Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Πώς βοηθά το πλέξιμο τα παιδιά

«Ένα παιδί που πλέκει είναι ένα χαρούμενο παιδί» φαίνεται να είναι το σύνθημα μιας ολοένα αυξανόμενης τάσης στο εξωτερικό για την ενασχόληση των μικρών παιδιών με το … πλέξιμο! 

Όταν ακούτε πλέξιμο σας έρχεται στο μυαλό η εικόνα μιας ηλικιωμένης μοναχικής κυρίας να πλέκει για να περάσει η ώρα μπροστά στο τζάκι; Κακώς! Το πλέξιμο πλέον, κερδίζει καθημερινά οπαδούς ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου, σωματικής κατάστασης. 

Πώς βοηθά το πλέξιμο τα παιδιά (αγόρια και κορίτσια) 

- Αποτελεί μια διασκεδαστική δραστηριότητα, ένα παιχνίδι που άλλοτε μπορεί να «προκαλεί» το μυαλό τους και άλλοτε να το «χαλαρώνει». 

- Δίνει διέξοδο στη δημιουργικότητά τους. Τα παιδιά επιλέγουν τι θα πλέξουν, τι σχήματα/μοτίβα/ εικόνες θα δημιουργήσουν, τι είδους μαλλί και ποια χρώματα θα χρησιμοποιήσουν. Όσο για το αποτέλεσμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένα έργο τέχνης, όπως ακριβώς και μια ζωγραφιά τους! 

- Βελτιώνει τη συγκέντρωση του ατόμου και καλλιεργεί την ικανότητά του να εστιάζει σε ένα έργο, να το διακόπτει όταν είναι αναγκαίο και να επιστρέφει σε αυτό και πάλι για να το ολοκληρώσει (καθώς τα περισσότερα από τα δημιουργήματα των παιδιών δεν τελειώνουν σε 5-10 λεπτά). Η έλλειψη συγκέντρωσης οδηγεί σε λάθη που φαίνονται εύκολα και γίνονται αντιληπτά από το ίδιο το παιδί, χωρίς να χρειάζεται να το εξηγήσει ή υποδείξει κάποιος ενήλικας. 

- Τα παιδιά μαθαίνουν να «μεταφράζουν» λεκτικές και μη λεκτικές οδηγίες (πχ επίδειξη, εικόνες από βιβλίο) σε ενέργειες, καλλιεργούν την ικανότητα μίμησης, μαθαίνουν να κάνουν επιλογές (πχ τι νήματα θα χρειαστούν) και να παίρνουν αποφάσεις, να εργάζονται συνδυάζοντας μυαλό και σώμα, να ελέγχουν τον εαυτό τους και να προγραμματίζουν. 

- Συμβάλλει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης τους ατόμου. Αν και τα αρχικά μαθήματα μπορεί να παρουσιάζουν κάποιο βαθμό δυσκολίας, ωστόσο με σωστή καθοδήγηση και απλά έργα (έργα αυξανόμενης σταδιακά δυσκολίας), τα παιδιά τα καταφέρνουν. Κάθε έργο που ολοκληρώνεται (απλό στην αρχή, πιο σύνθετο στη συνέχεια) δίνει στα παιδιά όχι μόνο χαρά και ικανοποίηση επειδή τα κατάφεραν αλλά και αυτοπεποίθηση ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επιτυχώς νέες προκλήσεις χρησιμοποιώντας το μυαλό και τα χέρια τους. 

- Βοηθά στην ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας και του οπτικο- κινητικού συντονισμού. 

- Συμβάλλει στην ανάπτυξη μαθηματικών δεξιοτήτων (ανάπτυξη της αίσθησης του χώρου, γνωριμία με μοτίβα σχεδιασμού, εξάσκηση στο μέτρημα, στη μέτρηση διαστάσεων και τον πολλαπλασιασμό). 

- Βοηθά στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων. Τα παιδιά συμμετέχουν σε ομάδες συνομηλίκων που πλέκουν όχι μόνο διδάσκονται στον ίδιο χώρο νέες τεχνικές, αλλά και έρχονται κοντά το ένα στο άλλο δημιουργώντας από κοινού έργα για κάποια έκθεση κοκ. Άλλωστε, τι καλύτερο από μια χαλαρή κουβεντούλα την ώρα του πλεξίματος; 

-Προσφέρει χαλάρωση, καταπολέμηση του άγχους. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, το γεγονός ότι συγκεντρώνεσαι στις βελόνες και το μαλλί και ξεχνάς τον έξω κόσμο, βοηθούν το άτομο να χαλαρώσει και να διώξει αρνητικές/ άσχημες σκέψεις. Δίνει αίσθημα γαλήνης και ηρεμίας. Έρευνες έχουν δείξει άλλωστε ώστε το πλέξιμο μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και την αίσθηση του πόνου σε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες. Πολλοί το θεωρούν ισοδύναμο με το διαλογισμό. 

- Αποκτούν αρετές/ αξίες αναγκαίες για την καθημερινή ζωή, όπως υπομονή, επιμονή, αφοσίωση σε ένα έργο. Μαθαίνουν να θέτουν στόχους και να αγωνίζονται για να τους πετυχαίνουν. 

- Πρόκειται για μια δραστηριότητα που μπορεί να εξελιχθεί σε χόμπι για όλα τα χρόνια της ζωής του ατόμου. 

Μήπως παιδιά και εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να ξεκινήσουμε το πλέξιμο; 

Επιλέξτε έντονα χρώματα και φτιάξτε κασκόλ και κουβερτάκια για την οικογένειά σας, τους αστέγους, τα ζώα των καταφυγίων. 

Πηγές

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου