Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Τα πολλά δυνατά σημεία των ατόμων με Δυσλεξία

Τίποτα δεν επηρεάζει πιο πολύ (αρνητικά) τις πιθανότητες ενός παιδιού να πετύχει στο σχολείο από το να μην μπορεί να γράψει και να διαβάσει. Και αυτή η αδυναμία στη γραφή και την ανάγνωση είναι και η ουσία της Δυσλεξίας που μπορεί πραγματικά να είναι εμπόδιο στο να πετύχει κανείς τους στόχους ζωής του.

Αν όμως σας λέγαμε ότι η Δυσλεξία συνδέεται με χαρίσματα – δυνατά σημεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαπρέψετε; Με την κατάλληλη προσέγγιση και υποστήριξη η Δυσλεξία μπορεί να γίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Πολλοί από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους, καλλιτέχνες, διάσημους και δισεκατομμυριούχους έχουν δυσλεξία. Διαβάστε τις ιστορίες τους για να δείτε πώς τα κατάφεραν. Αυτές οι ιστορίες μπορούν να σας εμπνεύσουν! Δείτε μερικά δυνατά σημεία που τα ίδια τα άτομα με δυσλεξία αναφέρουν ότι έχουν.

1) Δυνατή μνήμη για ιστορίες: Κάποια άτομα με δυσλεξία μπορούν να ανακαλούν γεγονότα σαν να διαβάζουν ένα καλό βιβλίο με ιστορίες αντί για λίστες μεμονωμένων πληροφοριών. Αυτή η ανεπτυγμένη ικανότητα αφήγησης μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την μνήμη σας ενσωματώνοντας πληροφορίες που χρειάζεται να θυμάστε. Ίσως η συγγραφή ή η ηθοποιία να είναι τελικά το μέλλον σας.

2) Άριστη ικανότητα επίλυσης παζλ: Τα άτομα με δυσλεξία μπορεί να δυσκολεύονται στην ανάγνωση, αλλά όταν πρόκειται για την επίλυση παζλ, μερικοί είναι πραγματικά επαγγελματίες. Αναγνωρίζουν το σωστό σχήμα και επιλύουν σύνθετα προβλήματα όπως κανένας άλλος. Αντί να σκέφτονται με διαδοχικό τρόπο πηγαίνοντας από την μια ιδέα στην επόμενη, πολλά άτομα με δυσλεξία τα πηγαίνουν πολύ καλά σε περιβάλλοντα που επιτρέπουν και ενθαρρύνουν την ταυτόχρονη σκέψη όπου οι ιδέες συνδέονται με διαφορετικούς τρόπους και όχι με μια ευθεία γραμμή. Για αυτό βλέπουμε τόσους πολλούς επιχειρηματίες με δυσλεξία.

3) Αναπτυγμένο χωρικό συλλογισμό: Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του East London διαπίστωσαν ότι τα νεαρά άτομα με δυσλεξία είναι πολύ καλά στο να θυμούνται ένα εικονικό περιβάλλον σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν δυσλεξία. Για αυτό το λόγο πολλά άτομα με δυσλεξία πετυχαίνουν σαν μηχανικοί, στο βιομηχανικό και γραφικό σχέδιο, στην αρχιτεκτονική και στις κατασκευές.

4) Είναι υπέροχοι συνομιλητές: Η ανάγνωση των λέξεων μπορεί να μην είναι το δυνατό τους σημείο, αλλά πολλά άτομα με δυσλεξία είναι πολύ ικανά στο να «διαβάζουν» τους ανθρώπους όταν αλληλεπιδρούν με αυτούς. Επίσης δείχνουν μεγάλο σεβασμό στις σκέψεις των άλλων ατόμων.

5) Έχουν καταπληκτική ενσυναίσθηση: οι εμπειρίες τους από τις μεγάλες δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή τους κάνουν ιδιαίτερα ευαίσθητους και με κατανόηση για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άλλοι άνθρωποι.

6) Μεγάλη φαντασία: Τα άτομα με δυσλεξία μπορούν πραγματικά να οραματίζονται μια φανταστική πλευρά του κόσμου. Χρησιμοποιούν πάρα πολύ την φαντασία τους, όπως όλοι οι καλλιτέχνες, οι ηθοποιοί και οι συγγραφείς. Δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και περιέργεια για όσα συμβαίνουν.

7) Αναπτυγμένη αφηρημένη σκέψη: Όταν νομίζετε ότι όλες οι ελπίδες έχουν χαθεί, αποδεικνύεται ότι τα άτομα με δυσλεξία μπορούν να κατανοούν αφηρημένες ιδέες. Είναι και καλοί φιλόσοφοι. Κατανοούν πράγματα που δεν είναι απτά, πολλά από τα οποία είναι έμφυτες ανθρώπινες ιδιότητες, όπως η γενναιότητα, η αγάπη και η εξαπάτηση.

8) Σκέφτονται «έξω από το κουτί»: Είναι ωραίο να μένετε στα συνηθισμένα, αλλά αν θέλετε πραγματικά να πάτε μακριά, πρέπει να σκέφτεστε με αυθεντικό τρόπο, όπως αποδεικνύεται και από τους σημερινούς επιχειρηματίες. Ένα από τα δυνατά σημεία πολλών ατόμων με δυσλεξία είναι η ικανότητά τους να σκέφτονται έξω από το κουτί, έξω από τα συνηθισμένα δηλαδή. Έχουν εξαιρετικές, ανορθόδοξες ιδέες που δεν είναι μόνο φρέσκες, αλλά και προσοδοφόρες.

9) Έχουν αναπτυγμένη κριτική σκέψη: Ένα άλλο χαρακτηριστικό που διαθέτουν ορισμένοι δυσλεξικοί είναι η ικανότητά τους να χρησιμοποιούν λογικούς συλλογισμούς. Γνωρίζουν ακριβώς ποια είναι η διαφορά μεταξύ δύο θεμάτων και χρησιμοποιήσουν την κριτική σκέψη για να επιλύουν προβλήματα.

10) Αναλύουν έξυπνα ιστορίες που διαβάζουν ή ακούνε: Αν καταφέρουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της ανάγνωσης έχουν την ικανότητα να κατανοούν σε βάθος την πλοκή και την ιστορία, παρακολουθώντας όλους τους χαρακτήρες και τις ανατροπές.

Απόδοση του άρθρου The Many Strengths of Dyslexics

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου