Η επικοινωνία των αναγκών μας μπορεί να είναι δύσκολη σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής – και σίγουρα δεν γίνεται ευκολότερη μετά την άφιξη ενός μωρού ως νέα μαμά. Κατά τη διάρκεια αυτής της καθημερινής «πρόκλησης» δεν είναι ασυνήθιστο να αισθανθείτε αμήχανα αν τυχόν θελήσετε να ζητήσετε βοήθεια.
Νέα μαμά ζήτα βοήθεια
Αυτή η σχεδόν αυθόρμητη αντίδραση είναι φυσιολογική, ωστόσο η «σόλο» φροντίδα ενός μωρού μπορεί να «κλέψει» από την μαγεία του νεογέννητου και να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα, μοναξιάς, άγχους ή και αβεβαιότητας. Η φροντίδα ενός παιδιού «απαιτεί» μεγάλα ποσά ενέργειας και δύναμης και είναι απόλυτα φυσιολογικό αν αισθανθείτε ότι δεν τα έχετε.
Για αυτό εξάλλου είναι και σημαντικό ως νέοι γονείς και ειδικά ως νέα μαμά να ζητάτε βοήθεια από τα αγαπημένα και από αξιόπιστα πρόσωπα, όχι μόνο για την φροντίδα του μωρού σας αλλά και για άλλες δουλειές που μπορεί να περιλαμβάνουν το σπίτι ή και την φροντίδα των υπόλοιπων παιδιών. Οι τρόποι για να ζητήσετε βοήθεια, περιλαμβάνουν:
1. Ξεκαθαρίστε τι χρειάζεστε
Εν μέσω των στρεσογόνων παραγόντων της καθημερινότητας, μπορεί ως γονείς να μην σκέφτεστε με σαφήνεια τις ανάγκες ή τις επιθυμίες μας. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να ενταθεί εάν στα νήπια, έρθει να προστεθεί το νεογέννητο και η αδιάκοπη φροντίδα του. Για να λάβετε λοιπόν την πολυπόθητη βοήθεια, δοκιμάστε να καταγράψετε σε μια λίστα με κουκίδες όλα όσα θα χρειαστείτε και δώστε προτεραιότητα στα πιο σημαντικά.
2. Προτείνετε εναλλακτικές «βοήθειες»
Η διατήρηση μιας φυσικής λίστας στη διάθεσή σας δεν θα σας βοηθήσει μόνο να έχετε κατά νου τις ανάγκες και όλα όσα πρέπει να γίνουν για να μπορέσετε να φροντίσετε το παιδί αλλά θα λειτουργεί ως υπενθύμιση όλων των εναλλακτικών βοηθειών που μπορείτε να ζητήσετε από τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Όταν σας επισκέπτονται συχνά θα θελήσουν να κρατήσουν το μωρό σας. Αφού το κάνουν, μπορείτε με ευγενικό τρόπο να τους ζητήσετε να κάνουν παράλληλα με εσάς κάτι άλλο, προκειμένου να φροντίσετε το μωρό σας. Αφού ζητήσετε την βοήθειά τους, θα διαπιστώσετε ότι τελικά δεν ήταν τόσο δύσκολο ή αμήχανο..
3. Μιλήστε ανοιχτά στον σύντροφό σας
Η πιο «δύσκολη» συζήτηση που μπορεί να κληθείτε να κάνετε είναι εκείνη με τον σύντροφό σας. Σε αυτήν την πιο οικεία σχέση, είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με ειλικρίνεια και την κατάλληλη στιγμή. Διαλέξτε την κατάλληλη ώρα μέσα στην ημέρα για να συζητήσετε τις ανάγκες σας και τις ανάγκες του συντρόφου σας, όταν και οι δύο έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο και είστε σε χαλαρή διάθεση για να μπορεί να σας ακούσει συγκεντρωμένα.
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου