Η ύπαρξη μιας υποστηρικτικής οικογένειας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον μελλοντικό κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης για ένα παιδί, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 3.200 ζεύγη αδερφών στη Σουηδία -πάνω από 600 ζεύγη ήταν πραγματικά αδέρφια, ενώ σχεδόν 2.600 ήταν ετεροθαλή- με τουλάχιστον έναν βιολογικό γονέα με κατάθλιψη.
Κάθε ζεύγος αδερφών μεγάλωσε χωριστά, το ένα παιδί στην οικογένεια που γεννήθηκε και το άλλο από γονείς που το υιοθέτησαν και παρείχαν ένα υποστηρικτικό σπίτι με πολλά πλεονεκτήματα για ένα θετό παιδί.
Η ανατροφή από μια θετή οικογένεια σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον συσχετίστηκε με κατά 23% μείωση του κινδύνου μείζονος κατάθλιψης για τα πραγματικά αδέρφια και 19% για τα ετεροθαλή.
Η μείωση αυτή έπαψε να ισχύει ωστόσο, εάν ένα άλλο μέλος της θετής οικογένειας -γονέας ή αδέλφια- εμφάνισε κατάθλιψη ή σημειώθηκε θάνατος ή διαζύγιο στη θετή οικογένεια.
Εάν δεν συνέβαινε κάτι από τα παραπάνω, η ανατροφή από μια στοργική θετή οικογένεια είχε προστατευτική επίδραση έναντι της κατάθλιψης, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
«Καμία άλλη μελέτη δεν έχει εξετάσει τον αντίκτυπο της γονικής μέριμνας στον κίνδυνο κατάθλιψης, σχεδιασμένη μάλιστα με τρόπο που να αφορά αδέρφια που μεγάλωσαν σε διαφορετικά περιβάλλοντα» δήλωσε ο ένας εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης Kenneth Kendler, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια.
«Αυτός ο σχεδιασμός μας επιτρέπει να καταλήξουμε σε ισχυρότερα συμπεράσματα» πρόσθεσε.
Η μελέτη παρέχει περισσότερες ενδείξεις ότι στην κατάθλιψη και τις άλλες ψυχιατρικές διαταραχές παίζει ρόλο τόσο η φύση όσο και η ανατροφή, σημειώνει ο Kendler.
Σε μια εποχή που δίνεται έμφαση στη φύση του νευρικού συστήματος μέσω της νευροβιολογίας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι βασικές οικογενειακές σχέσεις -γονείς υψηλής ποιότητας που φροντίζουν και είναι συνεπείς- μπορούν επίσης να επηρεάσουν σημαντικά τον κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών, σύμφωνα με τον ίδιο.
Τα ευρήματα υποστηρίζουν «τις προσπάθειες βελτίωσης του περιβάλλοντος ανατροφής σε οικογένειες υψηλού κινδύνου ως μέσο πρωτογενούς πρόληψης της μείζονος κατάθλιψης», σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Psychiatry.
Πηγή: healthday.com via onmed
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου