Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

5 τρόποι που η δυσλεξία επηρεάζει κοινωνικές δεξιότητες

Η δυσλεξία καθιστά την γραφή και την ανάγνωση προκλήσεις. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάζει – αρνητικά – και τις κοινωνικές δεξιότητες του ατόμου. 

Δείτε μερικές κοινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Δυσλεξία και τι μπορείτε να κάνετε εσείς: 

1. Δεν καταλαβαίνουν τα αστεία. 

Σύνδεση με δυσλεξία: Τα άτομα που δυσκολεύονται στην ανάγνωση, τείνουν να μην διαβάζουν τόσο πολύ όσο οι υπόλοιποι. Έτσι, ίσως να μην εκτίθενται σε τόσο πολλές λέξεις και στους διαφορετικούς τρόπους με τις οποίες τις χρησιμοποιεί κανείς. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να κατανοήσουν ιδιωματισμούς και λογοπαίγνια. 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Αναζητήστε τρόπους για να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και παίξτε μαζί τους παιχνίδια με λέξεις. 

2. Δυσκολεύονται να βρουν τη σωστή λέξη. 

Σύνδεση με δυσλεξία: Τα άτομα με δυσλεξία δεν μπορούν πάντα να βρουν τις λέξεις που θέλουν να πουν – ιδίως όταν έχουν έντονα συναισθήματα για το θέμα που συζητιέται ή όταν πρέπει να ανταποκριθούν/ να απαντήσουν γρήγορα. 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Αφήστε τους χρόνο για να επεξεργαστούν όσα έχουν ειπωθεί και να σκεφτούν. Γενικά, μειώστε τον ρυθμό/ την ταχύτητα της συζήτησης. 

3. Δεν αντιλαμβάνονται κοινωνικές ενδείξεις. 

Σύνδεση με δυσλεξία: Τα άτομα με δυσκολία μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να διαβάσουν την γλώσσα του σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου και άλλες κοινωνικές ενδείξεις. 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Δείτε μια αγαπημένη του σειρά έχοντας κλειστό τον ήχο. Συζητήστε για τα συναισθήματα των χαρακτήρων/ πρωταγωνιστών παρατηρώντας αποκλειστικά τη γλώσσα του σώματός τους. 

4. Δυσκολεύονται να στέλνουν μηνύματα σε φίλους τους. 

Σύνδεση με δυσλεξία: Τα άτομα με δυσλεξία μπορεί να αποφεύγουν την αποστολή μηνυμάτων γιατί δυσκολεύονται να καταλάβουν τις συντομογραφίες. 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Εξηγήστε στα άτομα πώς λειτουργούν οι συντομογραφίες. Εξηγήστε ότι κάποιες στηρίζονται στον τρόπο γραφής των λέξεων (πχ idk = I don’t Know) και άλλες στον τρόπο με τον οποίο ακούγονται τα γράμματα και οι αριθμοί (πχ l8r = later). 

5. Θυμούνται πράγματα λάθος. 

Σύνδεση με δυσλεξία: Η δυσλεξία μπορεί να προκαλεί δυσκολίες στο άτομο όταν πρέπει να θυμηθεί συγκεκριμένες λέξεις ή λεπτομέρειες. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε σύγχυση όσο αφορά τα πράγματα που έχουν πει οι φίλοι του. 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Παίξτε παιχνίδια που δυναμώνουν την μνήμη. Πχ να ονομάζετε τις διαφορετικές μάρκες αμαξιών που συναντάτε στο δρόμο και να ρωτάτε τα ονόματά τους λίγα λεπτά αργότερα

Απόδοση του άρθρου 5 Ways Dyslexia Can Affect Social Skills

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου