματα συμβαίνουν στον τόπο μας. 

Επίσης, να επιβραβεύονται, έστω ηθικά, κάποιοι άνθρωποι που μόχθησαν αφιλοκερδώς, αφιερωμένοι στο μεράκι τους, «βάζοντας πλάτη» και βγάζοντας «ασπροπρόσωπο» το νησί μας.

Εύχομαι τέτοιες πρωτοβουλίες να έχουν και συνέχεια, ώστε η Ρόδος και, κατ’ επέκταση, το αρχιπέλαγός μας, η Δωδεκάνησος, να προβάλλεται τόσο σε εθνικό όσο και σε οικουμενικό επίπεδο, όπως της αξίζει.

Γράφει η Στέλλα Π. Βουτσά
Φιλόλογος-Διδάκτωρ Γενικού Λυκείου Αφάντου

Πηγή; Ροδιακή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου