Τo 1983 ιδρύθηκε το «Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού», μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που για το 2021 δημιούργησαν μία δράση, ένα Ταξίδι γνώσης στην ακριτική Ελλάδα. Οι υποστηρικτές του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους για ένα ταξίδι σε 100 σχολεία της Ελλάδας. Το ταξίδι θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο 2024 με προορισμό: Τα νησιά του Αιγαίου. Τα χωριά του νομού Έβρου. Τα χωριά του νομού Ιωαννίνων και τα ακριτικά χωριά της Μακεδονίας. Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί από το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού, φυσικά, με την συνεργασία αυτών των σχολείων και θα δωρίσει: Εκδόσεις του Μελάθρου Οικουμενικού Ελληνισμού ιστορικού, πολιτιστικού, λαογραφικού περιεχομένου για την δανειστική βιβλιοθήκη του κάθε σχολείου. Εκδόσεις διάφορων εκδοτικών οίκων για παιδιά 6-12 ετών για την δανειστική βιβλιοθήκη του κάθε δημοτικού σχολείου. Εξοπλισμό Η/Υ για την διευκόλυνση της εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εξοπλισμό οπτικοακουστικό απαραίτητο στην διαδικασία της εκμάθησης επιστημών καθώς και στην διοργάνωση σχολικών επετειακών εορτών και εκδηλώσεων. Εξοπλισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής ως συνδρομή στην διδασκαλία της ρομποτικής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
Πώς γεννήθηκε όμως η ιδέα της δράσης: «Η ιδέα της δράσης «Ταξίδι της γνώσης στην ακριτική Ελλάδα» γεννήθηκε το 2020 στα πλαίσια του εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Πιο αναλυτικά, οι λοιπές δράσεις (εκδηλώσεις, συνέδρια, εκδόσεις) είναι καλοδεχούμενες και σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε αρκετές παρά τις συνακόλουθες δυσκολίες που επέφερε η πανδημία. Ωστόσο, επιθυμούμε κι ένα έργο προσφοράς το οποίο θα έχει διάρκεια στον χρόνο και θα προάγει τη γνώση και τον πολιτισμό μας. Συνεπώς, αποφασίστηκε η δράση της ενίσχυσης των ακριτικών μας σχολείων με τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και εξωσχολικά βιβλία. Το σκεπτικό που διατρέχει την συγκεκριμένη δράση, είναι αφ’ ενός να δοθεί έμφαση στη σύγχρονη επιστήμη (Η/Υ, εξελίξεις ρομποτικής, κ.α) και αφετέρου να εστιάσουμε παράλληλα και στον πλούτο της ιστορίας, της λογοτεχνίας της χώρας μας (ενίσχυση δανειστικής βιβλιοθήκης)».
Το «Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού» ελπίζει να καταφέρει να επισκεφτεί αρκετά μικρά σχολεία της Ελλάδας. «Οι περιοχές ενδιαφέροντος είναι όλα εκείνα τα σχολεία που βρίσκονται σε ακριτικές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας με έμφαση στα μικρότερα χωριά των περιοχών αυτών και όχι στις μεγαλύτερες κωμοπόλεις/πόλεις. Ευελπιστούμε να επισκεφθούμε ορισμένα από τα σχολικά ιδρύματα τα οποία θα γίνουν αποδέκτες της δράσης κατά την παράδοση του υλικού και να γνωρίσουμε από κοντά το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους μικρούς μαθητές αλλά και στο βαθμό που μπορούμε και άλλους κατοίκους αυτών των περιοχών ώστε να μάθουμε για τη ζωή τους και τις δραστηριότητές τους. Το 2021 θα επικεντρωθούμε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μελλοντικά ευελπιστούμε να επεκτείνουμε τη δράση και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
Ποια σχολεία μπορούν να συμμετέχουν στη δράση: «Στο σύνολό τους τα σχολεία που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στη δράση είναι μικρά με ελάχιστους μαθητές και δεν συναντάμε μεγάλες αριθμητικές διαφορές μεταξύ τους. Ωστόσο, ο αριθμός των μαθητών δεν έχει καμία σημασία αλλά η ποιότητα της εκπαίδευσης που δύναται να παρέχει το σχολείο ισότιμα σε όλους. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τα ίδια τα σχολικά ιδρύματα καθώς η δεκαετής οικονομική κρίση έχει επιτρέψει την δημιουργία ελλείψεων όσον αφορά τον εξοπλισμό τους. Από την άλλη μεριά, εκείνη των συμπολιτών μας, διαφαίνεται η επιθυμία τους να βοηθήσουν ακόμη και από το υστέρημά τους ορισμένοι ώστε να ενισχύσουν τη δράση μας και τα σχολεία των παιδιών μας να γίνονται συνεχώς καλύτερα. Βέβαια, επειδή πρόκειται για μία εξαιρετικά κοστοβόρα δράση κάθε βοήθεια είναι παραπάνω από πολύτιμη και στηριζόμαστε σε αυτή ώστε να υλοποιήσουμε το έργο μας».
Πηγή: humanstories
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου