Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Λειτουργία ειδικών σχολείων: Τα παιδιά «ήρωες» στην εποχή της πανδημίας

Μη έχοντας τη δυνατότητα στην πλειονότητά τους να εφαρμόσουν τους κανόνες που επιβάλλονται λόγω κορονοϊού -με κύριο αυτόν της μάσκας- τα συγκεκριμένα παιδιά και κατ' επέκταση οι εκπαιδευτικοί τους δοκιμάζουν τις αντοχές τους καθημερινά από την αρχή του 2ου lockdown, μιας και ανήκουν στη μοναδική βαθμίδα που δεν έκλεισε ποτέ, ακόμα και όταν όλες οι υπόλοιπες κατέβασαν «ρολά».

Ακολουθώντας τη γενικότερη «εύνοια» που δείχνει ο Covid-19 στην Καλαμάτα, Ε.Ε.Ε.ΕΚ, Ειδικό Δημοτικό και ΕΝΕΕΓΥΛ έχουν πορευτεί όλο αυτό το διάστημα χωρίς κρούσματα, χωρίς ωστόσο να παύει να ελλοχεύει ο κίνδυνος διασποράς, δεδομένου πως σε αντίστοιχα σχολεία της χώρας προκύπτουν συχνά κρούσματα. Η απόφαση αυτή δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν είναι πολιτική ή υγειονομική, μιας και η παραμονή στο σπίτι για τα παιδιά ΑΜΕΑ καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας μόνο εύκολη δεν είναι, με το άνοιγμα των εν λόγω σχολείων όμως να μην παύει να εμπεριέχει ρίσκο για όσους εμπλέκονται με αυτό. Οπως σημείωσαν οι διευθυντές των ειδικών σχολείων της μεσσηνιακής πρωτεύουσας στην «Ε», ο κοινός παρονομαστής της πραγματικότητας αυτής είναι πως η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου στα παιδιά, γεγονός που όπως φαίνεται, ενεργοποιεί την απόφαση να μην κλείσουν όλο αυτό το διάστημα.

Παναγιώτης Κάτσος (Ε.Ε.Ε.ΕΚ): «Τα παιδιά των ειδικών σχολείων και ειδικά αυτά των Ε.Ε.Ε.ΕΚ και των Δημοτικών δεν μπορούν να λάβουν μέτρα ασφαλείας. Ελάχιστα είναι αυτά που μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής που πρέπει, οπότε είναι επιφορτισμένο το σχολείο να χρησιμοποιεί πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες στο προσωπικό, ούτως ώστε να μην υπάρξει διασπορά. Από πλευράς λειτουργίας των ειδικών σχολείων, οι υγειονομικοί κάνουν τις προτάσεις, εμείς από την πλευρά μας εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα στο μέγιστο βαθμό για να προστατεύσουμε τα παιδιά αλλά και το προσωπικό, έχοντας ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην έχει προκύψει κάποιο κρούσμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δελτία ειδήσεων σε πολλά σχολεία Ειδικής Αγωγής της χώρας που έχουν παραμείνει ανοιχτά, έχει γίνει διασπορά και μάλιστα των νέων μεταλλάξεων που επηρεάζουν τα παιδιά σε σχέση με την αρχική επίδραση του ιού. Το γεγονός πως παρέμειναν ανοιχτά τα ειδικά σχολεία όταν όλες οι βαθμίδες έκλεισαν, ναι μεν πέρασε ως απόφαση των επιδημιολόγων, όμως πιστεύω πως ο λόγος προέρχεται μέσα από τις ανάγκες των παιδιών, ότι δηλαδή είναι δύσκολο να κάτσουν όλη τη μέρα σπίτι και ότι πρέπει να τα έχουν στην εποπτεία τους έστω και λίγες ώρες οι εκπαιδευτικοί. Θεωρώ πάντως πως είναι πιο επικίνδυνο να γίνει διασπορά σε ειδικό σχολείο, γιατί τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να χειριστούν τα μέτρα ασφαλείας. Μόλις το 30% των παιδιών μπορούν να αντιληφθούν την κατάσταση και πάλι πλημμελώς. Εχουμε ακόμα και βαριές περιπτώσεις που παίρνουν τη μάσκα και την τρώνε, οπότε πώς μπορούμε να μιλήσουμε για εφαρμογή των μέτρων από μαθητές; Η ευθύνη λοιπόν πέφτει σε εμάς που πρέπει να τα προστατεύσουμε όπως και τους συναδέλφους. Με αυτά τα δεδομένα είναι θέμα τύχης που δεν έχει προκύψει κρούσμα ακόμα στο σχολείο μας. Η απόφαση κατά τη γνώμη μου για το παρατεταμένο άνοιγμα των ειδικών σχολείων είναι πολιτική και πάρθηκε για να βγει η εικόνα πως σκεφτόμαστε τα παιδιά ΑΜΕΑ. Σε ό,τι έχει να κάνει με την τηλεκπαίδευση και το αν εφαρμόστηκε το περασμένο έτος, σε εμάς προσωπικά λειτούργησε σε τρία παιδιά από τα τριάντα, το 1/10 δηλαδή. Τα παιδιά λόγω της ολικής παραμονής τους στο σπίτι άλλαξαν συνήθειες όπως αυτή του ύπνου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμβαδίσουν με τις δράσεις που έκαναν οι εκπαιδευτικοί μας».

Ελένη Πιπερίδου (Ειδικό Δημοτικό): «Ως σχολείο δεχτήκαμε την κρατική βοήθεια που μας αναλογούσε με μάσκες και αντισηπτικά, ενώ παράλληλα προστέθηκαν έξτρα ώρες σε καθαρίστριες για την απόλυτη καθαριότητα του χώρου. Πέραν αυτών καταφέραμε να εξασφαλίσουμε από δικούς μας πόρους μεγαλύτερο αριθμό των προαναφερόμενων ειδών μέσα από τη δωρεά της κυρίας Καρέλια, μιας και αυτά που δίνει το κράτος προφανώς και δεν επαρκούν. Τα παιδιά μας στο σχολείο δεν φοράνε μάσκα, μόνο ένα μικρό ποσοστό την φορά στα ταξί. Και να το επισημάνουμε στα ίδια, είναι τέτοια η κατάστασή τους που θα την βγάλουν, θα πέσει κάτω, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τοποθετηθεί ξανά. Εν δυνάμει κάποια παιδιά την έχουν συνηθίσει, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να την εφαρμόσουν στο 100%. Από το να βάζεις έτσι μια βρόμικη μάσκα στο πρόσωπό σου με ενδεχομένως πολλά μικρόβια πάνω, καλύτερα σύμφωνα με τα όσα λένε και οι γιατροί, να μην την βάλεις καθόλου. Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους φυσικά και τις φορούν καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο. Παράλληλα, με τη βοήθεια του Κωνσταντίνου Βλαχοδημητρόπουλου από το ΙΚΑ Καλαμάτας, κάνουν από το Νοέμβρη τεστ όλοι οι συνάδελφοι, τη στιγμή που σε άλλους νομούς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Για να καταφέρουμε βέβαια αυτή τη διαδικασία κινητοποιηθήκαμε, αλλά είχα την τύχη να γνωρίσω αυτό τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να νιώθουμε ασφαλείς μέσα από τους τακτικούς ελέγχους. Σχετικά με το παρατεταμένο άνοιγμα των ειδικών σχολείων εν μέσω πανδημίας, στην Καλαμάτα ευτυχώς δεν είχαμε μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων. Οι γονείς δεν είναι τόσο εύκολο να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι όλη τη μέρα, είναι σχεδόν ανέφικτο. Η συμπεριφορά των παιδιών αλλάζει πολύ όταν είναι σε απόσταση από το σχολείο τους, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ΑΜΕΑ. Αν ήμασταν στα υγειονομικά επίπεδα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης ίσως τότε θα έπρεπε να κλείσουμε. Ενας ακόμα παράγοντας που μείναμε ανοιχτά στο δεύτερο lockdown είναι η τηλεκπαίδευση, όπου δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα παιδιά μας. Αντικειμενικά, το σχολείο μας είναι το πιο δύσκολο από άποψη περιπτώσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και το πιο πολυπληθές. Οταν λοιπόν έχουμε κατά βάση αυτισμό και πολλαπλές αναπηρίες, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει μάθημα από απόσταση. Με κάποια παιδιά στο πρώτο lockdown είχαμε επικοινωνία και δράσεις μέσω Διαδικτύου, αλλά μιλάμε ουσιαστικά για έναν μικρό αριθμό».

Πέτρος Σαρέλας (ΕΝΕΕΓΥΛ): «Τα μέτρα στα ειδικά σχολεία εφαρμόζονται όσο το δυνατόν καλύτερα. Εχουμε τα παιδιά σε συνεχή επιτήρηση, μιας και πρέπει να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ορισμένους κανόνες, όπως αυτούς που έχουν προκύψει από την πανδημία. Μάσκες σχετικά φοράνε όλα τα παιδιά, εφαρμόζοντάς την τα περισσότερα σωστά, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη βάση στο πλύσιμο των χεριών τους, βάζοντάς τους συνέχεια αντισηπτικό. Στα δικά μας παιδιά όταν μια διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη την κάνουν, οπότε η όλη κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Από πλευράς καθηγητών, οι συνάδελφοι έχουν ειδικό τρόπο να πείσουν τα παιδιά να ακολουθήσουν τους κανόνες υγιεινής, ενώ υπάρχει νοσηλευτής που τα ενημερώνει μέσω συνεδριών για θέματα που αφορούν την καθαριότητα. Τα ειδικά σχολεία αν κλείσουν είναι δύσκολο να γίνει τηλεκπαίδευση. Οι μαθητές, όταν έρχονται στο σχολείο, η κοινωνικοποίηση και μόνο που υπάρχει στο διάλειμμα γι’ αυτά είναι μέρος της εκπαιδευτικής τους διαδικασίας. Προφανώς φοβόμαστε και για τα παιδιά αλλά και για εμάς, καθώς υπάρχουν παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η πλειοψηφία των παιδιών παίρνει αγωγή και αυτός είναι ένας λόγος που προσέχουμε ακόμα παραπάνω. Από την πλευρά μας σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ κάνουμε τεστ σχεδόν κάθε εβδομάδα, με στόχο την καλύτερη πρόληψη. Η αλήθεια είναι πως δεν θέλουμε να κλείσει το σχολείο, αλλά από την άλλη υπάρχει μια επικινδυνότητα. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, δύο δεδομένα που δεν μπορούν να μπουν σε ζυγαριά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου