Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Μάκης Τσιγάντες: Η ζωή μας σαν μια special οικογένεια

Ήταν το 2011 όταν μπήκαν στη ζωή του Νικόλα τα Special Olympics Hellas μέσω του καγιάκ. Μέχρι τότε, κατά τη διάρκεια της μαθητικής του πορείας, η καθημερινότητά του ήταν μία τυπική καθημερινότητα των οικογενειών με παιδί στο φάσμα του αυτισμού: με όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που χρειαζόταν καθημερινά να υπερπηδήσει. Μια καθημερινότητα, όπου καλούνται να δίνουν ανά πάσα στιγμή διαπιστευτήρια για τα αυτονόητα, ερχόμενα συχνά ενάντια στη φύση τους, σε μια κοινωνία που έχει ακόμα πολλά χιλιόμετρα να διανύσει, για να χαρακτηριστεί ανεκτική στη διαφορετικότητα.

Με ψυχολογική εργασιοθεραπευτική παρέμβαση και υποστήριξη, και με το άγχος ενός θολού και αβέβαιου μέλλοντος, είχε την τύχη να έλθει σε επαφή με το άθλημα του καγιάκ και με τον προπονητή και εργασιοθεραπευτή - πρότυπο Alexandar Nikitovic. Τότε ένα τεράστιο κεφάλαιο στη ζωή του Νικόλα άνοιξε. Η συμμετοχή του σε 3 συνεχείς Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics (Αθήνα - 2001, Λος Άντζελες- 2015, Abu Dhabi - 2019) έδωσε νόημα στην καθημερινότητά του.

Υπήρχε, πλέον, ένας στόχος, που τόσο ανάγκη είχε ο Νικόλας. Οι εμπειρίες που απέκτησε μέσω της συμμετοχής του στους αγώνες εντός και εκτός Ελλάδος και οι ανεπανάληπτες στιγμές που έζησε, που ζήσαμε ως οικογένεια, θα μείνουν ανεξίτηλες. Έμαθε τι σημαίνει συνύπαρξη με τον συναθλητή του και togetherness με αθλητές από όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσας, θρησκείας, έχοντας κοινό παρονομαστή την ανθρωπιά και τον αλληλοσεβασμό και δίνοντας το παράδειγμα στην καχύποπτη ανταγωνιστική κοινωνία των νευροτυπικών ανθρώπων.

Μάλιστα, μετά τους αγώνες, νικητές και ‘’νικημένοι’’ – όρος ανύπαρκτος, γιατί σ’ αυτούς τους αγώνες μόνο νικητές υπάρχουν - όλοι μαζί, κάτω από μια ενιαία σημαία όχι κάποιας χώρας, αλλά αυτή της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης, πανηγύριζαν. Η ευγενής άμιλλα δεν υπάρχει μόνο στα γραπτά κάποιων ρομαντικών λόγιων. Ο όρος “open minded” – “ανοιχτόμυαλος” παίρνει σάρκα και οστά και αποτελεί βασικό στοιχείο της προσωπικότητας του Νικόλα. Συνάμα διδάχτηκε αυτονομία σε συνθήκες εκτός του προστατευτικού οικογενειακού περιβάλλοντος, όπου η ανάγκη για προσαρμογή έγινε γεγονός. Με επιτυχία.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη αισθημάτων αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης και αυτοβελτίωσης, στοιχεία που τόσο θετικά λειτουργούν στην ψυχολογία τους.

Τα Special Olympics Hellas και για τον Νικόλα, αλλά και για εμάς σαν οικογένεια, είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Δίνεται βήμα σε αυτούς τους πραγματικά Special Αθλητές να φωνάξουν με όλη τους τη ψυχή και να ακουστεί: “Είμαστε εδώ, είμαστε ενεργοί, αξίζει να συμμετέχουμε, να είμαστε κι εμείς εκπρόσωποι της χώρας μας, του κόσμου μας, του εαυτού μας.”

Εμείς ως γονείς αισθανθήκαμε όλες αυτές τις θετικές αλλαγές στη ψυχοσύνθεση του Νικόλα, από την πρώτη στιγμή που συμμετείχε στους αγώνες των Special Olympics Hellas. Μετά από κάθε αποστολή, επιστρέφει στο σπίτι με το πρόσωπό του να λάμπει από χαρά, ευτυχισμένος, και δεν παύει να διηγείται τις εμπειρίες του.

Περήφανοι και εμείς τόσο για τα μετάλλια, αλλά ακόμα περισσότερο για την εξέλιξή του, μόνο τυχεροί και ευγνώμονες μπορούμε να αισθανόμαστε για αυτή την όαση των Special Olympics Hellas που συναντήσαμε στο δρόμο για την Ιθάκη. Γιατί, χωρίς να παραβλέπουμεότι ο δρόμος είναι γεμάτος Συμπληγάδες, Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες, τα Special Olympics Hellas ως συνοδοιπόρος και κωπηλάτης ζωής, κουβαλώντας ανθρώπινες αρχές και αξίες, μας δίνουν θάρρος και ελπίδα και, μιλώντας εκ μέρους όλων των αθλητών, περνούν στην κοινωνία το μήνυμα: ’’Κοίτα τι μπορώ να πετύχω! Απλά, εμπιστέψου με και δώσε μου την ευκαιρία!‘’».

Μάκης Τσιγάντες
Γονέας Νικόλα Τσιγάντες, Αθλητή των Special Olympics Hellasστο άθλημα του Καγιάκινγκ

Πηγή: LIFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου