Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

7 τρόποι για να υποστηρίξετε το παιδί σας στο διάβασμα, όταν εσάς δεν σας αρέσει.

Όλοι λένε ότι το διάβασμα στα παιδιά μας είναι σημαντικό, αλλά τι συμβαίνει όταν σε εμάς δεν αρέσει το διάβασμα; Ή όταν εμείς δεν μπορούμε να σταθούμε ακίνητοι και να διαβάσουμε για παραπάνω από λίγα λεπτά; Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τις αναγνωστικές του δεξιότητες. Δεν χρειάζεται να είστε λάτρεις των βιβλίων για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει θετικά συναισθήματα για το διάβασμα. Εξερευνήστε αυτές τις στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να υποστηρίξετε το διάβασμα του παιδιού σας – ακόμα και αν το διάβασμα δεν είναι ο τομέας σας.

1) Κατεβάστε ψηφιακά βιβλία με ακουστική αφήγηση: Τα ψηφιακά βιβλία με ακουστική αφήγηση είναι υπέροχα γιατί μπορεί το παιδί να διαβάζει το κείμενο καθώς τα ακούει. Μπορείτε ακόμα να κάνετε έτσι τις ρυθμίσεις ώστε να υπογραμμίζεται η λέξη που ο αφηγητής διαβάζει δυνατά. Μπορείτε να βλέπετε και να ακούτε το βιβλίο μαζί με το παιδί σας. ‘Η μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο δίπλα του ενώ το παιδί διαβάζει. Ό,τι και αν επιλέξετε, μπορείτε πάντα να μιλάτε με το παιδί σας για τα βιβλία που γνωρίζει (διαβάζει/ ακούει).

2) Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διαβάζει δυνατά: Ζητήστε από το παιδί σας να σας διαβάσει δυνατά, ή να διαβάσει σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας ή στο κατοικίδιό σας. Τα κατοικίδια μπορεί να βοηθήσουν τους αναγνώστες να χαλαρώσουν και να σταματήσουν να ανησυχούν μην τυχόν κάνουν κάποιο λάθος και οι άλλοι το καταλάβουν. Μπορείτε επίσης να είστε ένας υποστηρικτικός ακροατής. Για παράδειγμα, όταν διαβάζει το παιδί σας πολυσύλλαβες ή δύσκολες λέξεις πείτε του μπράβο.

3) Κάντε ερωτήσεις: Ρωτήστε το παιδί σας τι διαβάζει. Τι γίνεται στο βιβλίο μέχρι τώρα; Τι νομίζει ότι θα γίνει μετά; Το διάβασμα περιλαμβάνει σκέψεις για τους χαρακτήρες, τα γεγονότα και ιδέες. Και οι ενθουσιώδεις συζητήσεις για τα βιβλία μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να αναπτύξει αυτές τις σημαντικές δεξιότητες.

4) Πηγαίνετε στη βιβλιοθήκη όσο πιο συχνά μπορείτε: Τα μικρά παιδιά λατρεύουν να ακούν αναγνώσεις βιβλίων στις βιβλιοθήκες. Και υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα στις βιβλιοθήκες για τα μεγαλύτερα παιδιά.

5) Να είστε φιλαναγνώστες μαζί: Το καθημερινό διάβασμα δεν χρειάζεται να γίνεται απαραιτήτως από κάποιο βιβλίο. Εσείς και το παιδί σας μπορείτε να διαβάζετε τα αθλητικά νέα μαζί. Ή συνταγές. Ή κόμικς. Ή περιοδικά μόδας. Ό,τι ενδιαφέρει εσάς και το παιδί σας, μπορείτε να το διαβάζετε μαζί. Να θυμάστε: το διάβασμα μικρών άρθρων είναι χίλιες φορές καλύτερο από το να μην διαβάζει καθόλου το παιδί.

6) Χρησιμοποιήστε τις ταινίες σαν κίνητρο: Βοηθήστε το παιδί σας να διαλέξει μια ταινία που βασίζεται σε κάποιο βιβλίο. Δείτε την μισή ταινία έτσι ώστε και εσείς και το παιδί σας να ενδιαφερθείτε για τους χαρακτήρες ή την πλοκή. Μετά, αρχίστε να διαβάζετε το βιβλίο μαζί. Περιμένετε μέχρι να τελειώσετε το βιβλίο και δείτε μετά την υπόλοιπη ταινία.

7) Κάντε την αγκαλιά μέρος της ρουτίνας του διαβάσματος: Πάρτε αγκαλιά το παιδί σας σε μια άνετη πολυθρόνα ή στο κρεβάτι και διαβάστε μαζί. Κάντε το μέρος της καθημερινής ρουτίνας του παιδιού. Αυτός ο ιδιαίτερος χρόνος μαζί μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αποκτήσει αυτοεκτίμηση και να αποκτήσει θετικά συναισθήματα για το διάβασμα ή για τις συζητήσεις για βιβλία μαζί σας.


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου