Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Εξηγώντας στα παιδιά τη σημασία της υγιεινής των χεριών μέσα από την ιστορία του Lifebuoy

Σύμφωνα με μία λαϊκή ρήση «τα παιδιά αποτελούν τον καθρέφτη των γονιών» και συνεπώς, οι δικές μας πράξεις είναι που καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των μικρών μας.

Γιατί όμως, ενώ έχουμε κάνει τόσες προσπάθειες να τους μεταδώσουμε τη σημασία της προσωπικής υγιεινής και δη, του τακτικού πλυσίματος των χεριών, εκείνα επιμένουν να την παραβλέπουν συστηματικά;

Ομολογουμένως, είναι κάπως δύσκολο να καταφέρουμε να εξηγήσουμε στις μικρότερες ηλικίες πόσο σημαντικό είναι να μην αμελούν το «ραντεβού» τους με τον νιπτήρα και ειδικότερα σε τόσο κρίσιμες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε με την πανδημία του Covid-19. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο, καθώς οι μικροί μαθητές που έχουν επιστρέψει στα θρανία, χρειάζεται να είναι ακόμη πιο επιμελείς και σχολαστικοί με την προσωπική τους υγιεινή.

Αυτό που χρειάζεται να καταλάβουμε, είναι πως δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να πιέζουμε τα παιδιά να πλύνουν τα χέρια τους, καθώς το πιο πιθανό είναι να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό που μπορούμε να δοκιμάσουμε, ωστόσο, είναι το να δημιουργήσουμε μία «νοητή» υπενθύμιση, η οποία θα τα παρακινεί να το κάνουν από μόνα τους. Πώς θα το καταφέρουμε; Αρκεί να μοιραστούμε μαζί τους την ιστορία του θρυλικού σαπουνιού , της κόκκινης αντιβακτηριδιακής «μπάρας» που μέσα σε 127 χρόνια άλλαξε τις συνήθειες δισεκατομμυρίων ανθρώπων και η οποία έρχεται σύντομα στην Ελλάδα και υπόσχεται να βελτιώσει και την ατομική υγιεινή των μικρών μας.

Ένα κόκκινο «σωσίβιο» με μία διαχρονική αποστολή

Μπορεί ο Ούγγρος γιατρός Ιγκνάτς Σέμελβάις να ήταν ο πρώτος άνθρωπος που παρακίνησε τους συναδέλφους του να πλένουν προσεχτικά τα χέρια τους πριν από κάθε ιατρική πράξη, όμως κάποιος άλλος ήταν εκείνος ο οποίος κατάφερε να διδάξει αυτή τη σημαντική συνήθεια σε δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Αυτός ήταν ο Βρετανός ανθρωπιστής εφευρέτης Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ, ο οποίος πενήντα χρόνια μετά τον Σέμελβάις -και συγκεκριμένα το 1894- βλέποντας τους συμπολίτες του να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους εξαιτίας μεταδοτικών ασθενειών όπως η χολέρα και η οστρακιά, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα «σαπούνι με αποστολή», δηλαδή ένα πρωτοποριακό και προσιτό στην τιμή προϊόν με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Κάπως έτσι, «γεννήθηκε» το , δηλαδή το σαπούνι «σωσίβιο», που έμελλε να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του δημιουργού του, δηλαδή να καταστήσει την καθαριότητα και την υγιεινή έναν «κοινό τόπο για όλους».

Όταν το όραμα «σπάει» το φράγμα του χρόνου

Όπως απέδειξε η ίδια η ιστορία, λοιπόν, ο Λέβερ δεν ονομάτισε τυχαία το δημιούργημά του «σωσίβιο», αφού η δημοφιλής κόκκινη «μπάρα» σαπουνιού, ήταν και συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα μας μέχρι σήμερα, προστατεύοντας την υγεία των ανθρώπων από τα παθογόνα μικρόβια και περιορίζοντας συγχρόνως τη διασπορά τους. Μάλιστα, με την εξάπλωση της ισπανικής γρίπης το 1918, ήταν ήδη εκεί, αφού είχε προλάβει να εκπαιδεύσει χιλιάδες οικογένειες στη σημασία της υγιεινής των χεριών. Το ίδιο συνέβη και την περίοδο του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι κάτοικοι του βομβαρδισμένου Λονδίνου είχαν χάσει την άνεση των σπιτιών τους και το Lifebuoy χρειάστηκε να εγκαταστήσει στην πόλη κινητές μονάδες λουτρών. Επιπλέον, τη χρονιά που μας πέρασε ολοκλήρωσε έναν από τους μεγαλύτερους στόχους του, μία τεράστια δεκαετή εκστρατεία που ξεκίνησε το 2010 και σκοπό είχε να εκπαιδεύσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στο σωστό πλύσιμο των χεριών. Μέσα από ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα και πραγματοποιώντας επισκέψεις σε περισσότερες από 30 χώρες, η αποστολή ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ήταν η μεγαλύτερη στο είδος της που έγινε ποτέ.

Φτάνοντας στο σήμερα, οι ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες του συνεχίζονται, καθώς γνωρίζοντας πως κάθε χρόνο περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους πριν συμπληρώσουν τα πέντε χρόνια ζωής, εξαιτίας ασθενειών όπως η διάρροια και η πνευμονία, ξεκίνησε το πρόγραμμα «Help a Child Reach 5». Η συγκεκριμένη αποστολή σκοπό έχει να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν τη συγκεκριμένη ηλικία, εκπαιδεύοντάς τα στους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής και βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.


Εάν θέλεις και εσύ, λοιπόν, να συμμετέχεις παρέα με το μικρό σου στο μεγάλο και διαχρονικό όραμα του Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ, το μόνο που έχει να κάνεις είναι να μοιραστείς μαζί του την ιστορία του και να προσθέσεις στο μπάνιο του σπιτιού σας την ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων υγιεινής Lifebuoy, τα οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμα και στη χώρα μας. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα ενισχύσεις τις πρωτοβουλίες του θρυλικού σαπουνιού για έναν καλύτερο κόσμο, αλλά θα βοηθήσεις το παιδί σου να καταλάβει ότι το σωστό πλύσιμο των χεριών, είναι ένας τρόπος να βάλει το δικό του «λιθαράκι» στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται ενάντια στην πανδημία.

Πηγή: mothersblog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου