Μια τετραμελής ελληνική οικογένεια μοιράζεται εμπειρίες και στιγμές από τα ταξίδια της στις ομορφιές του πλανήτη, μέσα από το κανάλι της στο YouTube.
Όταν απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τον 9χρονο σήμερα Αλέξανδρο, συμφώνησαν χωρίς δεύτερη σκέψη ότι δεν θα σταματήσουν να ταξιδεύουν, γιατί αυτό τους έδινε ζωή. Ο γιος τους ήταν 7 μηνών όταν πραγματοποίησαν ένα road trip 13.000 χιλιομέτρων στις ΗΠΑ, με αφετηρία την Αλάσκα και τελικό προορισμό το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Τριάντα ημέρες μετά τον ερχομό της κόρης τους Μαριάννας ταξίδεψαν στην Τρανσυλβανία, για να βρεθούν τρεις μήνες αργότερα να γυρίζουν με τα δυο τους παιδιά τη Σρι Λάνκα. Μετά από 32 (!) οικογενειακά ταξίδια, ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, κοινωνικός επιχειρηματίας, και η Μαρία Βρανοπούλου, εκπαιδευτικός, δημιούργησαν το κανάλι Τraveling With Kids, που έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες ημέρες στο YouTube. Μέσα από κάθε επεισόδιο αφηγούνται την εμπειρία του να γυρνάς τον κόσμο με δύο μικρά παιδιά.
Πρώτο ραντεβού το Βόρνεο, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Γης, βόρεια της Αυστραλίας. Τα τρία πρώτα επεισόδια τους ακολουθούν στη βόρεια πλευρά του, την πιο ανεπτυγμένη. Τους παρακολουθούμε μαζί με τα παιδιά τους, ηλικίας 7½ ετών και 20 μηνών τότε (2018), να εξερευνούν τροπικά δάση, να πλέουν υπό βροχή σε ένα ποτάμι γεμάτο κροκόδειλους, να παρατηρούν νυχτερίδες, ουρακοτάγκους και ελέφαντες στο φυσικό τους περιβάλλον, να δοκιμάζουν εξωτικές λιχουδιές, να κουράζονται, να γκρινιάζουν, να ενθουσιάζονται. «Το ταξίδι στο Βόρνεο ήταν από τα πιο πλούσια που έχουμε κάνει οικογενειακώς. Αφού βρεθήκαμε στη ζούγκλα, πετάξαμε με ελικοφόρο και είδαμε την οικολογική καταστροφή που συντελείται εκεί, λόγω της μονοκαλλιέργειας των φοινικόδεντρων για την παραγωγή φοινικελαίου. Ο Αλέξανδρος έμαθε εκεί πως εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι ουρακοτάγκοι χάνουν το σπίτι τους. Ήταν ένα συγκλονιστικό μάθημα ζωής και για τους τέσσερίς μας», σημειώνει η Μαρία. «Ξεχωρίζω επίσης την Αιθιοπία, όπου βρεθήκαμε κοντά σε πρωτόγονες φυλές. Ο γιος μας είδε εκεί τους ανθρώπους να μένουν σε καλύβες και να μαγειρεύουν σε ένα υποτυπώδες κατσαρολάκι έναν χυλό, που ήταν το γεύμα όλης της ημέρας. Έμαθε να είναι ευγνώμων για τα καλά που απολαμβάνει στη ζωή του».
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Το ταξίδι με δύο μικρά παιδιά σε απομακρυσμένες περιοχές δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται καλή οργάνωση, υπάρχει κούραση, συμβαίνουν απρόοπτα, τα οποία καλείσαι να αντιμετωπίσεις άλλοτε με υπομονή, άλλοτε με χιούμορ. «Όλα αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα», διευκρινίζει η Μαρία. «Όταν όμως επιστρέφουμε στην Ελλάδα, αυτό που μένει είναι οι όμορφες στιγμές. Εξάλλου, συνήθως το δύσκολο κομμάτι αφορά την προετοιμασία μέχρι την αναχώρηση από το ξενοδοχείο. Όταν βγαίνουμε έξω στη φύση, τα ερεθίσματα είναι τόσο δυνατά, που συνεπαίρνουν τα παιδιά και βάζουν και τη δική μας κούραση στον πάγο. Το γεγονός πάντως ότι ο Αλέξανδρος και η Μαριάννα ταξίδεψαν νωρίς με αεροπλάνο ή έχουν συνηθίσει τα πολύωρα οδικά ταξίδια έχει ως αποτέλεσμα να μην παραπονιούνται. Τους έχει καλλιεργηθεί έντονο το στοιχείο της υπομονής».
Την περασμένη εβδομάδα η οικογένεια θα επέστρεφε από πασχαλινό road trip στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ τον Αύγουστο θα ταξίδευε στην Καμτσάτκα, στην Ανατολική Σιβηρία. Και τα δύο αυτά οδοιπορικά αναβλήθηκαν επ’ αόριστον. « Όταν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και νιώσουμε ότι είναι ασφαλές να ξαναταξιδέψουμε, θα το κάνουμε».
Προς το παρόν μοιράζονται μέσω youtube και instagram (@travelingwithkidzz) εμπειρίες και αναμνήσεις από προηγούμενες εξορμήσεις τους στο εξωτερικό. «Το ταξίδι προσφέρει ένα είδος εκπαίδευσης συχνά σημαντικότερο από το σχολείο και το πανεπιστήμιο», παρατηρεί ο Θοδωρής. «Διδάσκει τη διαφορετικότητα σε όλα τα επίπεδα. Φέρνει μπροστά στα μάτια σου τη φτώχεια και τον πλούτο, την ανάπτυξη, την ιστορία, τον πολιτισμό. Πιο πολλά έχω μάθει στα είκοσι χρόνια που ταξιδεύω παρά στα διδακτορικά και στα μεταδιδακτορικά που έχω κάνει στη Γενετική. Αυτό θέλουμε να δείξουμε μέσα από το κανάλι μας και, βέβαια, να εμπνεύσουμε και άλλους ανθρώπους να ταξιδέψουν με τα παιδιά τους. Δεν χρειάζεται να είσαι μεγιστάνας για να το κάνεις, αλλά να ορίσεις με διαφορετικό τρόπο χρόνους και προτεραιότητες. Η κουλτούρα που δημιουργείς στα παιδιά σου μέσα από τα βιώματα που αποκομίζουν ταξιδεύοντας με τους γονείς τους, ακόμα κι αν είναι τόσο μικρά που θεωρείς πως δεν θα θυμούνται τίποτα, είναι σπουδαίο πράγμα. Η γνώση λειτουργεί στο υποσυνείδητο και όχι στο συνειδητό...»
* Αναζητήστε το κανάλι Traveling With Kids στο ΥοuTube. Προσεχώς: Τυνησία, Γεωργία, Αρμενία, Μεξικό, Γουατεμάλα και Μπελίζ.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου