Την εισήγηση του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων του τρέχοντος θερινού εξαμήνου και των επαναληπτικών του Σεπτεμβρίου στα ΑΕΙ παρουσίασε, χθες, ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης στους πρυτάνεις των ιδρυμάτων. Προφορικές εξετάσεις, που θα συνδυαστούν με την υποβολή εργασίας από τον φοιτητή, είναι ο βασικός τρόπος που συστήνει το υπουργείο στα ΑΕΙ, όπως παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής.
Ειδικότερα, τα εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα, τα οποία δεν μπορούν να γίνουν εξ αποστάσεως –υπολογίζονται στο 3,5% του συνόλου των μαθημάτων–, θα ξεκινήσουν στα ΑΕΙ την προσεχή Δευτέρα. Παράλληλα, συνεχίζεται η εξ αποστάσεως διδασκαλία των θεωρητικών μαθημάτων. Η σύσκεψη των πρυτάνεων των ΑΕΙ, χθες, εστίασε στη διενέργεια των εξετάσεων. Από το υπουργείo Παιδείας προκρίνονται οι προφορικές εξετάσεις με κατάθεση εργασίας, χωρίς να αποκλείεται ο παραδοσιακός τρόπος των εξετάσεων διά ζώσης με αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων ασφαλείας κατά του κορωνοϊού.
Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το υπουργείο Παιδείας αναμένει την εισήγηση της επιτροπής του ΕΟΔΥ για τα προληπτικά μέτρα (π.χ. πόσα άτομα μπορούν να είναι σε ένα χώρο ανά 10 τ.μ. κ.λπ.). Το υπουργείο συστήνει στα ΑΕΙ να κάνουν εξ αποστάσεως εξετάσεις, έχοντας προηγουμένως διασφαλίσει απόλυτα το αδιάβλητό τους. Και αυτό διότι ήδη στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν συμβουλές για τρόπους αντιγραφής.
Εντέλει, πάντως, για τις εξετάσεις, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ, κάθε διδάσκων θα αποφασίσει για το μάθημά του. Επίσης, η υπουργική απόφαση θα ρυθμίζει νομοθετικά ζητήματα όπως η διενέργεια εξετάσεων παράλληλα με τα μαθήματα, κάτι που δεν επιτρέπεται. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί παράταση του εξαμήνου κατά μία εβδομάδα, ανάλογα με την κατάσταση σε κάθε ΑΕΙ.
Την ίδια στιγμή, στο Διαδίκτυο έχει αναρτηθεί ψήφισμα κινήσεων φοιτητών για συλλογή υπογραφών –με τίτλο «Εξεταστική: Υπογράφουμε για συγγράμματα, ηλεκτρονικές διευκολύνσεις, προστασία φοιτητών»– προς το υπουργείο Παιδείας στο οποίο μεταξύ άλλων ζητούν «την επιτάχυνση της διαδικασίας διανομής συγγραμμάτων στους φοιτητές νωρίτερα από τις 15 Ιουνίου, ειδάλλως οι φοιτητές δεν θα έχουν εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις του», «να μην εφαρμοστεί η διαδικασία της τηλεπιτήρησης σε όποια άλλη εξέταση εκτός της προφορικής», «την άμεση θεσμοθέτηση ηλεκτρονικών διαδικασιών ψηφοφορίας για την εκλογή εκπροσώπων φοιτητών στα όργανα διοίκησης», και την «καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για καθημερινά ακαδημαϊκά ζητήματα». Το ψήφισμα έχει συνταχθεί από ανεξάρτητες φοιτητικές πρωτοβουλίες στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στη Νομική Κομοτηνής, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ.
62 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία
Χωρίς να εξηγεί τους παιδαγωγικούς λόγους για τους οποίους υπαναχώρησε από την αρχική ρύθμιση, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα γίνουν εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια, όπως όριζε η αρχική διάταξη σε υπό διαβούλευση νομοσχέδιο. Ετσι ικανοποιείται η ομάδα των γονέων που έχουν σήμερα τα παιδιά τους σε Πρότυπο Γυμνάσιο, ωστόσο οι γονείς με παιδιά που φοιτούν τώρα σε συμβατικά Γυμνάσια και θα επιθυμούσαν να διεκδικήσουν μία θέση στα νέα, αναβαθμισμένα Πρότυπα Λύκεια χάνουν την ευκαιρία. Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του αριθμού των Πρότυπων Σχολείων από το σχολικό έτος 2020-2021, οπότε και θα λειτουργήσουν: 24 Πειραματικά Σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 10 ΠΕΙ.Σ. δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 28 Πρότυπα Σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου