Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα: Το δελφινάκι, νικητής….

“Στο δελφίνι έχει δοθεί η ιδιότητα που αναζητούν όλοι οι φιλόσοφοι, η ανιδιοτελής συμπαράσταση και φιλία”. Πλούταρχος

Το παραμύθι αγγίζει την παιδική ψυχή, μαζί και του ενήλικα αναγνώστη εξάπτοντας την φαντασία τους με έναν τρόπο απλό, κατανοητό και διδάσκοντας πολλές ανθρώπινες αξίες , που νοηματοδοτούν την ζωή όλων μας. Δεν είναι μόνο η πλοκή του κειμένου ,η αξία των λέξεων, η ροή των μηνυμάτων, αλλά είναι και η μαγική δύναμη της αφήγησης που δημιουργεί μια συναισθηματική επικοινωνία, μια σχέση παιδιού και αφηγητή. Το παραμύθι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον γονιό και τον δάσκαλο, δηλώνει η κυρία Σωτηρία Κυρμανίδου.

Το παραμύθι της κυρίας Σωτηρίας Κυρμανίδου και της κυρίας Ελένης Σαχπατζίδου : «Το δελφινάκι νικητής» με την καταπληκτική εικονογράφησή του κυρίου Αριστείδη Καραβία ( εκδόσεις Ανάτυπο) συνεπαίρνει τον αναγνώστη με την γλαφυρή περιγραφή του και την διάχυση των μηνυμάτων της αγάπης, της φιλίας και της αποδοχής. Με τη γραφίδα της η κ. Κυρμανίδου έντεχνα υπογραμμίζει ότι η δύναμη της αγάπης, της αποδοχής και της φιλίας σηκώνει ψηλά όλους όσους με λιγότερες ικανότητες καταφέρνουν να φθάσουν εκεί που μπορούν. Θεωρώ ότι αυτή η πρόταση αποτελεί την πεμπτουσία του παραμυθιού, αφού οι λιγότερες ικανότητες χρειάζονται υποστήριξη για να φθάσουν στο μέγιστο όριο της αξιοποίησής τους. Η αποδοχή όμως κατακτιέται βήμα-βήμα κι είναι μεγάλη η πρόκληση του γονιού να αγαπήσει το παιδί του όπως είναι κι όχι όπως θα ήθελε να είναι. Γιατί αν αναγνωρίσει κανείς ένα πρόβλημα, ήδη οδηγείται στη λύση του

«Η μαμά έχει αγωνία, ρωτά, ρωτά», σημειώνει η συγγραφέας. Η αναγνώριση των δυσκολιών του μικρού δελφινιού ιδιαίτερα από τη μητέρα του ανοίγει τον δρόμο της αποδοχής.

Την ανησυχία της αυτή τη μοιράζεται με τη δασκάλα. Η επισήμανση της συνεργασίας οικογένειας και σχολείου γίνεται με μεγάλη μαεστρία από τη συγγραφέα και αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την καλή εξέλιξη του παιδιού .Με την προτροπή της μητέρας και τη στήριξη της δασκάλας, όπως σημειώνει η συγγραφέας, συμμετέχει το δελφινάκι στις προπονήσεις με επιμονή, με μεγάλη θέληση (για περισσότερες ώρες) ,παίρνει μέρος στους αγώνες με τους φίλους του και βγαίνει νικητής.

Η μαμά δελφίνα εστιάζεται στις ικανότητες του μικρού δελφινιού και όχι στις αδυναμίες του. Κι αυτή η στάση ζωής του γονιού προϋποθέτει την κατάκτηση της αυτοαποδοχής του. Όταν αγαπώ ειλικρινά τον εαυτό μου, είμαι σε θέση να αγαπήσω ειλικρινά και το παιδί μου. Κι αυτό ακριβώς υπογραμμίζει η συγγραφέας με την φράση: «Ό,τι έπρεπε να δείξει στον γιό της, το έκανε χωρίς να βαρυγκωμά, πάντα με χαμόγελο και πολλή αγάπη».

Η διαθεσιμότητα του γονιού ίσως βάζει το πρώτο λιθαράκι της αυτοεκτίμησης του παιδιού, γιατί το παιδί παίρνει το μήνυμα της πολυτιμότητάς του. Την αποδοχή λοιπόν το παιδί θα την εισπράξει αρχικά από τους γονείς του για να χτιστεί και το αίσθημα της αυτοεκτίμησης που ανοίγει τον δρόμο της επιτυχίας, παρά τις όποιες δυσκολίες του… Αν το αίσθημα της αυτοεκτίμησης είναι καλά δομημένο και βαθειά ριζωμένο, δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει ακόμα κι αν συναντήσει ο άνθρωπος στο διάβα της ζωής του «Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες».

Η επιμονή του μικρού δελφινιού ας γίνει οδοδείκτης όλων μας, γιατί σίγουρα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα στη ζωή μας απ’ αυτά που νομίζουμε ότι μπορούμε!!!Μα πάνω απ όλα να γίνει εμψυχωτής σε όλα τα παιδιά , που αντιμετωπίζουν δυσκολίες είτε εκ γενετής είτε επίκτητες.

Παρόλο που ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, της οθόνης και της εικόνας, το παραμύθι συνεχίζει να μαγεύει μικρούς και μεγάλους. μεταφέροντάς μας πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες, όπως της αγάπης, της φιλίας και της αποδοχής..

Κυρία Κυρμανίδου και κυρία Σαχπατζίδου σας ευχαριστούμε για το πολύ διδακτικό παραμύθι σας!!!

Αναστασία Σκούρτσου-Αναγνώστου

Υ.Γ: Η κυρία Σωτηρία Κυρμανίδου είναι Κοινωνική Λειτουργός – Συγγραφέας
Eθελόντρια – Ραδιοφωνική Παραγωγός Ι.Μ Σερρών – Νιγρίτης & ΕΡΤ Σερρών.
Έχει εκδώσει αρκετές ποιητικές συλλογές, αρκετά παραμύθια και εκπαιδευτικού περιεχομένου βιβλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου