Το νέο στοιχείο στη φετινή διοργάνωση της 61ης Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας (IMO), που ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα, είναι ότι ο κορυφαίος διαγωνισμός πραγματοποιείται, για λόγους που συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού, πρώτη φορά στην ιστορία του, εξ αποστάσεως, διαδικτυακά.
Αυτή δεν είναι όμως η μόνη είδηση που αφορά τον ετήσιο μαθηματικό διαγωνισμό στον οποίο δοκιμάζονται, αναζητώντας λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, ορισμένοι από τους ικανότερους μαθητές του κόσμου. Πρόσφατα, μιαν ομάδα επιστημόνων των υπολογιστών ανακοίνωσε ότι επιχειρεί να δημιουργήσει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο ίσως να μπορέσει, κάποια στιγμή, να διεκδικήσει ένα χρυσό μετάλλιο στην κορυφαία μαθηματική διοργάνωση. Το εγχείρημα, προς το παρόν, δεν είναι καθόλου εύκολο!
Η φιλόδοξη προσπάθεια των ερευνητών βασίζεται στο πρόγραμμα λογισμικού Lean που δημιούργησε, το 2013, ο ερευνητής της Microsoft Leonardo de Moura. To πρόγραμμα λειτουργεί σήμερα ως “βοηθός απόδειξης”: ελέγχει την εργασία ενός μαθηματικού αυτοματοποιώντας ορισμένα “βαρετά” σημεία στην ανάπτυξη μιας απόδειξης. Ο de Moura και οι συνάδελφοί του, σημειώνει ο Kevin Hartnett στην ιστοσελίδα του περιοδικού Quanta, θέλουν να μετατρέψουν το πρόγραμμα Lean σε μιαν αξιόπιστη, έξυπνη μηχανή που θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τους μαθητές και να λύσει τα προβλήματα της Μαθηματικής Ολυμπιάδας.
Μέχρι στιγμής πάντως, το πρόγραμμα δεν μπορεί καν να κατανοήσει τις έννοιες που συνδέονται με τα προβλήματα της Μαθηματικής Ολυμπιάδας. Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν καταλάβει ότι δεν αρκεί να το τροφοδοτήσουν με μαθηματικές γνώσεις, αλλά να το εκπαιδεύσουν ώστε να αξιοποιεί αποτελεσματικά αυτήν τη γνώση.
Η ομάδα των επιστημόνων θέλει να προγραμματίσει το Lean να αντιμετωπίζει μια μαθηματική απόδειξη με τον τρόπο που άλλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης προσεγγίζουν με επιτυχία σύνθετα παιχνίδια, όπως το σκάκι και το γκο. Τα συστήματα αυτά εξετάζουν ένα εύρος επιλογών μέχρι να καταλήξουν στην καλύτερη κίνηση. Η ιδέα της ερευνητικής ομάδας, που ονομάζεται «IMO Grand Challenge», έρχεται όμως αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα συστήματα όταν καλούνται να λάβουν κρίσιμες, λεπτής ευφυΐας, αποφάσεις που πλησιάζουν την ανθρώπινη νοημοσύνη:
«Αν στο παιχνίδι γκο ο στόχος του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης είναι να βρει απλώς την καλύτερη κίνηση, στα μαθηματικά το σύστημα θα πρέπει να είναι σε θέση να βρει μόνο του το καλύτερο παιχνίδι και στη συνέχεια την καλύτερη κίνηση μέσα σε αυτό», επισημαίνουν οι επιστήμονες. Η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν είναι εφικτή. Γεγονός που επιβεβαιώνει τον φόβο ότι αν επιχειρούσαν να λάβουν μέρος στη φετινή Μαθηματική Ολυμπιάδα με το πρόγραμμα Lean… τα γραπτά τους θα βαθμολογούνταν με ένα ολοστρόγγυλο μηδέν!
Πηγή: Quanta Magazine
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου