Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Αλεξάνδρα Μαρτίνου: Στηρίζουμε 30.000 παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη

Η αρχή έγινε τη δεκαετία του ‘80, όταν γνώρισε μία μητέρα που μεγάλωνε ένα παιδί με σύνδρομο Down. Την εποχή εκείνη οι δυσκολίες φάνταζαν αξεπέραστες.

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου αφού ήρθε αντιμέτωπη μ’ αυτή την πραγματικότητα αποφάσισε να βοηθήσει όχι μόνο αυτό το παιδί και την οικογένεια του, αλλά και όσα παιδιά είχαν παρόμοιες δυσκολίες. Το όραμα της έγινε πράξη και με τη συμβολή και άλλων ανθρώπων δημιούργησε το Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά».

Η αρχή είχε γίνει. Λίγα χρόνια αργότερα, συμμετείχε στην ιδρυτική ομάδα της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί». Δέκα σύλλογοι ενώθηκαν με σκοπό τη διαφύλαξη και την προστασία παιδιών σε ανάγκη.

Σήμερα η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου είναι πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» με έργο που επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Με τις δράσεις της η Ένωση βελτιώνει την καθημερινότητα 30.000 παιδιών παρέχοντας είδη πρώτης ανάγκης, υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας.

Πότε δημιουργήθηκε η Ένωση «Μαζί για το Παιδί»;

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» ξεκίνησε ως ιδέα μίας ομάδας ανθρώπων που έγινε πραγματικότητα το 1996. Δέκα φορείς και σωματεία, με κοινό στόχο την στήριξη παιδιών και νέων σε ανάγκη, ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας το «Μαζί για το Παιδί».

Πρόκειται για μία πρωτοποριακή, για τη χώρα μας, συμμαχία καθώς βασίζεται στις αρχές της συνεργασίας, του εθελοντισμού και της ανταλλαγής καλών πρακτικών. Έπειτα από 24 χρόνια λειτουργίας το όραμα μας γίνεται πραγματικότητα και μεγαλώνει. Πέραν των σωματείων που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα μας λειτουργούμε πλέον και ως ένα πανελλαδικό δίκτυο αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των 200 φορέων παιδικής προστασίας σε όλη τη χώρα. «Η ισχύς εν τη ενώσει» είναι η φράση που μας ορίζει, αλλά και μας καθορίζει.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Εργαζόμαστε καθημερινά άμεσα και αποτελεσματικά για την ευημερία παιδιών, νέων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το ζητούμενο για εμάς είναι η εξασφάλιση μίας αξιοπρεπούς διαβίωσης των παιδιών σε ανάγκη και η δημιουργία προϋποθέσεων για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτός είναι ο αρχικός στόχος.

Ειδικότερα σήμερα αντιμετωπίζοντας τα νέα δεδομένα λειτουργίας που έχει επιφέρει η πανδημία, στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί» όχι μόνο δεν μειώσαμε τις υπηρεσίες μας αλλά αντίθετα επεκτείναμε τα προγράμματα και τις δράσεις μας για να αγκαλιάσουμε ακόμη περισσότερα παιδιά, νέους και οικογένειες στη χώρα μας που πλήττονται οικονομικά από τις επιπτώσεις της εφαρμογής των υγειονομικών περιορισμών. Παράλληλα, μέλημα μας είναι να καταρρίψουμε τους γεωγραφικούς περιορισμούς και να προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες στα παιδιά και τους νέους των ακριτικών περιοχών της χώρας μας.

Πως στηρίζετε τα παιδιά, τους νέους και τις οικογένειές τους;

Στο «Μαζί για το Παιδί» έχουμε αναπτύξει μία σειρά καινοτόμων κοινωνικών προγραμμάτων με σκοπό να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και να διευρύνουμε, γεωγραφικά, ποιοτικά και ποσοτικά, το κοινωνικό της αποτύπωμα βοηθώντας πλέον των μελών μας, ένα δίκτυο από περισσότερους από 200 φορείς για παιδιά πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της φτώχειας, συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης και ενισχύουμε το δίκτυο των φορέων μας σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, μέσω της κοινωνικής μας υπηρεσίας παρέχουμε ολιστική στήριξη άπορων οικογενειών μέσω κουπονιών σίτισης και διατακτικών τροφής που εξαργυρώνονται σε επιλεγμένες αλυσίδες τροφίμων πανελλαδικά, προσφέρουμε ενισχυτική διδασκαλία παιδιών όπου είναι αναγκαία. Ειδικότερα, ανταποκρινόμενοι στις έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας προχωρήσαμε σε έκτακτη ενίσχυση αξίας 50.000 ευρώ σε 78 οικογένειες που επλήγησαν σοβαρά από τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό του COVID-19 που βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Σε αυτούς τους ανθρώπους εξασφαλίσαμε για τουλάχιστον τρεις μήνες, έκτακτη βοήθεια, μέσω κουπονιών για να ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ τα βασικά είδη.

Μέσω της αποθήκης μας, που λειτουργούσε αδιάκοπα την περίοδο του lockdown τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, διαθέσαμε 34,7 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης, σε στέγες ανηλίκων, οικοτροφεία για άτομα με ειδικές ανάγκες και κακοποιημένα παιδιά, δομές ασυνόδευτων προσφύγων και άλλους φορείς παιδικής προστασίας της χώρας, προσφέροντας στα παιδιά που φιλοξενούν φαγητό, στέγη, ψυχαγωγία και φροντίδα.

Παράλληλα λειτουργείτε και τη συμβουλευτική γραμμή 11525;

Ναι, στον τομέα της υγείας, μέσω της συμβουλευτικής μας γραμμής 11525 προσφέρουμε καθοδήγηση και ψυχο-συναισθηματική στήριξη παιδιών οικογενειών και εκπαιδευτικών. Συμπληρωματικά, λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο μας, προσαρμόζοντας στα νέα δεδομένα της πανδημίας όπου παρέχονται διαδικτυακά σεμινάρια για γονείς και παιδιά και στη σχολική κοινότητα, καθώς και διαδικτυακές ομάδες γονέων.

Μετά την εμφάνιση της πανδημίας προσφέρατε βοήθεια και σε νοσοκομεία;

Εκτάκτως, προσφέραμε ιατρικά μηχανήματα ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά, αξίας 470.000 ευρώ σε νοσοκομεία αναφοράς για τον COVID-19 για τη νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό. Με στόχο να συμβάλουμε στην ενίσχυση των υποδομών για την υγεία εξοπλίσαμε 14 νοσοκομεία της χώρας με 52 monitors παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών και 120 αντλίες συνεχούς έγχυσης φαρμάκων, καθώς και αναλώσιμα υλικά.

Γενικότερα, σε περιπτώσεις έκτακτων γεγονότων και φυσικών καταστροφών, υλοποιούμε δράσεις για την ανακούφιση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Παράλληλα, στηρίζουμε και ενδυναμώνουμε συστηματικά τον πληθυσμό ακριτικών περιοχών και νησιών της χώρας μας μέσω εκπαίδευσης και παροχής εξοπλισμού σε μονάδες υγείας καθώς και εκπαιδευτικούς φορείς.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, βρίσκεστε στον ακριτικό Έβρο. Τι δράσεις αναπτύξατε εκεί;

Επισκεφθήκαμε τον Έβρο την προηγούμενη χρονιά και συνεχίσαμε και φέτος τηρώντας πάντα όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις στο πλαίσιο του προγράμματος μας «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την υγεία και την παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας». Η δράση μας υλοποιήθηκε κατόπιν καταγραφής των υπαρχόντων αναγκών σε συνεργασία και την καθοδήγηση των τοπικών φορέων και δήμων, καθώς και με την πολύτιμη βοήθεια των υποστηρικτών και φίλων μας.

Στηρίζουμε περισσότερα από 2.000 παιδιά και νέους της περιοχής με ενέργειες ολιστικού χαρακτήρα στον τομέα της εκπαίδευσης. Μέσα σε έναν χρόνο ενισχύθηκαν από το «Μαζί για το Παιδί» συνολικά 45 εκπαιδευτικές μονάδες όλων των σχολικών βαθμίδων με εξοπλισμό, όπως διαδραστικούς πίνακες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τεχνολογικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό, βιβλία, χάρτες, παιχνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου καθώς και έπιπλα.

Προχωρήσαμε σε αναπλάσεις γηπέδων μπάσκετ, χάντμπολ και βόλεϊ για να παίζουν τα παιδιά με ξεγνοιασιά και ασφάλεια στο Διδυμότειχο και στα Δίκαια.

Θέτοντας σε πρώτο πλάνο την μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία των παιδιών, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», δημιούργησε θερμοκήπιο για την καλλιέργεια λαχανικών και αρωματικών φυτών στο Δημοτικό Σχολείο Ριζίων στην περιοχή Ορεστιάδας. Η δημιουργία του θερμοκηπίου σηματοδοτεί την έναρξη ενός πρωτοποριακού σχολικού προγράμματος. Με την καθοδήγηση εξειδικευμένου εκπαιδευτικού στοχεύει να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» προσέφερε συσκευή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών (monitor) στη μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Η φετινή δωρεά είναι συνέχεια της προσφοράς του «Μαζί για το Παιδί» το 2019 ιατρικών μηχανημάτων για τα νεογνά που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Σε συνέχεια των ψυχο-εκπαιδευτικών σεμιναρίων που πραγματοποίησε στον τοπικό πληθυσμό το 2019, η επιστημονική ομάδα του Συμβουλευτικού μας Κέντρου βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς ώστε να καλύψει σε συμβουλευτικό επίπεδο διαδικτυακά όποιες ανάγκες τυχόν προκύψουν.

Πόσα παιδιά και νέους έχετε βοηθήσει μέχρι τώρα;

Περισσότερα από 30.000 παιδιά και νέοι στηρίζονται από τις δράσεις μας και τις ενέργειες μας ετησίως σε όλη την Ελλάδα. Ξέρετε όμως δεν μας αρέσει να λέμε νούμερα και να πούμε έχουμε βοηθήσει Χ αριθμό παιδιών και εφήβων. Πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι, παιδιά και οικογένειες. Για εμάς κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και κάθε οικογένεια επίσης. Η κοινωνική μας υπηρεσία, η επιστημονική ομάδα της Συμβουλευτικής μας Γραμμής 11525 αλλά και συνολικά ως Ένωση είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί που βρίσκεται σε ανάγκη.

Εμείς ως «Μαζί για το Παιδί» θέλουμε να είμαστε δίπλα σε κάθε παιδί ένα παιδί και κάθε οικογένεια σε ανάγκη. Τα παιδιά είναι το παρόν μας και μέσα στα μάτια τους είναι η εξέλιξη και το μέλλον του κόσμου μας. Δεν γίνεται να μην «επενδύσουμε» στο μέλλον μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Οι ανάγκες και τα όνειρα των παιδιών και των οικογενειών τους είναι αυτές οι παράμετροι που ορίζουν τα δικά μας σχέδια. Εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε στην καλυτέρευση των συνθηκών καθημερινής διαβίωσης των παιδιών. Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και ξεπερνάμε τους περιορισμούς της πανδημίας αναπτύσσοντας καινότομα προγράμματα και δράσεις με στόχο να βοηθήσουμε περισσότερα παιδιά και οικογένειες.

Συνεχίζουμε δυναμικά όλα μας τα προγράμματα τηρώντας τους κανόνες της υγειονομικής ασφάλειας και σχεδιάζουμε την επόμενη μας δράση στις απομακρυσμένες περιοχές της πατρίδας μας.

Του Νίκου Ασλανίδη
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Οκτωβρίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου