Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

23 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών

"Τη φετινή Διεθνή Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών, καλώ τους ηγέτες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο να προστατεύσουν και να προωθήσουν την ποικιλομορφία των νοηματικών γλωσσών και Κουλτούρων, έτσι ώστε κάθε Κωφό άτομο να δύναται να συμμετέχει και να συμβάλλει στην κοινωνία, και να αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές του." António Guterres

Η 23η  Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2018 ως Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών (A/C.3/72/L.36/Rev.1Διεθνή Νοήματα). Η επιλογή της ημερομηνίας δεν έγινε τυχαία, καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου του 1951 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών. 

Το ψήφισμα με το οποίο καθιερώθηκε η 23η Σεπτεμβρίου αναγνωρίζει ότι η έγκαιρη πρόσβαση στη νοηματική γλώσσα και τις υπηρεσίες στη νοηματική γλώσσα, συμπεριλαμβανομένης της ποιοτικής εκπαίδευσης που διατίθεται στη νοηματική γλώσσα, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του κωφού ατόμου και είναι κρίσιμη για την επίτευξη των διεθνώς συμφωνημένων αναπτυξιακών στόχων. Αναγνωρίζει τη σημασία της διατήρησης των νοηματικών γλωσσών ως μέρος της γλωσσικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Υπογραμμίζει επίσης την αρχή "τίποτα για εμάς χωρίς εμάς" όσον αφορά την εργασία με τις κοινότητες των Κωφών. 

Φέτος, αποτελεί μέρος της Διεθνούς Εβδομάδας Κωφών, αλλά δυστυχώς λόγω των υγειονομικών συνθηκών, δεν πραγματοποιείται το Deafestival από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος. Ελπίζουμε του χρόνου να είμαστε καλά και να γιορτάσουμε όπως συνήθως ή και καλύτερα. 

Αξίζει να αφιερώσετε λίγη ώρα για να δείτε την 421η συνάντηση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στα Ηνωμένα Έθνη (13/09/2018), που ήταν αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών.

Ενδεικτικά σημειώνουμε τη δήλωση της G. Bianch ότι "η πλήρης προσβασιμότητα απαιτεί αλλαγή στην κουλτούρα".


Σημείωση: η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αναγνωρίστηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 ως ισότιμη της ελληνικής.

Ευλαμπία Αγγέλου
Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου