Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Χεντ Ζάζα: Μία 12χρονη στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Τα περισσότερα παιδιά στα 12 τους χρόνια ζουν τη ζωή του ανέμελα, αλλά η περίπτωση της Χεντ Ζάζα είναι διαφορετική. Η νεαρή κοπέλα από τη Συρία ετοιμάζεται να γίνει η πέμπτη νεότερη αθλήτρια που θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η πρώτη που θα αγωνιστεί με τα χρώματα της Συρίας στο Ολυμπιακό τουρνουά πινγκ πονγκ.

Γεννημένη το 2009 στη Χάμα της Συρίας, η Ζάζα ξεκίνησε να παίζει πινγκ πονγκ το 2014 υπό την καθοδήγηση του προπονητή Αντάμ Αλιαμάν, τη στιγμή που η πόλη της είχε πληγεί από την τρομοκρατία και τον πόλεμο. Το πινγκ πονγκ ήταν η διέξοδός της από μία τρομακτική κατάσταση.

Το 2016, στα 7 της χρόνια, η Ζάζα συμμετείχε μαζί με τον αδελφό της σε ασιατικούς αγώνες στο Κατάρ, όπου της επετράπη να προπονείται μαζί με μεγαλύτερούς της αθλητές. Σύντομα, όλα τα βλέμματα άρχισαν να στρέφονται προς το δικό της τραπέζι. Οι εντυπωσιακές της επιδόσεις τής άνοιξαν την πόρτα για ακόμη μεγαλύτερες διοργανώσεις, με αποκορύφωμα την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Τη στιγμή της επιτυχίας, ένα δάκρυ στο δεξί της μάγουλο φανέρωσε την ψυχική της πίεση για μία διέξοδο προς ένα καλύτερο αύριο.

Πριν το ταξίδι στο Ολυμπιακό Χωριό του Τόκιο, η Ζάζα προπονείται στο σπίτι της έξι μέρες την εβδομάδα, υπό ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες. Η πρόοδός της αποτυπώνεται κι από το γεγονός ότι έγινε η πρώτη αθλήτρια της χώρας της, που κέρδισε τον τίτλο και στις τέσσερις ηλικιακές κατηγορίες.

Και πάνω απ' όλα, τώρα θα ζήσει το Ολυμπιακό της όνειρο, όπως πριν από 125 χρόνια ο γυμναστής Δημήτρης Λούνδρας, που σε ηλικία 10 ετών και 218 ημερών παραμένει ο νεότερος αθλητής που έχει συμμετάσχει στους Αγώνες, έχοντας μάλιστα κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο δίζυγο, το 1896 στην Αθήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου