Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Ακούστε και μάθετε με ηχητικά βιβλία

Τα ηχητικά βιβλία είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να φέρετε σε επαφή, να εκθέσετε το παιδί σας σε σύνθετη γλώσσα, εκφραστική αφήγηση και φανταστικές ιστορίες. Η ακρόαση ηχητικών βιβλίων δίνει επίσης στα παιδιά την πολύτιμη και διασκεδαστική εμπειρία του να χρησιμοποιούν τη δική τους φαντασία για να δίνουν μορφή σε/ να οπτικοποιούν ανθρώπους και μέρη που ακούν. Μολονότι προτείνονται συνήθως από τους γονείς για τα μακρινά ταξίδια με το αμάξι είναι ένας υπέροχος τρόπος για να απολαύσετε ιστορίες παντού και κάθε ώρα.

Δείτε μερικά σημεία που πρέπει να προσέχετε όταν διαλέγετε ηχητικά βιβλία ή όταν τα ακούτε!

- Επιλέξτε αρχικά γνώριμες ιστορίες. Για το παιδί σας, η ακρόαση ενός ηχητικού βιβλίου είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία από την ακρόαση μιας ιστορίας που του διαβάζετε εσείς μεγαλόφωνα. Για να συνηθίσει, επιλέξτε αρχικά ιστορίες που έχει ακούσει να του διαβάζετε ή να του διηγήστε. Το να γνωρίζει ήδη την ιστορία θα το βοηθήσει να απολαύσει την ανάγνωση από έναν διαφορετικό αναγνώστη και θα ακόυνε με μεγαλύτερη προθυμία και ενθουσιασμό.

- Επιλέξτε την πιο βολική /εύκολη μορφή για εσάς και το παιδί σας. Υπάρχουν ηχητικά βιβλία σε CD (που συχνά συνοδεύουν και φυσικά βιβλία που απευθύνονται σε αναγνώστες πολύ μικρής ηλικίας) σε ψηφιακή μορφή (ψηφιακά αρχεία) που μπορεί κανείς να κατεβάσει στον υπολογιστή του ή ήδη φωρτωμένα σε MP3, έτοιμα για ακρόαση (σε κάποιες βιβλιοθήκες). Υπάρχουν επίσης πολλές διαδικτυακές ψηφιακές υπηρεσίες όπου μετά από εγγραφή το παιδί μπορεί να απολαύσει συγκεκριμένα ηχητικά βιβλία.

- Επιλέξτε ποιοτικά βιβλία. Κάντε μια έρευνα και διαβάστε κριτικές για τα ηχητικά βιβλία. Πάντα να παίρνετε υπόψη σας και τις επιθυμίες του παιδιού σας, έτσι ώστε να συμμετέχει με ενθουσιασμό.

- Επιλέξτε καλές παραγωγές. Όποτε είναι δυνατό να ακούτε ένα δείγμα από το βιβλίο που θέλετε να αγοράσετε. Αν η φωνή του αφηγητή είναι ενοχλητική ή η μουσική του ακροατή, μην το επιλέξετε. Μόνο δυσάρεστη εμπειρία θα είναι για το παιδί σας.

Τι να κάνετε

- Ακούστε τα ηχητικά βιβλία μαζί με τα παιδιά σας. Τα ηχητικά βιβλία είναι μια υπέροχη εμπειρία που μπορείτε να μοιραστείτε με την οικογένειά σας και να μιλήσετε στην συνέχεια για αυτή. Συζητήστε την ιστορία και όλη γενικά την εμπειρία. Έτσι θα βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει την σκέψη του κάνοντάς του ερωτήσεις για όσα άκουσε ή λέγοντας μαζί (μια ο ένας- μια ο άλλος) τα αγαπημένα του κομμάτια.

- Πριν ακούσετε την ιστορία, πείτε λίγα λόγια στο παιδί για αυτήν (ή δώστε μια μικρή περίληψή της) για να είναι σε θέση να παρακολουθεί άνετα τι συμβαίνει όταν την ακούσει. Αν έχετε ένα παιδί που μπορεί και διαβάζει λίγο ή είναι λίγο πριν αρχίσει να διαβάζει, μπορείτε μαζί με το ηχητικό βιβλίο να του δώσετε και ένα αντίγραφο του βιβλίου/την ιστορία για να βλέπει καθώς την ακούει, ώστε να κάνει τη σύνδεση ανάμεσα στις λέξεις που ακούει και τις λέξεις που βλέπει.

- Αφήστε το παιδί να επιλέξει εκείνο πότε θα σταματήσει να ακούει ένα ηχητικό βιβλίο. Αν δεν το βρίσκει ενδιαφέρον, μην το πιέζετε να το ακούσει. Δοκιμάστε κάποιο άλλο.

- Να έχετε πάντα στο νου σας το παιδί για το οποίο διαλέγετε/παίρνετε ηχητικό βιβλίο. Μολονότι ένα παιδί μπορεί να ακροαστεί σε υψηλότερο επίπεδο από ότι μπορεί να διαβάσει, κάποιες ιστορίες είναι πολύπλοκες και τα παιδιά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν και να τις απολαύσουν. Υπάρχουν πολλά απλά βιβλία, σύντομα, με απλές ιστορίες ή ποίηση που μπορείτε να ακούσετε πριν πάτε στο βιβλίο του Harry Potter.

- Μην αντικαταστήσετε τη μεγαλόφωνη ανάγνωση στο παιδί σας ή την διήγηση ιστοριών με τα ηχητικά βιβλία. Ο χρόνος που περνάτε μαζί με το παιδί σας ακούγοντας ηχητικά βιβλία, λέγοντας ή διαβάζοντάς του ιστορίες θα το βοηθήσει να αγαπήσει την ανάγνωση και τη λογοτεχνία, μια αγάπη που θα κρατήσει για όλη του τη ζωή.


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός (Παν. Θεσσαλίας)
Νηπιαγωγός (Α.Π.Θ.)
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου