Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Ουαλία: 4χρονη βρήκε «άριστα διατηρημένο» αποτύπωμα δεινοσαύρου σε παραλία

Ένα άριστα διατηρημένο αποτύπωμα δεινοσαύρου ανακαλύφθηκε από ένα τετράχρονο κορίτσι σε παραλία της Ουαλίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το αποτύπωμα εντοπίστηκε σε παραλία της κομητείας της Κοιλάδας του Γκλαμόργκαν και οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα για το βάδισμα των δεινοσαύρων. Το αποτύπωμα έχει ηλικία 220 εκατ. ετών και διασώθηκε μέσα στη λάσπη. Παρότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί σε τι είδους δεινόσαυρο ανήκει, το μήκους 10 εκατοστών αποτύπωμα, προέρχεται από δεινόσαυρο ύψους 75 εκατοστών.

Η επιμελήτρια παλαιοντολογίας του Εθνικού Μουσείου της Ουαλίας, Cindy Howells, περιγράφει το εύρημα ως το καλύτερο δείγμα από τη συγκεκριμένη παραλία. «Ήταν η Lily και ο Richard (ο πατέρας της) που εντόπισαν το αποτύπωμα», αναφέρει η μητέρα του κοριτσιού, Sally. «Η Lily το είδε ενώ περπατούσαν και είπε "μπαμπά, κοίτα". Όταν γύρισαν σπίτι και μού έδειξαν την φωτογραφία μού φάνηκε εντυπωσιακή», αναφέρει προσθέτοντας πως ο σύζυγός της πίστευε πως «ήταν κάτι πολύ καλό για να είναι αληθινό». Η ίδια αποφάσισε να ενημερώσει τους ειδικούς.

Ο δεινόσαυρος στον οποίο ανήκει το αποτύπωμα περπατούσε στα δύο πίσω του πόδια και κυνηγούσε μικρά ζώα και έντομα. Ανάλογα αποτυπώματα στις ΗΠΑ ανήκουν στον δεινόσαυρο Coelophysis. Δείγματα που βρέθηκαν στην περιοχή κατά το παρελθόν πιστεύεται πως ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ερπετά παρά σε δεινοσαύρους. Το μουσείο εξασφάλισε ειδική άδεια για να αφαιρέσει το εύρημα, το οποίο αναμένεται να οδηγηθεί στο Εθνικό Μουσείο του Κάρντιφ για περεταίρω μελέτη.

Οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν πριν από περίπου 230 εκατομμύρια χρόνια και το αποτύπωμα αναμένεται να «ρίξει φως» σε ένα από τα πρώτα στάδια της εξέλιξής τους, ενώ οι επιστήμονες ευελπιστούν πως θα μάθουν περισσότερα για το σχήμα των ποδιών τους. Η περιοχή όπου βρέθηκε το αποτύπωμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους παλαιοντολόγους. Σύμφωνα με ειδικούς αποτελεί την καλύτερη τοποθεσία για ίχνη δεινοσαύρων της Τριαδικής Περιόδου στη Βρετανία.

Πέρυσι τον Οκτώβριο, ένας δωδεκάχρονος ανακάλυψε τυχαία έναν σπάνιο σκελετό δεινοσαύρου, ενώ έκανε βόλτα με τον πατέρα του στην Αλμπέρτα του Καναδά.

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου