Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Ζάκυνθος: Πάνω από το 50% των σχολείων δεν έχει οικοδομική άδεια

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν είχαν συντηρηθεί σωστά, τα περισσότερα σχολεία στο νησί μας βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις, ώστε να συνεχίσουν να στεγάζουν με ασφάλεια μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όμως τα προβλήματα δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις φθορές των σχολείων αλλά και την απουσία οικοδομικών άδειών. Μάλιστα πάνω από το 50% των κτηρίων δεν έχουν οικοδομική άδεια, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Νικήτας Σπίνος.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι τα σχολεία μας στην πλειοψηφία τους δεν έχουν άδεια οικοδομής. Ένα μεγάλο ποσοστό επίσης δεν ανήκει στο δήμο, γιατί δεν έχουν μεταφερθεί στη χρήση του Δήμου από τον παλιό σχολικό οργανισμό. Πρέπει να φτιάξουμε άδειες και να ανήκουν τα σχολεία στο Δήμο, για να μπορούμε να διεκδικήσουμε χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια. Επίσης, πρέπει να προγραμματίσουμε τα χρήματα που διαθέτουμε από προηγούμενες χρονιές αλλά και του 2020 ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Ο κ. Σπίνος ξεκαθάρισε ότι θα γίνει και η πρώτη συνάντηση στην Επιτροπή Παιδείας ώστε να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν τα σχολεία και να αναζητηθούν λύσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση. «Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζουμε να κάνουμε την πρώτη συνάντηση στην Επιτροπή Παιδείας ώστε να οργανωθούμε και να προχωρήσουν οι μελέτες. Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με το Δήμαρχο. Η κατάσταση δεν είναι καλή αλλά σταδιακά με μεθοδικότητα και υπομονή θα φέρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε».

Πολλά τα σχολεία που έχουν σοβαρές ζημιές
Σύμφωνα και με την ενημέρωση που έκανε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας αρκετά είναι τα σχολεία που έχουν προβλήματα, ενώ εστίασε σε εκείνα που χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για να μην είναι ακατάλληλα σε λίγα χρόνια. «Το ΕΠΑΛ και το ΕΝΕΕΓΥΛ είναι τα σχολεία που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το Μουσικό Σχολείο επίσης έχει μεγάλα προβλήματα, του Μουζακίου και του Παντοκράτορα και του 1ο Γυμνασίου Λυκείου. Είναι πάρα πολλά τα σχολεία που έχουν πρόβλημα. Εμείς θα προσπαθήσουμε και για τα 77 κτίρια να έχουμε εικόνα, όχι μόνο για εκείνα που έχουν τα μεγαλύτερα ζητήματα. Το τι ακριβώς θα γίνει καλό είναι να μην το λέμε από τώρα, αλλά να δούμε πώς θα προχωρήσουν οι μελέτες».

Παρεμβάσεις προχωρούν στο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου
Ένα από τα σχολεία που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα είναι και το Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, με τον διευθυντή κ. Θοδωρή Τσιριγώτη να αναφέρει ότι υπήρξε και παρέμβαση και του Βουλευτή Ζακύνθου Διονύση Ακτύπη. «Το σχολείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα εξαθέσια σχολεία στη Ζάκυνθο και αυτή τη στιγμή έχουμε 140 μαθητές. Ένα μέρος του σχολείου είναι παλιό κτίριο του 1956 και είχαμε πρόβλημα με τα παράθυρα. Ήταν μεταλλικά οξειδωμένα, έσπαγαν τα τζάμια και ήταν δύσκολο να τα αντικαταστήσουμε. Ζητήσαμε την παρέμβαση του Δήμου μέσω σχολικής επιτροπής και μάλιστα χθες έγινε η συνεδρίαση. Ικανοποιήθηκε το θέμα της χρηματοδότησης και πιστεύουμε να είναι έτοιμα σύντομα τα παράθυρα του σχολείου. Είχαμε επίσης ζητήσει μια αίθουσα προκάτ. Η αίθουσα, όπως καταλάβαμε, μέσα από την ανακοίνωση του Βουλευτή κ. Ακτύπη και μέσω του κ. Δημάρχου είναι έτοιμη να παραδοθεί από τον πρώην ΟΣΚ ΚΤΥΠ στο Δήμο. Έχει εγκριθεί από το Δήμαρχο και περιμένουμε την αίθουσα στο σχολείο μας. Χρειάζονται ποικίλες παρεμβάσεις και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς».
Τα προβλήματα των σχολείων στο νησί μας είναι πολλά με τον Δήμο να προγραμματίζει μια σειρά από ουσιαστικές παρεμβάσεις μόλις έρθει το καλοκαίρι και σταματήσουν τα μαθήματα. Η ανάγκη για επιδιορθώσεις είναι μεγάλη, ειδάλλως τα σχολεία μας δεν θα «ζήσουν» για πολύ ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου