Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Κανονικά οι εκλογές στα σχολεία

Οξύνεται η κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες για τις εκλογές ανάδειξης εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια. Χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι το υπουργείο μπορεί να καθορίζει τις διαδικασίες, αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες επί της εκλογικής διαδικασίας.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε οι εκλογές να γίνονται Σάββατο (αυτή τη φορά ορίστηκαν για τις 7/11/2020) και ηλεκτρονικά, αντί της πρώτης Τετάρτης του Νοεμβρίου και με κάλπη, όπως ίσχυε έως τώρα. Τα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ επικρίνουν την ηγεσία του υπουργείου για αντιδημοκρατική μεθόδευση και κάλεσαν τους εκπροσώπους των παρατάξεων να καταθέσουν δήλωση απόσυρσης των συνδυασμών τους από τις εκλογές, καθώς και τις ατομικές δηλώσεις απόσυρσης όλων των υποψηφίων τους. Σε αυτό συμφώνησε και η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΚΕ και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η κατάθεση των παραιτήσεων των υποψηφίων. 

Ωστόσο, το υπουργείο διεμήνυσε ότι οι εκλογές θα οργανωθούν κανονικά, καθώς δεν προβλέπεται στο σχετικό προεδρικό διάταγμα 1/2003 η παραίτηση υποψηφίου. Ωστόσο, αφού ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, τότε μπορούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών να παραιτηθούν από τα συμβούλια. Οι ομοσπονδίες ζητούν να αναβληθούν οι εκλογές και να παραταθεί η θητεία των σημερινών αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή και δυνατή διά ζώσης.

Για την τροπολογία που κατέθεσε χθες η κ. Κεραμέως, ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η υπουργός Παιδείας, μετά την άρνηση των εκπαιδευτικών να συμμετάσχουν στις “τηλε-εκλογές Κεραμέως” για την ανάδειξη των υπηρεσιακών τους συμβουλίων, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής εξουσιοδοτεί… τον εαυτό της ώστε να χειραγωγήσει περαιτέρω την εκλογική διαδικασία. Σύσσωμο το εκπαιδευτικό προσωπικό της χώρας απέρριψε την αυταρχική πολιτική της Ν.Δ. απέναντι στα σωματεία και τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών, την κατάργηση των συλλογικών διαδικασιών, την απαξίωση του θεσμού των αιρετών και των υπηρεσιακών συμβουλίων. Είναι πλέον σαφές πως η υπουργός Παιδείας έχει ένα πρόβλημα για κάθε λύση. Καλούμε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) να παρέμβει άμεσα, απαντώντας στις καταγγελίες που έχει λάβει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου